inspiratie

Welke soorten verf zijn er?

Heb jij binnenkort een verfklus op de planning staan? Het kiezen van de juiste verf is dan een belangrijke beslissing om te nemen. Alleen met de juiste verfsoort behaal je het optimale resultaat voor jouw klus. Maar hoe doe je dat, kiezen tussen al die verschillende verfsoorten? Wij helpen je graag een handje. We zetten hieronder de soorten verf voor je op een rij. Zo kies jij gemakkelijk de verf die geschikt is voor jouw klus.

Alle soorten verf op een rij

Bij Karwei hebben we een groot assortiment aan verf. Van diverse soorten muurverf tot beits en lak, je vindt het bij ons allemaal. Bij sommige soorten verf is het meteen duidelijk voor welke klussen deze het meest geschikt is. Bijvoorbeeld tegelverf, radiatorverf en badkamerverf hebben een heel specifieke toepassing. Andere soorten verf kunnen meer vragen oproepen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen latex en muurverf? En is verf op waterbasis of terpentinebasis meer geschikt voor jouw klus?

Wat is de beste verf voor binnen?

Ga jij binnen aan de slag met een verfklus? Dan ligt het aan de klus wat de beste verf voor binnen is. Muren vragen namelijk om een heel ander type verf dan houten binnendeuren en in de badkamer heb je andere verf nodig dan in droge ruimtes. Jouw zoektocht naar de beste verf voor binnen, begint dan ook bij het soort materiaal dat je wilt verven.

Verf op waterbasis of terpentinebasis?

Daarnaast krijg je te maken met de vraag of je verf op waterbasis of terpentinebasis wilt. Over het algemeen is verf op waterbasis voor binnen de betere keuze. In verf op waterbasis zitten minder schadelijke stoffen en je hebt minder last van een vervelende geur. Verf op waterbasis dekt prima en voor binnen is de verf ook sterk genoeg.

Hout verven binnen?

Zoek jij verf voor hout binnen? Dan kom je uit bij grondverf en lakverf. De grondverf is nodig, zodat de lakverf straks goed pakt. Binnenlak is veelal op waterbasis. Vraag jij je af of je voor binnendeuren verf op waterbasis of terpentinebasis nodig hebt? Ook bij deze klus raden wij verf op waterbasis aan door de minder schadelijke stoffen vergeleken met verf op terpentinebasis.

Muurverf of latex?

Ga jij de muren in jouw huis van een nieuw, fris kleurtje voorzien? Dan vraag je je waarschijnlijk af of je voor muurverf of latex moet kiezen. Gelukkig kunnen we je geruststellen, want tegenwoordig zitten er tussen latex en muurverf geen verschillen meer. Latex wordt vaak nog gebruikt om witte muurverf aan te duiden, maar qua kwaliteit zijn latex en muurverf hetzelfde. Muurverf voor binnen is bijna altijd watergedragen.

Wat is de beste buitenverf?

Vind jouw klus nou buiten plaats, dan krijg je te maken met hele andere soorten verf. Buiten krijgt verf onder andere te maken met verschillende weersomstandigheden, waar verf op waterbasis niet altijd even goed tegen bestendig is. De beste buitenverf is daarom verf op terpentinebasis. Er is speciale buitenlak en voor de muren kies je muurverf voor buiten. Voor hout is (watergedragen) buitenbeits soms ook een optie. Bijvoorbeeld bij schuttingen, schuren en gevelbetimmering biedt beits een betere bescherming dan lak. Bij buitendeuren en deurposten is buitenlak juist de beste keuze. Lees meer over het verschil tussen beits en lak in ons klusadvies.

Schakel hulp in voor jouw verfklus

Wil jij een prachtig resultaat, maar wil je toch liever niet zelf met een verfroller aan de slag? Schakel dan onze klusservice in. Een vakschilder regelt dan de verf en voert de klus professioneel voor je uit. Zo helpt Karwei je bij elke verfklus.

Meer Klusadvies

Kozijnen schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik houten kozijnen in mijn huis? stappenplan
Houtwerk buiten schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk buiten? stappenplan
Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn buitenmuur? - thumbnail
Hoe schilder ik mijn buitenmuur? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in