stappenplan

Hoe schilder ik houten kozijnen in mijn huis?

Hout verven - zoals houten binnenkozijnen schilderen - even een klus, maar het eindresultaat is super. Alles zit weer mooi strak in de lak! Als je het houtwerk binnen wil schilderen, zoals ramen, deuren of kozijnen, kun je ervoor kiezen om alle verflagen te verwijderen of je schuurt het alleen licht op.

Bekijk de klusvideo die we speciaal voor jou hebben ontwikkeld, waarin je alle stappen ziet voor deze klus en welke benodigdheden je in huis moet hebben. Zodat jij straks al het houtwerk weer in de lakverf hebt zitten en de kozijnen goed beschermd zijn. Hou van je hout en geef het glans (of mat)!

Welke verf kan ik gebruiken bij het schilderen van mijn binnenkozijnen?

Wanneer je het houtwerk van je binnenkozijnen gaat schilderen kan je het beste kiezen voor een binnenlak van acryl. Dit type verf droogt snel en ruikt niet. Daarnaast verkleurt de verf niet snel en is het minder belastend voor het milieu. Ook verf op terpentinebasis is een optie. Deze verf geeft een goede dekking, maar vergeelt sneller. Wanneer je voor deze verf kiest is het belangrijk dat je tijdens het verven zorgt voor goede ventilatie in de ruimte.

Tip!

Schroef het hang- en sluitwerk van het houtwerk af, voordat je aan de slag gaat.

Houten kozijnen ontvetten voor het schilderen
stap 1

Ontvet het kozijn

Ontvet het houten kozijn dat je gaat schilderen grondig met ontvetter. Doe water en ontvetter in een emmer, en neem met dit mengsel de kozijnen af met een doek.

Heteluchtpistool gebruiken bij verf afkrabben
stap 2

Verwijder oude verf

Verwijder alle oude verflagen voor het beste resultaat. Repareer scheuren en beschadigingen met houtvuller. Schuur na het drogen alles goed glad. En bescherm de vloer met afdekfolie en trek verfhandschoenen aan.

Houten kozijnen schuren voor het verven
stap 3

Schuur het kozijn

Schuur het kozijn en eventuele gerepareerde beschadigingen licht op. Gebruik schuurpapier met korrel 120. Neem het kozijn af met een stoffer en vochtige doek.

Randen rondom een kozijn afplakken
stap 4

Plak alles goed af

Plak alle randen en de muren rondom het kozijn af met schilderstape.

Tip!

Laat de schildertape niet langer dan 2 dagen zitten.

Grondverf verven voor houten kozijn schilderen
stap 5

Breng de grondverf aan

Roer de grondlak door met een roerstaafje. Schilder met lange halen in de richting van de houtnerf. Laat de eerste laag grondverf drogen. Schuur het hout licht op met een schuurpad en verwijder met een stoffer en vochtige doek alle schuurstof. Lak een tweede laag grondverf en laat deze drogen. Schuur vervolgens de tweede laag licht op.

Tip!

Stukken blank hout hebben eerst een laagje grondverf nodig om de houtnerf te vullen en de zuiging van het hout weg te nemen. Je kunt grondverf in elke gewenste kleur laten mengen.

Tip!

Heeft de ondergrond een felle kleur? Gebruik dan meerdere lagen grondverf om de kleur goed af te dekken

Houtvuller gebruiken bij houten kozijn verven
stap 6

Maak het kozijn mooi strak

Repareer scheuren en beschadigingen met houtvuller. Gebruik hiervoor een plamuurmes dat net zo breed of breder is dan het deel dat je plamuurt.

Tip!

Laat de plamuur volledig uitharden voordat je het overschildert met grondverf.

Houten kozijnen licht opschuren voor verven
stap 7

Schuur nog een keertje

Schuur het kozijn nog een laatste keertje voordat je gaat aflakken. Gebruik fijn schuurpapier (korrel 320) om licht op te schuren.

bewaren acrylrollers acrylkwasten
stap 8

Lak het kozijn

Roer de lakverf goed met een roerstokje. Steek de lakkwast een paar keer in de verf en strijk hem elke keer af langs de rand van het blik tot hij wel verzadigd is maar niet druipt. Doe de lakverf in een verfbakje. Schilder met lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf. Schuur alles licht op en lak het kozijn nog een tweede keer voor maximale dekking.

Bewaar de verfrollers, verfkwast en verfbak
Verpak de gebruikte rollers en kwasten apart van elkaar in aluminiumfolie of plastic zak. Zo kun je deze goed een week bewaren en opnieuw gebruiken voor een volgende lakklus!

Tip!

Je verflaag wordt nog egaler als je narolt met een rollertje.

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
Houtwerk buiten schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk buiten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in