stappenplan

Hoe kit ik naden of kieren dicht?

Kit is multifunctioneel. Met kit sluit je lelijke kieren af, maak je naden bij de wastafel waterdicht en kun je een raam kitten. Maar hoe moet je kitten? Met het Karwei stappenplan lees je hoe je eenvoudig zelf kunt kitten.

Tip!

Verwijder direct gemorste en overtollige natte kit met een natte doek. Pas op met siliconenkit, dat is namelijk bestand tegen alle oplosmiddelen.

afplakken kitnaad
stap 1

Ontvet en plak af met tape

Maak de ondergrond vet- en stofvrij. Zorg dat de ondergrond goed droog is. Als je een raam gaat kitten let er dan op dat je het raamkader ook goed ontvet. Ontvetten voor het kitten kan je gemakkelijk met de daarvoor bestemde ontvetters. Plak twee stroken schilderstape aan beide kanten van de voeg. Houd tussen de tapestroken 6 mm ruimte aan.

opensnijden kitflacon kitten
stap 2

Open de kitflacon

Snijd met een hobbymes het topje van de kitkoker af. Draai de kitspuit op de opening van de kitkoker.

spuitmond afsnijden voegbreedte
stap 3

Snijd de spuitmond open

Snijd met een hobbymes een deel van de spuitmond schuin af. Zorg ervoor dat de opening even groot is als de gewenste voegbreedte.

kitten met een kitpistool
stap 4

Zet de koker in het kitpistool

Plaats de kitkoker in het kitpistool. Bij een raam kitten begin je altijd boven om vervolgens in een rechte lijn van boven naar beneden het raam af te kitten. Bij de horizontale voegen spuit je in een rustige beweging van links naar rechts. Spuit in een gelijkmatige beweging een strookje kit tussen de stroken schilderstape. Gebruik niet te veel kit.

stap 5

Strijk de kitstrook glad

Maak je vinger nat met zeepwater. Strijk de kitstrook voorzichtig glad met je vinger. Druk niet te veel op de kitstrook, want de kitnaad moet afwaterend zijn. Druk de ontspanklem van het kitpistool in zodra je stopt met kitten. Schroef vervolgens de dop op de spuitmond. Maak je handen schoon met een natte doek als er kit aan je vingers blijft hangen.

Tip!

Met een speciale kitlepel kun je gelijkmatiger druk uitoefenen. Dit geeft een strakkere kitnaad.

stap 6

Verwijder voorzichtig de plakbandstroken

Wacht tot zich op de kit een iets steviger oppervlaktehuidje gevormd heeft. Verwijder voorzichtig de plakbandstroken. Trek de tape schuin los om te voorkomen dat je de siliconenkit weer lostrekt. Strijk de kitranden nogmaals zachtjes met een natte vinger glad.

Tip!

Gebruik voor het afdichten van aansluitingen van bad en aanrecht zelfklevende sanitairstrips. Hiermee maak je een voeg in één keer kaarsrecht.

Meer klusadvies

muur-glad-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een muur of plafond glad? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe beits ik met een verfspuit? - thumbnail
Hoe moet ik beits spuiten? stappenplan
hoe-stucen thumbnail
Hoe stuc ik een wand of plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in