stappenplan

Hoe beits ik mijn houten schutting?

Geniet lang van je houten schutting en verleng de levensduur met laag beits. Door je houten schutting te beisten wordt deze goed beschermd tegen weer en wind doordat de beits doordringt in de dichte houtstructuur van het hout. Kies voor transparante of gekleurde beits voor een persoonlijke uitstraling. Zie in de onderstaande lijst alle benodigdheden die je bij deze klus gebruikt. De video laat je zien hoe jij deze klus eenvoudig zelf kunt oppakken. Succes met het beitsen van je schutting!

stap 1

Start met een goede voorbereiding

Werk voor je gaat beitsen eerst eventuele scheuren en openingen in het hout weg met kneedbaar hout of met acrylaatkit voor buiten. Schuur de schutting met schuurpapier (korrel 150) licht op kan met het schuurpapier om een kurkblokje heen gevouwen. Of gebruik een schuurspons of schuurmachine voor de grotere vlakken. Verwijder het schuurstof met een borstel. Leg afdekfolie onder de schutting zodat er geen beits op je terras komt.

Bekijk ons assortiment houtbeton schuttingen en vind de schutting die het beste bij jouw (tuin)wensen past.

stap 2

Ga de schutting beitsen

Laat het hout goed drogen voordat je gaat beitsen. Verdun de eerste laag beits eventueel met wat terpentine voor een betere hechting. Lees hiervoor de instructie op de verpakking.

Verdeel de beits gelijkmatig en gebruik hiervoor een speciale beitsroller. Breng de beits (niet te dik) aan met een stevige druk op de kwast in de nerfrichting. Check de schutting goed op zakkers, die krijg je na het drogen moeilijk weg.

Tip!

Ontvet geschilderd hout met een sopje van ammoniak of een speciale ontvetter. Kaal hout, zoals MDF, Merbau of Maranti, ontvet je met thinner.

stap 3

Werk de schutting mooi af

Is de schutting gebeitst? Laat de schutting 18 uur drogen voor je een nieuwe laag beits aanbrengt. Schuur tussen de lagen het hout licht met de hand op met schuurpapier. Hoe meer lagen je aanbrengt des te intenser de kleur wordt.

Tip!

Het aantal lagen beits bepaalt de duurzaamheid én de kleur van het hout.

Meer klusadvies

Tegels verven - thumbnail
Hoe verf ik het beste tegels? stappenplan
Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Verf verwijderen - Thumbnail
Hoe verwijder ik oude verf? stappenplan
Kozijnen schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? stappenplan
Houtwerk buiten schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk buiten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in