keuzehulp

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bieden een duurzame manier om energie op te wekken en te gebruiken in huis. Doordat zonnepanelen zonne-energie gebruiken in plaats van fossiele brandstoffen, draag je bij aan een beter milieu. Wat zijn zonnepanelen precies, hoe werken ze en waar moet je allemaal aan denken bij zonnepanelen? Wij leggen je alles uit van de definitie tot het rendement van zonnepanelen.

Wat zijn zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn panelen die zonne-energie omzetten in stroom. Een zonnepaneel bestaat uit een serie zonnecellen. De zonnecellen bestaan uit lagen silicium, die spanning creëren onder invloed van zonlicht. Als er zonlicht op de panelen valt loopt er gelijkstroom tussen de zonnecellen. De gelijkstroom wordt vervolgens met behulp van een omvormer omgezet in wisselspanning, de stroom zoals wij het kennen en gebruiken. De omvormer heeft een aparte groep in de meterkast die de stroom verdeelt over de stopcontacten en het lichtnet. Overbodige stroom, elektriciteit die op het moment van toevoer niet wordt gebruikt, wordt namelijk terug geleverd aan het net. Ook bij bewolking of matig daglicht leveren de zonnepanelen nog steeds energie.

Rendement zonnepanelen

Om het rendement van zonnepanelen te bepalen zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. De ligging van de zonnepanelen, gebruik van de zonnepanelen, de jaargetijden, geografische ligging en onderhoud van de zonnepanelen hebben allemaal invloed op hoeveel zonnepanelen opleveren.

Wat leveren zonnepanelen gemiddeld op?

In het meest gebruikelijke scenario, kom je gemiddeld op een rendement van 8 tot 14% uit. Dit rendement is berekend over de gehele levensduur van de zonnepanelen. Wat betekent dit voor je terugverdientijd? Na ongeveer 6 a 8 jaar heb je bespaard wat je initieel hebt geïnvesteerd. Oftewel, je hebt je investering terugverdiend. Gezien zonnepanelen minstens 25 jaar meegaan, heb je dus ongeveer 17 jaar winst.

Hoe zorg je voor een optimaal rendement?

Om het maximale uit je zonnepanelen te halen is het belangrijk om hier al bij de eerste stap bij stil te staan. Ten eerste heeft de ligging van zonnepanelen invloed op hun werking. Afhankelijk van het soort dak en de hellingshoek, heb je meer of minder zonuren op je dak. Schaduw zorgt ervoor dat er geen stroom wordt opgewekt binnen een zonnecel en deze zonnecel wordt dan vervolgens de zwakste schakel. De zwakke schakel haalt de hele serie naar beneden waardoor je veel energieopbrengst misloopt. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk zonnepanelen op de meest zonnige plekken op het dak liggen om de schade te beperken. Om het schaduw-probleem te vermijden zijn er twee oplossingen mogelijk. Een micro-omvormer is een kleine omvormer op het zonnepaneel, die individueel op een zonnepaneel werkt, in tegenstelling tot een normale omvormer. De stroom wordt dus per paneel gelijk omgezet in wisselstroom. Als het zonnepaneel met micro-omvormer onder schaduw staat, zal deze zonnepaneel niet de gehele ketting naar beneden halen omdat stroom direct wordt vervoerd. Een power optimizer is een slim apparaatje dat per paneel de opbrengst uitleest en deze individueel naar de omvormer stuurt. Daarom zorgt ook een power optimizer ervoor dat een paneel niet de hele serie naar belast bij schaduw.

Jaargetijden en ligging van invloed

Omdat zonnepanelen worden gevoed door zonne-energie, heeft de ligging van je huis en de jaargetijden invloed op de opbrengst. In warmere maanden realiseer je meer energie dan in koudere maanden. Als je in het zuiden van het land woont geniet je meestal van temperaturen van een paar graden hoger dan richting het noorden van het land. Daarom zal een huis in het zuiden meer rendement behalen. Zonnepanelen worden om deze reden ook liever richting het zuiden gelegd, zolang er niet te veel schaduw op staat. De hellingshoek van de ligging heeft ook invloed op de energieopbrengst. Bij een hellingshoek van minder dan 20, of juist meer dan 60 graden is het plaatsen van zonnepanelen niet meer rendabel. Op een plat dak is het ook mogelijk zonnepanelen te plaatsen, doordat daar de hellingshoek wordt gecreëerd.

Zonnepanelen schoonmaken voor meer rendement

Tijdens het gebruik van je zonnepanelen ontstaat er een laagje vuil op de panelen die de energieopname verstoren. Het schoonmaken van de zonnepanelen zorgt ervoor dat de zonnecellen weer maximaal licht absorberen. We adviseren om minimaal jaarlijks het dak op te gaan om de panelen te reinigen en tussentijds te inspecteren op vervuilingen zoals vogelpoep. De beste tijd is in de lente, wanneer de grootste winterse buien voorbij zijn en voordat de meest zonnige maanden voor de deur staan. Hoe maak je zonnepanelen schoon? Als je gemakkelijk op het dak komt, reinig dan eerst droog het grofste vuil eraf. Vervolgens maak je de panelen schoon met speciaal schoonmaakmiddel en een zachte spons die de beschermlaag niet aantasten. Is het niet mogelijk het dak op te gaan? Gebruik dan een uitschuifbare wisser en een tuinslang om de panelen te reinigen of huur een specialist in.

Salderen met zonnepanelen verwijst naar het verrekenen van je energieproductie en -verbruik met de zonnepanelen. Als je zonnepanelen meer energie opleveren dan dat je op dat moment verbruikt, dan heb je energie over. Deze energie wordt terug geleverd aan het net. Als je zonnepanelen te weinig energie opleveren en je stroom te kort komt, bijvoorbeeld in wintermaanden, dan gebruik je reguliere stroom van het net. De overheid heeft een speciale salderingsregeling die het aantrekkelijker maakt om over te stappen op zonnepanelen. Deze regeling houdt in dat je aan het eind van het jaar jouw productie mag verrekenen met je verbruik. Oftewel, als je net zoveel energie verbruikt als dat je terug levert aan het net, heb je geen energiekosten op je jaarrekening. Als je nog meer energie hebt terug geleverd dan dat je hebt verbruikt, ontvang je zelfs een vergoeding voor de extra energie die je hebt terug geleverd. De vergoeding verschilt per energieleverancier. Zo verdien je dus je jouw energiekosten weer terug door zelf duurzame energie te leveren.

Wil je meer inspiratie om je woning te verduurzamen? Bekijk onze klusadvies pagina voor al onze ideeën en tips!

Meer klusadvies

Duurzame Klussen en Verschillende Soorten Isolatie In Huis
Verschillende soorten isolatie in huis keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Thumbnail
Tips om energie te besparen in huis inspiratie
Thumbnail - Afbeelding - energiezuinig verlichten
Stroom besparen met energiezuinig verlichten keuzehulp
Deze keuzehulp komt voor in