stappenplan

Hoe schilder ik een muur met structuurverf?

Wist je dat je bij het aanbrengen van structuurverf direct de wand een kleur kunt geven? Handig hè! Laat de structuurverf mengen in jouw gewenste verfkleur, en huppakee, op de muur aanbrengen. Ook haalt structuurverf oneffenheden weg. Hieronder zie je de verschillende manieren van structuurverf aanbrengen en alle stappen.

Tip!

Ben jij het type dat ervan houdt om 2 vliegen in 1 klap te slaan? Kies dan kant-en-klare structuurverf in wit of offwhite kleuren. Wil je liever een andere kleur structuurverf? Laat je kleur dan mengen.

verflagen verwijderen muur
stap 1

Maak de ondergrond goed schoon

Verwijder slechte verflagen en vul scheuren en gaten op met vulmiddel.

afplakken schilderstape structuurverf
stap 2

Plak alles af met schilderstape

Plak kozijnen, plinten en plafondranden af met schilderstape. Bescherm de vloer met afdekfolie.

Tip!

Laat je nieuw gestucte muren minimaal 30 dagen drogen, voordat je structuurverf aanbrengt. Behandel de wanden eerst met voorstrijkmiddel.

voorstrijkmiddel structuurverven aanbrengen
stap 3

Gebruik een voorstrijkmiddel

Breng een laag voorstrijkmiddel aan met een blokkwast of vachtroller, als de ondergrond nog nooit behandeld is geweest. Laat de wand drogen.

Tip!

Geeft de muur na droging wit af? Behandel het dan met fixeergrond. Dit werkt ook bij het vastzetten van oude verflagenen voorkomt dat nicotine-, roest- en roetvlekken zichtbaar worden door de nieuwe laag.

structuurverf blokkwast verven
stap 4

Breng de structuurverf aan

Gebruik een blokkwast of vachtroller en breng de structuurverf aan. Werk vanuit een emmer met een verdeelrooster. Breng de structuurverf gelijkmatig en dik aan. Schilder twee banen en werk van boven naar beneden. Veeg spatten meteen weg met een vochtige doek.

Tip!

Wil je een slecht dekkende kleur opbrengen? Maak dan eerst de ondergrond egaal met gewone latex. Daarna weer voorbehandelen met voorstrijkmiddel.

structuurverfroller schilderen verven
stap 5

Gebruik een structuurverfroller op de verf

Behandel de structuurverf na het aanbrengen van twee banen met een structuurverfroller. Rol vervolgens met de structuurverfroller over de verfbanen, van boven naar beneden.

Tip!

Hanteer de structuurverfroller binnen tien minuten op de wand, anders droogt de verf op. Doe geen verf op de roller. De roller kan te weinig verf vasthouden om vlot te werken. Ook verzadigt de roller met verf sneller, waardoor je geen mooie structuur meer bereikt.

structuur aanbrengen kriskras
stap 6

Bereik meer structuur

Maak met de blokkwast kriskras bewegingen of bogen voor meer structuur.

Tip!

Test deze bewerking eerst op een proefstrook.

Hoe schilder je een muur met structuurverf?
stap 7

Herhaal het aanbrengen van de verf

Breng de volgende banen structuurverf aan en behandel de muur direct met de structuurroller. Zorg voor overlap in de banen. Werk op deze manier de hele wand af.

Tip!

Doe deze klus met twee personen. Als de één structuurverf aanbrengt en de ander de verf structureert, werk je sneller en is het resultaat mooier.

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe breng ik magneetverf aan? - thumbnail
Hoe breng ik magneetverf aan? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe breng ik sierpleister aan? - thumbnail
Hoe breng ik sierpleister aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in