Tuinontwerp

Tegels, vlonders, vijvers, een verhoogd terras met zon of juist in de schaduw: door de ligging van je tuin te combineren met je tuinwensen kom je tot het beste resultaat. Volg deze stappen en maak een compleet tuinontwerp voor jouw eigen tuin.

Wat voor soort tuin wil je?

De eerste stap van je tuinplan is meteen de belangrijkste: wat zijn je tuinwensen? Bedenk niet alleen wat je normaal gesproken in je tuin doet, maar ook welke beleving je – tot nog toe – buiten de deur zocht. Ben jij een echte wellness-liefhebber? Hou je van buiten borrelen en eten op een terrasje? Of word je juist blij als de kinderen zich opperbest vermaken? Schrijf je wensen op in volgorde van belangrijkheid en kijk of je functies kunt combineren. Maak vervolgens een plattegrond van je tuin en kijk op welke plekken de door jou gekozen functies het best tot hun recht komen.

Maak je eigen moodboard

Bepaal de basis van je tuin

Nu je weet wat je wilt en waar je dat wilt, kun je de structuur van je tuin gaan aanbrengen en verschillende zones creëren met bestrating, afscheidingen, paadjes, terrassen en borders. Zulke basiselementen kies je aan de hand van de beleving die je graag in je tuin terug wilt laten komen. In een Speelparadijs kies je natuurlijk voor gras en niet voor grind. In een Private Spa hoort een waterpartij bij de basis. En in een tuin waar je vaak buiten eet, zijn makkelijk schoon te maken keramische tegels ideaal.

Schutting

Een schutting dient als erfafscheiding, zorgt voor privacy en maakt dat je lekker uit de wind zit. Maar een mooie schutting is veel meer dan dat! De keuze in materialen en combinaties is verrassend groot. Wilgentenen, steiger planken, bamboe, beton, staal of een combinatie van materialen: kijk wat het beste past bij jouw tuinstijl. Of je schutting moet opgaan in de omgeving of een echte blikvanger wordt, hangt natuurlijk af van je tuinplan. En last, but not least: weeg kosten, onderhoud en duurzaamheid tegen elkaar af.

Bestrating

Bestrating waarin je verschillende materialen en vlakken verwerkt. Met tegelvlakken, kiezelstroken, vlonderplanken en strakke grasperken creëer je verschillende zones. Je maakt het extra stijlvol door met hoogteverschil te werken – niet alleen bij de aanleg van je terras, maar ook op plekken waar je beplanting aanbrengt. Kies voor één kleurenpalet - bijvoorbeeld wit-grijs-zwart of naturel-grijs-zandkleur. Dat zorgt voor visuele rust.

Bekijk alle bestrating

Borders

Bepalen waar 'groene zones' komen is net zo belangrijk voor de structuur van je tuin als het aanleggen van paden en terrassen. Voor bomen, planten, struiken en (sier)gras creëer je ruimte in bakken, perken en borders. Afhankelijk van je tuinstijl en je tuinplan kies je voor verhoogde of vlakke borders. Een verhoogde border kun je glooiend laten verlopen
(mooi in een natuurlijke tuin) of afbakenen met een borderrand, een afscheiding van steigerplanken, natuursteen of staal.

Bekijk alle border oplossingen

Tuinverlichting

Voor het mooiste resultaat maak je een lichtplan vóórdat je bestrating of borders aanlegt en bedenk je per plek wat voor type verlichting je wilt. Let daarbij op bereik en lichtintensiteit. Met sfeerverlichting kun je tot in de late uurtjes loungen op je terras, maar geniet je ook van een mooi aangelichte muur of border. Functioneel licht langs paden of vlonders maakt je tuin veilig en praktisch. Houd rekening met de ligging van je tuin en de loop- en kijkrichting van diverse zones.

Bekijk alle verlichting

De aankleding en inrichting van je tuin

Ook de meubels en de accessoires voor je tuin bepaal je aan de hand van de beleving die je hebt gekozen. Als je voor Ibiza-vibes gaat, kies je voor palletbanken of een lounge-eiland met veel kussens. Bij Tuscan Terrace mag een grote tuintafel natuurlijk niet ontbreken. En bij je Rooftop Bar kies je voor strakke meubelen, mooie design-verlichting en een (zelfgemaakt!) barretje.

Bekijk alle tuin- en balkonaccessoires

Recent bekeken