inspiratie

Tips om energie te besparen in huis

Door je energieverbruik te verminderen houd je meer over in je portemonnee en draag je bij aan een duurzamere wereld. Ben jij benieuwd naar alle mogelijkheden? In dit artikel lees je alle tips om energie te besparen.

Meten is weten: tips om op elektriciteit en gas te besparen

De makkelijkste manier om elektriciteit en gas te besparen is om er simpelweg minder van te gebruiken. Dit los je op door je verbruik te meten. Om elektriciteit te verminderen meet je eerst welke apparaten de meeste energie verbruiken en of er sluipverbruikers in huis zijn die ongemerkt energie verbruiken. Er zijn verschillende soorten meetapparatuur die je helpen om energie en gas te meten, zoals een spanningsmeter. Om gas te besparen is een slimme thermostaat een handig hulpmiddel. Met een slimme thermostaat zie je hoeveel je verbruikt en stel je ook met behulp van programma’s in wanneer en hoe warm de verwarming aangaat. Met slimme stekkers heb je meer controle over je elektriciteitsverbruik, waardoor je ook makkelijker energie bespaart doordat je ze via je smartphone of tablet bedient. Om sluipverbruik te verminderen is het handig om te beginnen bij de bekendste soorten. De meest bekende sluipverbruikers zijn apparaten die in stand-by blijven staan en toch stroom verbruiken, zoals een televisie of een computer. Heb je apparaten in huis die veel stroom verbruiken en waarvan je het gebruik niet kan verminderen? Overweeg om deze apparaten te vervangen met zuinigere modellen met een duurzame energielabel, het liefst energielabel A++ of daar zo dicht mogelijk bij in de buurt.

Hoe bespaar je energie met het verduurzamen van je woning?

Naast het aanpassen van je verbruik, zijn er allerlei verbeteringen van je woning die bijdragen aan meer energiebesparing.

Houd warmte in huis met isolatie

Met behulp van isoleren houd je veel warmte in huis, waardoor de verwarming minder hard of minder vaak aan hoeft. Hierdoor bespaar je veel gas of stroom. Waar begin je met isoleren? Een goed startpunt is het dichten van alle gaten en kieren in huis. Er zijn veel plekken waar tocht ontstaat. We raden aan om te beginnen met alle kozijnen, ramen en deuren na te lopen. Daar zijn de gaten en kieren het makkelijkste te vinden en op te lossen via bijvoorbeeld tochtstrips, isolatieschuim of een geschikte kit. Loop ook alle ramen na in huis of ze wel van geïsoleerd glas zijn. Dubbel glas is beter dan enkel glas, en driedubbel glas zal nog beter isoleren. Verder is het verstandig om te kijken naar het dak en de vloer. Is het erg koud op zolder en heb je het idee dat er tocht wordt doorgelaten? Overweeg om je dak te isoleren. In ons stappenplan dak isoleren lees je precies hoe je dit doet. Hetzelfde geldt voor de buitenmuren. In ons stappenplan buitenmuur isoleren lees je hoe je deze klus uitvoert. Voelt de vloer in je huis kouder aan dan wanneer je bij anderen op bezoek gaat? Of is de vloer in sommige kamers kouder dan in andere ruimtes in huis? Er zijn diverse isolatiematerialen om je vloer te isoleren, zoals isolatieplaten of folie. Bekijk ook ons klusadvies isoleren om meer te ontdekken over isolatiemogelijkheden.

Energie besparen met verlichting

Een simpele klus om energie te besparen is om de verlichting na te lopen en te vervangen met energiezuinige verlichting. Zijn de ruimtes in je woning uitgerust met LED verlichting? Zo niet, dan is het verstandig om deze te vervangen met duurzame verlichting. Om het energieverbruik van je verlichting makkelijker te controleren zijn er ook slimme verlichtsmogelijkheden, zoals lampen die je van afstand bedient of een dimmer die alleen brandt als er beweging is in de ruimte. Zo voorkom je onnodig verbruik doordat brandende lampen worden vergeten.

Duurzame energieoplossingen

Pak de besparing aan bij de bron en bekijk of een vervanging van de elektriciteits- of gasinstallatie rendabel is. Zonnepanelen bieden een duurzame oplossing voor energie. Door zonne-energie te gebruiken verminder je jouw energiekosten, waardoor de investering zichzelf terugverdient over tijd. Het is ook mogelijk om terug te leveren aan het stroomnet. Via een speciale regeling van de overheid ontvang je wat je teruglevert als korting op je energierekening aan het einde van het jaar. Dit maakt het financieel nog aantrekkelijker om over te stappen op zonnepanelen. Laat Karwei je hierbij een handje helpen met de montageservice van Karwei. Een andere manier om het huis zuiniger te verwarmen is met behulp van een vloerverwarming. Een verwarmde vloer voelt erg comfortabel in koudere maanden en verbruikt minder energie om een ruimte te verwarmen dan een centrale verwarming. Bij Karwei kan je je isolatieklus ook overlaten aan een professional. Het uitbesteden van de klus levert dan gemak en tijdswinst en gegarandeerde kwaliteit op!

Wil je meer inspiratie en klusadvies voor verbeteringen in huis? Bezoek onze klusadvies pagina voor allerlei handige tips, stappenplannen en ideeën

Meer klusadvies

Duurzame Klussen en Verschillende Soorten Isolatie In Huis
Verschillende soorten isolatie in huis keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Hoe werken zonnepanelen? - Thumbnail
Hoe werken zonnepanelen? keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Tumbnail
Stroom besparen met energiezuinig verlichten keuzehulp
Deze inspiratie komt voor in