keuzehulp

Verschillende soorten isolatie in huis

Isoleren is een belangrijk thema anno 2020. Een goed geïsoleerd huis is niet alleen heel goed voor het milieu, maar kan je ook honderden euro’s per jaar besparen op stookkosten. Maar welk soort isolatie heb je nodig? Voor elke isolatie klus gebruik je ander materiaal. Het beste isolatiemateriaal of één soort isolatiemateriaal wat je overal voor kan gebruiken, bestaat helaas dus niet.

Isolatie heeft verschillende doeleinden. Welk soort isolatiemateriaal je nodig hebt is dan ook afhankelijk van hetgeen dat je wilt bereiken met de isolatie. Wil je een ruimte geluidsbestendig maken? Dan heb je een ander materiaal nodig dan wanneer je een ruimte op temperatuur wilt isoleren. Wil je een vloer isoleren? Dan verschilt het materiaal ook vergeleken met het isoleren van een tussenmuur.

Welke soorten isolatiemateriaal heb jij nodig?

Welk isolatiemateriaal je nodig hebt hangt dus heel erg af van wat je wilt isoleren. Karwei biedt voor elke soort isolatie het goede isolatiemateriaal aan:

Glas & Steenwol

Geschikt voor:

  • Temperatuurisolatie
  • Geluidsisolatie

Steenwol is prima materiaal voor thermische isolatie (temperatuur), maar ook op het gebied van geluidsisolatie is steenwol een goede keuze. De open structuur van de wol zorgt er namelijk voor dat geluid wordt geabsorbeerd en dat geluidstrillingen worden verminderd. Steenwol draagt hierdoor bij aan een betere akoestiek van een ruimte.

Net als steenwol is glaswol goed geschikt voor zowel temperatuur als geluidsisolatie. De open structuur van het materiaal zorgt er namelijk voor dat geluid minder weerkaatst en beter wordt gedempt.

Als we steenwol en glaswol met elkaar vergelijken werkt glaswol beter tegen temperatuur, maar is steenwol beter om te gebruiken voor geluidsisolatie.

Geluidsisolatieplaten

Geschikt voor:

  • Geluidsisolatie

Wanneer je je huis gaat isoleren begin je meestal met buisisolatie. Buisisolatie is namelijk erg makkelijk zelf te installeren en heeft na plaatsing gelijk impact. Door het isoleren van bijvoorbeeld je verwarmingsbuizen voorkom je dat er warmte verloren gaat en bespaar je daarmee flink op je stookkosten.

Isolatieschuim

Geschikt voor:

  • Temperatuurisolatie

Purschuim, montageschuim of isolatieschuim is eenvoudig aan te brengen en je kunt het ook goed gebruiken bij de kleine isolatieklussen. Denk hierbij aan het dichten van gaten of kieren zodat de warmte niet ontsnapt.

Noppenfolie

Geschikt voor:

  • Temperatuurisolatie

Noppenfolie wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van plafonds en daken. Het is een goedkope maar toch duurzame vorm van temperatuurisolatie.

Isolatieplaten

Geschikt voor:

  • Temperatuurisolatie

Isolatieplaten zijn één van de meest gebruikte vormen van isolatie. In vergelijking met andere isolatiematerialen zijn de platen wat dunner van formaat, maar is de isolatiewaarde van vergelijkbare kwaliteit. De kwaliteit wordt behouden doordat het samengeperst materiaal is, wat isolatieplaten drukvast maakt en waardoor ze dan ook zeer geschikt zijn voor het isoleren van je vloer.

Meer over het isoleren van muren, vloeren en daken vind je op onze Karwei Klusadvies isolatiepagina!

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Hoe isoleer ik mijn muur tegen geluid? - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn muur tegen geluid? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Hoe isoleer ik mijn dak? - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn dak? stappenplan
Klusadvies - Isolatie - Subsidie isolatie 2020 - Thumbnail
Subsidie isolatie 2020 keuzehulp