stappenplan

Hoe maak ik een muur of plafond glad?

Maak je muur glad en zeg gedag tegen de scheuren en deuken waar je je al te lang aan stoort. Of maak een einde aan de hobbels op je plafond. Het is tijd om in actie te komen en alles lekker glad te maken. Egaliseren die muur! Hoe je deze klus aanpakt hebben we hieronder voor je opgesomd, zodat jouw stuc-talent de volle aandacht krijgt.

Tip!

Is de wand een droge ondergrond zoals granol, grof stucwerk, structuurverf, glasvezelbehang, bestaand vlak stucwerk of gipsplaten? Dan is deze geschikt om glad te maken.

stap 1

Maak de wand schoon

Verwijder stof en loszittende deeltjes eenvoudig met de stofzuiger. Ontvet de muur en maak gaten en scheuren dicht. Behandel een korrelige of poederige ondergrond met fixeermiddel. Behandel roet- of vochtplekken voor met isoleermiddel. Laat de muur goed drogen.

Tip!

Gebruik voor het ontvetten een ontvettingsmiddel op natuurlijke basis. Dit stinkt niet (zoals ammonia) en is beter voor het milieu.

stap 2

Plak alles af met tape en stucloper

Plak alle randen en ander houtwerk af met afplaktape. Dek de vloer af met stucloper of eventueel dik afdekplastic.

Tip!

Gebruik voor je eigen veiligheid een trap die hoog genoeg is, die voorzien is van antislip treden en een sta-beugel heeft van minimaal 60 cm. Trek ook schoenen aan met stugge zolen.

stap 3

Breng de stucpasta aan

Roer de stucpasta goed door en schep met een troffel de pasta op een metalen plakspaan. Begin vervolgens met het stucen door het stucwerk met rustige, waaierende bewegingen aan te brengen op de wand met de spaan. Maak een gelijkmatige structuur aan in 15 tot 20 minuten. Laat dit 24 uur drogen voordat je begint met de muren schuren.

Tip!

Voor een strakker resultaat kan je meerdere keren over het oppervlak strijken met de spaan. Afhankelijk van de ondergrond is een tweede laag nodig. Breng deze 24 uur na de eerste laag aan.

stap 4

Schuur de wand strak en glad

Schuur de wand licht op met een handschuurblok en schuurpapier (korrel 180 of fijner). Maak vervolgens alle muren na het schuren stofvrij met een zachte borstel.

stap 5

Schilder de gladde muur

Gebruik eerst een voorstrijkmiddel. Laat de muur drogen en schilder de muur met muurverf.

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
hoe-stucen thumbnail
Hoe stuc ik een wand of plafond? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in