stappenplan

Hoe isoleer ik mijn buitenmuur?

Een buitenmuur kun je aan de binnenzijde isoleren door middel van een voorzetwand met een houten stijl- en regelwerk. Hoe je dat aanpakt? Bekijk het Karwei stappenplan en ontdek welke materialen en gereedschappen je nodig hebt voor het isoleren van de buitenmuur.

Tip!

Voor een goede isolatiewaarde vul je de ruimte tussen en eventueel achter de stijlen met een zo dik mogelijke laag glaswol of steenwol.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

aanpassen bestaande elektriciteitsleidingen
stap 1

Pas bestaande elektriciteitsleidingen aan

Bij opbouw: vervang stopcontacten en schakelaars door inbouwdozen. Houd hierbij een afstand tot de muur aan van 7,5 cm plus de dikte van de afwerklaag.
Bij inbouw: vervang inbouwdozen door trekdozen en verbind deze met korte elektriciteitspijpjes met de nieuwe inbouw. Houd hierbij een afstand tot de muur aan van 7,5 cm plus de dikte van de afwerklaag.

muurhoogte opmeten regelwerk
stap 2

Meet de muurhoogte op

Meet de hoogte van de muur op. Zaag voldoende balkjes en latten voor regels om de 30 cm. Een regel bestaat uit een balkje waarop je een lat spijkert. Boor in alle balkjes 4 tot 5 gaten met een 8 mm houtboor.

stap 3

Plaats dampdoorlatende folie

Plaats voordat je het regelwerk gaat bevestigen eerst een dampdoorlatende folie direct op de binnenmuur. Zo voorkom je condensvorming wat schimmel kan veroorzaken.

waterpas balken spijkerpluggen
stap 4

Plaats de eerste regelbalk

Houd het eerste balkje in de hoek loodrecht tegen de muur en controleer dit met de waterpas. Boor de gaten door in de muur met een 8 mm steenboor. Sla het regelbalkje met spijkerpluggen in de muur vast.

balkjes bevestigen binnenmuur
stap 5

Bevestig alle regelbalkjes

Bevestig het volgende regelbalkje op dezelfde wijze. Het hart moet zich op 30 cm van de hoek bevinden. Hou voor de overige balkjes dezelfde hartafstand aan. Timmer vervolgens de latten op de balkjes.

Tip!

Heeft de muur oneffenheden of loopt hij schuin? Vul de ruimte tussen regelbalk en muur aan weerszijden van de spijkerplug op met kleine stukjes hardboard.

plaatsen isolatiemateriaal regelwerk
stap 6

Snij isolatiemateriaal op maat

Snij de platen glas- of steenwol met het broodmes in de lengte doormidden. Klem ze vast tussen het regelwerk.

Tip!

Gebruik werkhandschoenen, een veiligheidsbril en een stofkapje als je met isolatiemateriaal gaat werken.

bevestigen damp remmende folie binnenmuur
stap 7

Breng dampremmende folie aan

Bedek de hele wand met dampremmende folie en zet het vast met punaises. Span hierbij de folie niet te strak. Laat de folie aan de randen ongeveer 10 cm uitsteken en druk de folie rondom het raamwerk stevig vast op een aangebrachte kitlaag. Laat de folienaden elkaar minstens 10cm overlappen. Plak de naden af met aluminium tape.

schroef gipsplaten vast
stap 8

Plaats gipsplaten

Werk het regelwerk af met gipsplaten, schroten of andere afbouwplaten. Maak een uitsparing voor de elektra inbouwdozen en plamuur eventuele schroefgaten dicht.

Meer klusadvies

Klusadvies - isolatie - Hoe isoleer ik mijn muur tegen geluid? - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn muur tegen geluid? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Hoe isoleer ik mijn dak? - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn dak? stappenplan
Klusadvies - isolatie - Hoe isoleer ik mijn houten vloer - Thumbnail
Hoe isoleer ik mijn houten vloer? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in