Houten vloer onderhoud en afwerking

Doe het zelf

Houten vloer onderhoud en afwerking

34 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In de klusinstructie houten vloer schuren heb je geleerd hoe je een oude vloer grondig blank schuurt. In deze klusinstructie laten we zien hoe je de houten vloer afwerkt en onderhoudt. Je hebt drie opties: vloer olie, vloer lakken of in de was zetten.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (9)

  • Olieën
  • Lakken  • In de was zetten

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap
Voordat je met afwerking en onderhoud van de houten vloer kunt beginnen, zuig je de vloer grondig. Neem hem daarna af met een licht vochtige dweil.

In de was zetten

stap

Was kan de vloer een mat of een glanzend uiterlijk geven. Een matte afwerking geeft de meest natuurlijke uitstraling. Je houten vloer heeft met was meer onderhoud nodig dan met lak. Het is echter wel veel makkelijk om versleten plekken bij te werken.

Breng eerst een impregneerlaag van bijvoorbeeld waxolie aan met behulp van een niet pluizende doek. Wrijf het impregneermiddel goed in de nerven van het hout.

stap
Voor het opbrengen van de was gebruik  je een boenmachine. Begin met de hardste borstel en herhaal het werk met de middelste en met de zachtste borstel. Deze stap moet je meerdere malen herhalen, afhankelijk van de houtsoort. Vraag hierover advies bij KARWEI.
stap
Plekken die in de loop der tijd kaal zijn geworden, werk je eenvoudig bij met speciale onderhoudswas en een zachte doek. Om de vloer mooi te houden is het raadzaam om hem minstens 1 keer per jaar opnieuw in de was te zetten en te boenen.
tip! tip!
Test eerst op stukjes resthout wat het effect van de gekozen afwerklaag op deze houtsoort is.

Vloer olie

stap

Vloer olie geeft de vloer een mat uiterlijk. Vloer olie heeft meer onderhoud nodig dan vloer lak. Het is wel veel makkelijker om versleten plekken bij te werken. Wrijf de vloer in met de vloer olie, met behulp van een niet pluizende doek of een lakroller. Wrijf net zolang totdat alle vloer olie ingetrokken is en de vloer een matte aanblik heeft gekregen. Afhankelijk van de houtsoort kan het nodig zijn de vloer nogmaals te behandelen voor een optimaal resultaat. Vraag hierover advies bij KARWEI. De vloer vervolgens 2 dagen niet belopen.

tip! tip!
Heb je je vloer met vloer olie behandeld? De eerste weken niet met water afnemen. Daarna kun je de vloer schoonmaken met een zachte vloerzeep.
stap
Plekken die in de loop der tijd kaal geworden zijn, kun je eenvoudig bijwerken met behulp van onderhoudsolie. Je houdt je vloer mooi als je hem minstens een keer per jaar opnieuw in de vloer olie zet.

Vloer lakken

stap

Je vloer lakken met vloerlak (halfmat of hoogglans) geeft een chique uitstraling en accentueert de nerf. Je vloer lakken is meer werk, maar je hebt er jarenlang geen onderhoud meer aan. Tegenwoordig is vloerlak watergedragen. Beter voor het milieu en geen last van stank. Het enige nadeel van je vloer lakken is dat het herstellen van krassen en doffe plekken lastig is.

Bedenk van tevoren waar je met je vloer lakken begint en zorg dat je altijd eindigt bij de deur. Breng de vloerlak aan met een parketlakroller. Rol mee met de nerf. Minimaal drie laklagen aanbrengen. Sommige houtsoorten vereisen meer laklagen, informeer hierover bij KARWEI.
Laat de vloer tussen elke laag 24 uur drogen en schuur hem tussendoor steeds licht op.

 

tip! tip!
Vloerlak is ook verkrijgbaar op waterbasis (acryl). Dit is bijna reukloos, droogt binnen enkele uren en bevat geen schadelijke oplosmiddelen. Acryl vloerlak is verkrijgbaar in mat of zijdeglans. Gebruik voor het vloer lakken met acryllak altijd speciale acrylrollers.
stap
Een gelakte vloer is makkelijk schoon te maken met water en een zachte zeepsoort. Hij blijft mooier als je bij het dweilen een scheutje vloerpolish aan het water toevoegt. Dof geworden plekken wrijf je in met onverdunde polish. Deze is na een uurtje beloopbaar.

Aanbiedingen & acties

Altijd voordeel bij KARWEI  Alle aanbiedingen
Flexa Strak in de Lak zijdeglans aluminium 250 ml

Flexa Strak in de Lak zijdeglans aluminium 250 ml

  13.99
8.39
icon Bekijk product
Flexa Strak in de Lak zijdeglans antiekrood 250 ml

Flexa Strak in de Lak zijdeglans antiekrood 250 ml

  13.99
8.39
icon Bekijk product
Flexa Strak in de Lak zijdeglans monumentengroen 250 ml

Flexa Strak in de Lak zijdeglans monumentengroen 250 ml

  13.99
8.39
icon Bekijk product