stappenplan

Hoe verf ik het beste tegels?

Wil je een wand met tegels gaan verven? Dat is een heel goed idee wat er ook voor zorgt dat je tegels langer mee gaan! Met een likje verf geef jij de tegels heel gemakkelijk een nieuwe look. In onze klusvideo zie je precies hoe je deze leuke klus aanpakt. Of lees hieronder ons uitgebreide stappenplan. We vertellen je precies hoe je het beste tegels kunt verven, en wat je erbij nodig hebt aan materialen en gereedschap.

Kan je tegels verven?

Zijn tegels eigenlijk wel goed te verven? Eigenlijk hebben we hierboven het antwoord al verklapt. Ja, tegels zijn uitstekend te verven. Maar goede materialen en gereedschappen zijn hierbij wel erg belangrijk. Door je tegels te verven kun je jouw oude tegels pimpen en bijvoorbeeld een betonlook geven met speciale tegelverf.

In principe zijn alle soorten tegels te verven. Dus of je nou de badkamer tegels wilt verven of de tegels in je keuken van een nieuw kleurtje wilt voorzien, het is allemaal mogelijk. Kwalitatief goede tegelverf is in zowel droge als natte ruimtes te gebruiken. In sommige gevallen kun je het beste betonverf op je tegels gebruiken. Zo adviseren wij om je grindtegels en tuintegels te verven met betonverf voor het mooiste resultaat. Voor elk type tegels bestaat een geschikte verfsoort. Zelfs geglazuurde tegels verven is geen enkel probleem. Omdat geglazuurde tegels gladder zijn dan de ongeglazuurde variant, is het aan te raden om op de geglazuurde tegels altijd een goede primer te gebruiken. Zo hecht de tegelverf beter op het gladde oppervlak en krijg je een mooier resultaat. Je leest hieronder precies hoe je deze klus het beste aanpakt en wat je hiervoor nodig hebt.

Tegels ontvetten met een natte doek en ontvetter
stap 1

Ontvet de tegels

Vul een emmer met water en ontvetter en maak een natte doek of spons de tegelwand schoon. Vergeet niet de voegen ook goed te ontvetten. Neem de tegels later met een droge doek af.

Tegels schuren met een blokje omwikkeld in schuurpapier
stap 2

Schuur de tegels licht op

Vouw fijn schuurpapier om een schuurblokje en schuur de tegelwand licht op. Maak de tegels daarna stofvrij met een doek.

Tip!

Zorg voor voldoende ventilatie (geen tocht) en een temperatuur van 20 graden.

Afplakken van de randen van de ruimte en het neerleggen van afdekfolie op de vloer
stap 3

Plak alles af

Plak alles netjes af rondom de tegels en de delen die je niet wilt verven. Leg altijd afdekfolie op de grond om spetters te voorkomen op je mooie vloer.

Tip!

Met bijvoorbeeld TESA afplaktape kun je mooie strakke randen maken.

Randen van de tegels wit verven met een kwast
stap 4

Verf eerst de randen

Open het verfblik van de tegellak en roer deze goed met een houten roerstaaf. Giet vervolgens de lak in een verfbakje en strijk de druppels af met een kwast als je klaar bent met gieten. Start nu eerst met het verven van de randen van je tegelwand.

Tip!

Gebruik je warmwater-bestendige tegellak? Breng dan eerst primer aan.

Tegels wit schilderen met een roller
stap 5

Verf de tegels

Schilder de tegels met een roller. Werk eerst in verticale banen, dan horizontaal en verf tenslotte nog eens verticale banen. Alles voor een mooi eindresultaat!

Wit geschilderde tegels na het drogen nogmaals wit schilderen met een kleine verfroller
stap 6

Wacht een dag (24 uur)

Laat de tegellak op de tegels 24 uur drogen. Schuur de eerste laag licht op en neem deze af met een doek. Verf nu de tweede laag met verticale, horizontale en weer verticale banen.

Afplaktape en afdekfolie verwijderen
stap 7

Verwijder de tape en folie

Is de tweede laag goed opgedroogd? Verwijder dan de afplaktape en de afdekfolie op de grond. Geniet van je strak geverfde muurtegels.

Voor- en nadelen van tegels verven

Zoals aan elke klus, kleven er aan het verven van tegels zowel voor- als nadelen. Een groot voordeel van tegels verven, is dat je jouw tegels gemakkelijk van een nieuwe look voorziet. Door wc tegels of douche tegels te verven, geef je het toilet of de badkamer snel een opfrisbeurt. Hetzelfde geldt voor het verven van de keuken tegels. Er hoeft geen hele verbouwing aan te pas te komen en je geniet wel van een mooi resultaat. Dit maakt het verven van tegels ook een stuk duurzamer en goedkoper dan als je de tegels helemaal zou vervangen.

Maar eerlijk is eerlijk, tegels verven kent ook nadelen. De verf is niet zo slijtvast als een nieuwe tegel en je zult de klus dus op een gegeven moment opnieuw moeten doen. Ook zul je met het verfen van je tegels de voegen tussen de tegels blijven zien. Deze zijn met tegelverf helaas niet weg te werken. Wel creëer je verder een strak resultaat met een frisse uitstraling. Dus als je de tegels nog niet wilt vervangen, is tegels verven dus een prima oplossing.

Meer klusadvies

Schutting beitsen - thumbnail
Hoe beits ik mijn houten schutting? stappenplan
Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Plafond schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik een plafond? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn buitenmuur? - thumbnail
Hoe schilder ik mijn buitenmuur? stappenplan
Houtwerk buiten schilderen - thumbnail
Hoe schilder ik het houtwerk buiten? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in