keuzehulp

Ontvetten voor het schilderen

Het ontvetten van de ondergrond voordat je gaat schilderen is een must. Anders ga je over een vuile ondergrond heen schilderen, en daar wordt het eindresultaat niet strakker op. Hoe je het schilderwerk het beste kunt ontvetten lees je in dit klusadvies. Ook zie je welke huishoudelijke middelen je kunt gebruiken als ontvetter voor het schilderen. Ga goed voorbereid van start met je schilderklus en ontdek hoe belangrijk ontvetten is voordat je gaat verven.

Waarom is ontvetten voor het schilderen zo belangrijk?

Het is erg belangrijk dat je het oppervlak eerst goed gaat reinigen en ontvetten voordat je met het schuurpapier, de kwast of roller losgaat. Maak alles goed vet- en vuilvrij! Waarom je moet ontvetten voor het schilderen is simpel: anders hecht de verf of lak niet. Voorkom dus ongelijkmatigheden in de ondergrond, want je wil niet dat de verflaag gaat barsten, loslaten of verkleuren. Door de ontvette ondergrond licht te schuren hecht de verf echt optimaal.

Waarmee kun je ontvetten voor je gaat schilderen?

Of je nu een muur gaat verven of een houten deur gaat schilderen: een goed gereinigde oppervlak is de eerste stap naar een mooi resultaat. Als je gaat reinigen en ontvetten zijn deze verfreinigers en verfontvetters ideaal om de ondergrond goed schoon te maken van vet, vuil, plak en lijmresten. Voor het ontvetten van muren, zoals sierpleister of structuurverf, is het belangrijk dat je de muur na de reiniging goed laat drogen voordat je de muur gaat verven. Hieronder zetten we alle ontvetters op een rijtje die je thuis misschien tussen je schoonmaakmiddelen hebt staan.

Ontvetten met wasbenzine

Wasbenzine kun je gebruiken als ontvetter, maar het heeft niet onze voorkeur omdat het schadelijk is voor het milieu. Het is geschikt als verdunningsmiddel voor synthetische verven en spuitlakken, en als reinigingsmiddel voor kwasten. Wasbenzine is vooral een ideale ontvetter voor lijm- en stickerresten, en voor vet- en verfvlekken in textiel.

Ontvetten met thinner

Thinner wordt veel gebruikt als verfverdunner. Dit oplosmiddel op oliebasis kun je ook gebruiken als ontvetter voor schilderen, want thinner lost vet, vuil, lijm- en stickerresten op. Maar thinner is wel schadelijk voor onze natuur. Tip: maak kunststof nooit schoon met thinner, want dit lost kunststof op.

Ontvetten met schoonmaakazijn

Ontvetten voor het schilderen kan erg goed met zowel ammoniak als schoonmaakazijn, waarbij azijn onze grote favoriet is. Schoonmaakazijn werkt bijna net zo goed als ammoniak, maar is niet schadelijk en dat maakt ons blijer.

Ontvetten met afwasmiddel en groene zeep

Afwasmiddel en groene zeep zijn ook goed geschikt als ontvetters. Naast het feit dat veel mensen afwasmiddel gewoon in hun aanrechtkastje hebben staan, is een 100% biologisch afbreekbaar afwasmiddel heel goed voor het milieu. Dus win-win! Gebruik afwasmiddel of groene zeep bij het ontvetten voor het schilderen voor een vet- en vuilvrij oppervlak.

Ontvetten met soda

Met soda en baking soda kun je veel kanten op als het om schoonmaken gaat. Soda, ook wel schoonmaaksoda genoemd, is een zuiveringszout en kun je goed gebruiken bij het ontvetten van de ondergrond voor je gaat schilderen. Gebruik baking soda op kleinere oppervlaktes en schoonmaaksoda op grotere vlakken om te ontvetten.

Ontvetten met terpentine

Om vet, vuil en verf (op terpentinebasis) te verwijderen is terpentine geschikt, maar als ontvetter voor schilderen kun je terpentine beter niet gebruiken. Het is een vet middel en daardoor ongeschikt bij het ontvetten. Wel wordt terpentine veel gebruikt bij het schilderen als oplosmiddel of verfverdunner.

Meer klusadvies

Klusadvies - verf - Hout ontvetten doe je zo! - Thumbnail
Hout ontvetten doe je zo! keuzehulp
Klusadvies - Verven - Zo kies je het juiste schuurpapier - Thumbnail
Zo kies je het juiste schuurpapier keuzehulp
Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
Klusadvies - vloeren - Hoe schuur ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe schuur ik mijn houten vloer? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in