keuzehulp

Stroom besparen met energiezuinig verlichten

Verlichting in huis is één van de meest gebruikte stroomverbruikers. Door energiezuinig te verlichten, oftewel de ruimtes in te richten met energiezuinige lampen, bespaar je veel stroom en energiekosten. Wat voor mogelijkheden zijn er om dit te realiseren? In dit artikel vertellen we over verschillende soorten lampen en in hoe ze helpen om energie te besparen.

Energie besparen met LED-verlichting

LED-verlichting is de meest energiezuinige verlichting. Een LED-lamp is een lamp waarin kleine led lampjes zitten die licht geven als er elektriciteit doorheen gaat. Door deze werking is een LED-lamp veel energiezuiniger dan andere lampen, zoals een halogeenlamp of een gloeilamp. Bij een gloeilamp wordt licht opgewekt doordat een gloeidraad sterk wordt verwarmd. Bij het opwekken van het licht wordt veel energie gebruikt. Ongeveer 90% gaat verloren aan het opwarmen van de gloeidraad. Bovendien brandt een LED-lamp gemiddeld 15.000 uren voordat deze vervangen moet worden. Een gloeilamp gaat daarentegen slechts 1000 uur mee. Vanwege deze inefficiëntie worden gloeilampen niet meer geproduceerd in Europa. Volgens de Europese Richtlijnen moeten lampen voldoen aan een energieklasse van minimaal B. Een halogeenlamp heeft vaak de energieklasse C of D en een gloeilamp zelfs E of F. Een LED-lamp is in aanschaf duurder dan andere soorten lampen. Gezien de grotere levensduur en meer lichtopbrengst voor minder energieverbruik verdien je deze kleine investering vaak terug. Wanneer je van plan bent een LED-lamp aan te schaffen, let dan goed op de lichtopbrengst (lumen per watt) en de lichtkleur. Hoe meer licht per verbruikte wattage, des te efficiënter de lamp. De lichtkleur speelt ook een rol. Bij LED-verlichting heb je de keuze om sfeer te creëren door warmere of koudere kleurtinten te kiezen. Doorgaans hebben warme lichttinten wel een lager rendement dan lampen met koudere lichtkleuren.

Met welke andere lampen bespaar je energie?

Al is LED-verlichting de meest energiezuinige verlichting, zijn er nog andere soorten die ook duurzamer zijn dan de bekende gloeilamp of halogeenlamp.

TL-verlichting

Na LED-verlichting is een TL-lamp een energiezuinige type verlichting. TL-verlichting staat bekend om hun hoge lichtopbrengst ten opzichte van het verbruik. Omdat de lampen zoveel licht geven en er weinig opties zijn qua ontwerp, hangen TL-buizen meestal in een schuur of een garage. De lampen hebben ook een lange levensduur en kosten minder geld dan LED-verlichting. TL-lampen hebben wel tijd nodig om op te warmen en de levensduur van de lamp gaat achteruit als je de lamp kort na het aanzetten weer uitzet. Vanwege het kwik in TL-lampen zijn de lampen minder goed voor het milieu dan LED-lampen. TL-buizen hoor je daarom te recyclen bij het chemisch afval wanneer ze kapot of uitgebrand zijn. Verder is een TL-buis breekbaarder dan een LED-buis omdat een TL-buis van glas is gemaakt en een LED-buis van aluminium of kunststof. Een TL-buis is ook gevoeliger voor temperatuurswisselingen. Bij heel koud weer is het mogelijk dat de buis flikkerend licht geeft. Er bestaan ook LED TL-lampen, daarmee combineer je de lichtopbrengst van een TL-lamp met de energiezuinigheid van een LED-lamp. Als je jouw oude TL-buis wilt vervangen, is een LED TL-buis een mooie optie.

Spaarlamp

Op nummer drie staat de spaarlamp. Net zoals TL-lampen moeten spaarlampen opwarmen als je ze aanzet. Vandaar dat deze lampen minder gebruiksvriendelijk zijn. Elke keer als je een spaarlamp aan- of uitzet verslechtert de staat van de lamp. Oftewel, de levensduur wordt minder als je de lamp aan en uit zet. Laat de lamp aan als je weet dat je snel terugkeert naar de ruimte of er een tijdje blijft. Omdat er in spaarlampen ook kwik zit, zijn ze minder milieuvriendelijk en moeten ze gerecycled worden bij het chemisch afval, net zoals bij de TL-verlichting. Ten opzichte van een gloeilamp bespaar je wel veel energie. Spaarlampen zijn ook goedkoper dan TL- of LED-lampen. Als je de lampen in huis wilt vervangen met duurzame lampen, is het mogelijk niet rendabel voor je om in sommige kamers waar het licht weinig brandt een LED-lamp te plaatsen. Als er weinig gebruik van de ruimte wordt gemaakt weegt de opbrengst niet op tegen de kosten. Dan is een spaarlamp een goede optie om je oude gloeilamp te vervangen.

Zuiniger verlichten met slimme lampen en sensorverlichting

Wil je nog meer besparen op je verlichting? Naast de aanschaf van energiezuinige lampen, zijn ook slimme lampen een verstandige keuze om je hierbij te helpen. Met slimme verlichting bedien je lampen via een app op je smartphone of tablet. Via de app zet je de lamp aan, uit of dim je het licht. Bij sommige slimme lampen stel je via een programma in dat het licht op bepaalde tijden brandt. Slimme verlichting is daarom erg gemakkelijk en handig als je weleens het licht vergeet uit te doen. Verlichting met bewegingssensor biedt hier ook een goed alternatief voor. Sensorverlichting brandt namelijk alleen wanneer er beweging is in de ruimte. Als de ruimte niet wordt gebruikt gaat het licht vanzelf uit. Met deze oplossing maak je het ook makkelijker om zuinig om te gaan met verlichting.

Ten slotte kan je ook besparen op je verlichting door het daglicht optimaal te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor raamdecoratie die privacy geeft maar wel nog daglicht binnen laat en maak veel gebruik van lichte kleuren die het daglicht reflecteren.

Wil je meer inspiratie om op een duurzame manier je huis op te knappen? Bekijk onze klusadvies pagina voor al onze ideeën en tips!

Meer klusadvies

Klusadvies - energie besparen - Hoe werken zonnepanelen? - Thumbnail
Hoe werken zonnepanelen? keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Thumbnail
Tips om energie te besparen in huis inspiratie
Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Tumbnail
Stroom besparen met energiezuinig verlichten keuzehulp
Klusadvies - verlichting - Welke lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? - Thumbnail
Welke lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? keuzehulp