keuzehulp

Zo kies je het juiste schuurpapier

Schuurpapier heb je in verschillende soorten en vormen, maar welk schuurpapier kun je het beste gebruiken voor welke ondergrond? In dit klusadvies lees je alles over de korrelgrootte van schuurpapier, en geven we je tips over welk schuurpapier geschikt is voor welke klus, bijvoorbeeld deuren en kozijnen. Laat je inspireren en pak de eerstvolgende verfklus goed aan met dit klusadvies over schuurpapier kiezen.

Wat is het nut van schuren?

Denk je aan schilderen, dan denk je direct aan schuren. Maar waarom schuren we de ondergrond voordat we gaan lakken? Door te schuren verwijder je niet alleen oude verflagen of roest, maar de ondergrond wordt ook ruw. En daar hecht verf en lak goed op. Een goede hechting op de ondergrond is echt een must voor een strak eindresultaat. Want niets is vervelender dan dat je weer van vooraf aan moet beginnen met je verfklus.

Welk schuurpapier is geschikt voor welke klus?

Er zijn verschillende soorten schuurpapier, maar welk schuurpapier kun je het beste gebruiken voor welke klus? Of je nu met de hand schuurt of met een machine: schuurpapier is bepalend voor je resultaat. Alles hangt af van de grofheid van de korrel van het schuurpapier. Ga je houtwerk buiten schilderen of je deuren schilderen waar je oude verf moet verwijderen, dan is schuurpapier met een grove korrel aan te raden. Op een kale ondergrond gebruik je een middelgrove korrel als voorbereiding op het verven. Fijn schuurpapier - een fijne korrel schuurpapier – gebruik je tussen de nieuwe lagen verf of lak. Hieronder vind je alles over de korrelgrofheid van schuurpapier.

Tip!

Met de juiste tips voor het schuren maak jij de ondergrond klaar voor nieuwe verflagen.

Alles over korrelgrootte van schuurpapier

Om te bepalen welke soort schuurpapier je moet kiezen voor welke ondergrond is afhankelijke van wat er moet gebeuren. Dat je moet schuren staat als een paal boven water, want hecht de verflaag niet dan moet je alles over doen. De korrelgrootte, oftewel hoe grof is de korrel op het schuurpapier, geeft aan welk schuurpapier je voor welke klus moet gebruiken. Hoe groter de korrel, hoe sterker het schuurpapier en hoe meer er van het oppervlak wordt afgeschuurd.

Dit zijn de soorten schuurpapier

Grof schuurpapier: gebruik je voor het verwijderen van roest of een bladderende verflaag.
Middelgrof schuurpapier: gebruik je voor het afronden van hoeken of opschuren voor het verven.
Fijn schuurpapier: gebruik je voor het licht opschuren van de eerste aangebrachte verflaag.
Extra fijn schuurpapier: gebruik je voor het minimaal opschuren van ondergronden.

De schuurpapier korrelgrootte kun je als volgt verdelen:
• 60-80: het verwijderen van oude verflagen of roest
• 80-120: het schuren van nieuw hout
• 120-150: opschuren van bestaande verflagen in redelijke staat
• 180-220: opschuren van goede verflagen
• 240: opschuren tussen nieuwe verflagen

Voordat je hout gaat schuren

Ga je hout schuren? Stap één is het hout ontvetten voordat je start met schuren, want anders schuur je het eventuele vuil op het hout juist in de ondergrond. En dat wil je niet! Ook een goede tip is: bouw de korrelgrootte op tijdens het schuren van oude verflagen, dus van lage naar hoge korrelgrootte. Wanneer je oude verflagen gaat verwijderen omdat je houten kozijnen gaat schilderen is een opbouw van de grofheid van je schuurpapier zeer gewenst. Zo verwijder je elke laag van je ondergrond met het juiste schuurpapier. In etappes ga je van grof naar fijn, om de perfecte ondergrond te krijgen voordat je het hout gaat lakken. Vraag je je af of je goed hebt geschuurd, voel dan dat de ondergrond zacht is en dof kleurt. Goed bezig!

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe schuur ik mijn houten vloer? - Thumbnail
Hoe schuur ik mijn houten vloer? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Tips voor het schuren - Thumbnail
Tips voor het schuren stappenplan
Kozijnen schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik houten kozijnen in mijn huis? stappenplan
Klusadvies - gereedschap - Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus? Thumbnail
Welke schuurmachine kies ik voor mijn klus? keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in