stappenplan

Hoe schilder ik mijn buitenmuur?

Geef je huis een nieuw jasje en ga de buitenmuur verven. Hoe leuk is het om je tuin nog meer kleur te geven door een bakstenen muur te verven in een ander tintje. Trek de muurverf van binnen door naar buiten: op de muur van je balkon, de scheidingsmuur met de buren of de achtergevel. Lees hieronder alle stappen en hoeveel verf je nodig hebt. Vergroot je huis!

Tip!

Koop eerder te veel verf dan te weinig. Ongeopende verfpotten kun je binnen 30 dagen retourneren op vertoon van je aankoop bon. Dit geldt niet voor speciaal gemengde verf.

Buitenmuur voorbereiden voor het schilderen
stap 1

Zorg voor een goede voorbereiding

Verwijder loszittende verf met een staalborstel. Maak de muur grondig schoon met een hogedrukreiniger. Laat de muur goed drogen. Controleer de voegen op en krab loszittend voegsel uit met een voegspijker en voeg deze opnieuw. Repareer gaten met snelcement of stucpasta en een plamuurmes. Een gestucte buitenmuur verven gaat namelijk een stuk makkelijker dan een muur vol met gaten.

Tip!

Snelcement hardt binnen 20 minuten uit. Maak het daarom in kleine hoeveelheden aan. Het is agressief materiaal, dus trek stevige rubberen werkhandschoenen aan.

Ondergrond van de buitenmuur afdekken met folie
stap 2

Bescherm de buitengrond

Dek de bodem onder de buitenmuur die je gaat schilderen af met bouwfolie.

Fixeermiddel aanbrengen op de ondergrond van een buitenmuur
stap 3

Breng fixeermiddel aan

Een buitenmuur verven zonder voorstrijk raden we af aangezien steen een flinke zuigkracht heeft. Dit zorgt ervoor dat de buitenmuur de verf opzuigt en je geen egaal eindresultaat zult krijgen. Strijk een onbehandelde bakstenen muur voor het verven dus altijd voor met een fixeermiddel speciaal voor buitenmuren. Laat dit minimaal 12 uur drogen.

Tip!

Gebruik een trap die voldoende hoog is en voorzien is van anti-sliptreden en een sta-beugel van minimaal 60 cm. Voorkom dat de trap wegzakt door een ruime plaat op de grond te leggen. Is de muur hoger dan de begane grond? Huur dan een steiger bij Karwei.

stap 4

Plak het houtwerk af

Zorg ervoor dat je de kozijnen en het andere houtwerk rondom de buitenmuur afplakt met schilderstape.

Tip!

Een ruwe ondergrond kun je niet met tape afplakken. Gebruik op zulke plaatsen een verfschild: een hard plastic spatel met een scherpe afgeschuinde rand die je in de hoek (bijvoorbeeld tussen kozijn en muur) duwt.

stap 5

Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Meet de breedte en hoogte van de muren op. Vermenigvuldig de breedte met de hoogte en je hebt de oppervlakte van de muur. Bereken op dezelfde manier de oppervlakte van je ramen en deuren. Trek deze van het totaal aantal vierkant meters van je muren af. Vermenigvuldig het uiteindelijke oppervlak met twee, want je brengt minstens twee lagen aan. Deel vervolgens het totaal aantal vierkante meters door het aantal m²/l dat op de verfemmer staat.

Tip!

Houd rekening met de weersvoorspellingen als je gaat schilderen. Schilder de buitenmuur niet in de volle zon of bij neerslag.

stap 6

Breng de muurverf aan

Roer de verf voor gebruik goed door met een roerhoutje of verfmixer. Giet de muurverf over in een verfemmer met een verdeelrooster. Schilder eerst met de kwast langs de afgeplakte randen van de muur. Gebruik voor middelgrote vlakken een vachtrollertje en voor de grote vlakken een vachtroller met telescoopsteel. Verdeel de wand in denkbeeldige vakken van ongeveer één vierkante meter. Werk per denkbeeldig vlak van boven naar beneden en van links naar rechts, en laat de vakken elkaar goed overlappen.

Tip!

Schilder de onderste 30 cm van de buitenmuur in een donkere kleur (zwart, antraciet, bruin). Opspattende aarde en modder na een regenbui zijn hierop minder zichtbaar.

stap 7

Verwijder de schilderstape

Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is. Verwijder spetters met een natte doek.

stap 8

Bewaar de verfrollers, verfkwast en verfbak

Verpak de gebruikte rollers en kwasten apart van elkaar in aluminiumfolie of plastic zak. Zo kun je deze goed een week bewaren en opnieuw gebruiken voor de volgende laag die je op de muur gaat aanbrengen of als je het hek gaat schilderen in je tuin.

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
hoe-moet-je-kitten-Thumbnail
Hoe kit ik naden of kieren dicht? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in