stappenplan

Tips om een deur te schilderen

Zijn de deuren in jouw huis toe aan een opknapbeurt? De deuren schilderen is dan een uitstekende manier om ze van een nieuwe, frisse uitstraling te voorzien. Maar schilder je een deur hangend of liggend? En hoe lang duurt een deur verven eigenlijk? Wij vertellen je er alles over en geven je tips zodat jij een deur kunt schilderen zonder strepen.

De juiste verf kiezen

Goede verf is bij deuren schilderen erg belangrijk. Welke verf je nodig hebt, hangt af van welke deur je gaat verven. Voor buitendeuren kies je buitenlak op terpentinebasis. Voor binnendeuren is binnenlak op waterbasis de betere keuze. Zorg ook voor een goede grondverf.

Deuren schilderen: welke roller en kwast?

Naast verf zijn ook een goede roller en kwast erg belangrijk. Je kiest de juiste lakroller op basis van het type verf. Voor watergedragen lak kies je een lakroller voor watergedragen verf. Voor lak op terpentinebasis kies je een roller die hier geschikt voor is. Een universele roller is ook een optie.

Wat is de juiste volgorde van stappen bij het schilderen van een deur?

Nu je weet wat je nodig hebt om een deur te verven, wil je natuurlijk weten wat voor een deur schilderen de juiste volgorde is. Karwei legt het je hieronder stap voor stap uit hoe je een hangende deur schildert.

stap 1

Werkplek afplakken

Tijdens de verfklus wil je niet dat de verf op andere oppervlakken terechtkomt. Begin daarom met het afplakken van je werkplek. Gebruik hiervoor tape met een kleur die afsteek tegen de kleur verf zodat je goed ziet tot waar je moet schilderen.

stap 2

Sluitwerk verwijderen

Voor een strak resultaat is het verstandig om het sluitwerk van je deur te verwijderen. Schroef het deurbeslag, zoals de klink, daarom voor je begint van de deur af. Aan het einde van de klus kun je het beslag er weer eenvoudig opschroeven.

stap 3

Deur ontvetten

Bij het schilderen van een deur is een schoon werkoppervlak erg belangrijk. Ontvet de deur daarom met speciale verfontvetter. Gebruik hier en bij de volgende stappen een deurstopper om ervoor te zorgen dat de deur stil blijft hangen.

stap 4

Deur schuren

Voordat je een nieuwe laklaag kunt aanbrengen, kun je voor het mooiste resultaat het beste eerst de oude laklaag verwijderen. Dat doe je met schuurpapier. Vaak is schuren met fijn schuurpapier voldoende. Is jouw deur in slechte staat? Begin dan met grof schuurpapier en werk naar het fijne schuurpapier toe.

stap 5

Deur verven

Nu zijn we aangekomen bij de belangrijkste stap: het verven van de deur. Begin met het aanbrengen van de grondverf. Doe dit in verticale banen en rol het vervolgens in horizontale banen uit. Je sluit af door nogmaals verticaal over de verf te gaan. Als de grondverf droog is, breng je op dezelfde manier de lak aan. Laat deze laklaag drogen en breng vervolgens een tweede laklaag aan. Zo weet je zeker dat jouw deur de komende jaren weer mee kan. Als je een deur met vlakken of randen hebt, gebruik dan een kwast voor het schilderen van de plekken die je met een roller niet goed kunt bereiken.

Tip!

Koop liever te veel dan te weinig verf. Op de verpakking staat vermeld hoeveel M² je kunt verven. Verf in een ongeopende verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren. Verf die speciaal voor jou op kleur is gemaakt kan je niet terugbrengen.

Tips om een deur te verven zonder strepen

  • Gebruik de juiste techniek bij het verven. Schilder eerst de lastige randjes met een kwast. Breng daarna de verf in verticale banen aan. Rol het daarna horizontaal uit en sluit af met verticale banen. Doe dit voor zowel de grondverf als de twee lagen lakverf.
  • Druk tijdens het verven niet teveel op de roller. Breng de banen lichtjes aan op de deur.
  • Bezuinig niet op de hoeveelheid verf. Voldoende verf is belangrijk voor een streeploos resultaat.
  • Schilder de deur niet liggend, maar juist staand in de scharnieren, wat ook wel hangend wordt genoemd. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Benodigdheden

Gereedschappen (2)

Meer klusadvies

Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
Kozijnen schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik houten kozijnen in mijn huis? stappenplan
Houtwerk buiten schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk buiten? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe repareer ik de houtrot van mijn kozijn of deur? - thumbnail
Hoe repareer ik de houtrot van mijn kozijn of deur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in