Doe het zelf

Binnen houtwerk schilderen

39 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Met de moderne verfsoorten kan elke doe-het-zelver strak schilderwerk afleveren. Zeker met de tips voor schilderen van KARWEI. Lees alles over het schilderen van je houtwerk in deze klusinstructie 'binnen schilderen'.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (13)


  • Gereedschappen (11)
 

Stap 1  Voorbereiding
Bij het verven van houtwerk is een goede voorbereiding (meer dan) het halve werk. Je krijgt het beste resultaat als eerst alle oude verflagen verwijderd zijn. Dek de vloer af met folie en trek verfhandschoenen aan.

Stap 2  Beschadigingen repareren
Repareer scheuren en beschadigingen met muurvuller.  Na het drogen schuur je het goed glad.

tip! tip!

Werk altijd met een mes dat zo breed of breder is dan het deel dat je plamuurt. 

 

Stap 3  Schuren & ontvetten 
Reinig de ondergrond met speciale verfreiniger.

tip! tip!

Heeft de ondergrond een felle kleur? Gebruik dan twee lagen grondverf om de kleur goed af te dekken

 

Stap 4  Afplakken
Plak de randen af met schilderstape. Wil je je ondergrond niet beschadigen, zoals bijvoorbeeld bij behang? Gebruik dan speciale sensitive afplaktape.

Stap 5  Grondlak
Stukken blank hout hebben eerst een laagje grondverf nodig om de houtnerf te vullen en de zuiging van het hout weg te nemen. Je kunt grondverf in elke gewenste kleur laten mengen. Zet de verf niet te zuinig op, maar ook niet zo dik dat hij gaat druipen. Schilder met lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf. Gebruik voor grote vlakken een speciale roller. Laat de eerste laag grondverf goed drogen volgens de instructie op de verpakking.

Licht opschuren met een schuurpad tussen iedere laag is belangrijk voor een egale, gladde ondergrond en voor een goede hechting van de volgende laag. Met een borstel en een kleefdoekje haal je alle schuurstof weg. Breng de tweede laag grondverf op dezelfde manier aan en laat ook deze weer goed drogen voordat je ‘m licht opschuurt. 

 

tip! tip!

Acrylverf op waterbasis is makkelijk afneembaar, geur arm, sneldrogend en kras en stootvast.

 

Stap 6  Aflakken
Tijd voor het aanbrengen van de laklaag. Steek de kwast een paar keer in de verf en strijk hem elke keer af langs de rand van het blik tot hij wel verzadigd is maar niet druipt.. Zet de verf niet te zuinig op, maar ook niet zo dik dat hij gaat druipen. Schilder met lange, krachtige halen in de richting van de houtnerf.

Voor binnen gebruik je altijd een acrylverf op waterbasis. Deze verf is beter voor de gezondheid dan verf op terpentinebasis. Gebruik speciale acrylkwasten en acrylrollers, dat geeft het beste resultaat. Breng minimaal twee lagen verf aan, voor maximale dekking. Tussentijds goed laten drogen en licht opschuren.

Stap 7  Afwerking
Verwijder de schilderstape direct na de klus. Als je het te lang laat zitten krijg je het er lastiger af. Bewaar roller en kwast in een gesloten plastic zak, dan blijven ze een week goed en kunnen ze tussen de lagen opnieuw gebruikt worden. Zo, die kan er weer jaren tegen!

tip! tip!

Je kunt de kwasten ook in aluminiumfolie wikkelen.