stappenplan

Hoe schilder ik een muur?

Een muur verven, een muur sausen of een muur schilderen. Het is allemaal hetzelfde, maar het blijft een lastige klus. Tot nu! Wij helpen bij de voorbereiding van het verven, sausen en schilderen. Zodat jij straks een strakke wand hebt en een klein restantje verf over. Ontdek hieronder welk verf, hoeveel verf en welke voorbereidingen je nodig hebt voor je verfkunsten!

Tip!

Beter te veel verf dan te weinig. Wist je dat je ongeopende verfpotten binnen 30 dagen kunt retourneren op vertoon van de aankoopbon? Dit geldt alleen niet voor verf die je speciaal in een bepaalde kleur hebt laten mengen.

stap 1

Zorg voor een goede voorbereiding

Werk oneffenheden in de muur weg met muurvuller en laat deze goed drogen. Zorg ervoor dat je muur stof- en vetvrij is. Plak met schilderstape alles af zoals randen, plinten, stopcontacten en kozijnen. Dek met afdekfolie de vloer onder de muur af.

Tip!

Wil je je ondergrond op de muur niet beschadigen, zoals bijvoorbeeld bij behang? Gebruik dan speciale sensitive afplaktape.

stap 2

Gebruik voorstrijkmiddel op de ondergrond

Bij een zuigende ondergrond heb je een voorstrijkmiddel nodig voor een goede hechting van de verf op de muur. Verdeel het voorstrijkmiddel met een blokkwast of vachtroller goed over de wand en laat de muur 24 uur drogen.

Tip!

Schilder bij voorkeur bij daglicht. Bij kunstlicht zie je snel vergeten plekken over het hoofd.

stap 3

Behandel grote vlekken met voorstrijkmiddel

Strijk grote vlekken op de muur eerst voor met een speciaal vlekken-voorstrijkmiddel. Zo voorkomt je dat deze straks weer zichtbaar worden door de muurverf heen.

stap 4

Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Meet de breedte en hoogte van de muren op. Vermenigvuldig de breedte met de hoogte en je hebt de oppervlakte van de muur. Bereken op dezelfde manier de oppervlakte van je ramen en deuren. Trek deze van het totaal aantal vierkant meters van je muren af. Vermenigvuldig het uiteindelijke oppervlak met twee, want je brengt minstens twee lagen aan. Deel vervolgens het totaal aantal vierkante meters door het aantal m²/l dat op de verfpot staat.

Tip!

Vraag aan een verfspecialist van Karwei hoeveel vierkante meter je kunt schilderen per liter met de verfsoort die je wilt gebruiken voor jouw verfklus.

stap 5

Breng de muurverf aan

Roer de verf voor gebruik goed door met een roerhoutje of verfmixer. Giet de muurverf over in een verfbak en sluit de verfemmer weer met de deksel. Schilder eerst met de kwast langs de afgeplakte randen van de muur. Gebruik voor middelgrote vlakken een vachtrollertje en voor de grote vlakken een vachtroller met telescoopsteel. Verdeel de wand in denkbeeldige vakken van ongeveer één vierkante meter. Werk per denkbeeldig vlak van boven naar beneden en van links naar rechts, en laat de vakken elkaar goed overlappen.

Tip!

Kleurverschil ontstaat als de verf plaatselijk nog nat is. Schilder deze delen niet opnieuw, maar wacht eerst tot de verf helemaal droog is.

stap 6

Verwijder de schilderstape

Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is. Verwijder spetters met een natte doek.

stap 7

Bewaar de verfrollers, verfkwast en verfbak

Verpak de gebruikte rollers en kwasten apart van elkaar in aluminiumfolie of plastic zak. Zo kun je deze goed een week bewaren en opnieuw gebruiken voor de volgende laag die je op de muur gaat aanbrengen.

Tip!

Verf op waterbasis kun je direct na het verven uitspoelen uit de rollers en kwasten onder de kraan, zodat je deze voor nog een verfbeurt kunt gebruiken.

Meer klusadvies

Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
Klusadvies - verf - Hoe kit ik naden of kieren dicht? - thumbnail
Hoe kit ik naden of kieren dicht? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk in mijn huis? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in