stappenplan

Hoe schilder ik een plafond?

Wil je zelf je plafond schilderen? Moderne plafondverf geeft een perfect resultaat zonder dat je het plafond eerst schoon hoeft te maken. Er bestaan zelfs verfsoorten die zonder fixatie van de onderlaag of vlekkenbehandeling, in één keer dekken. Het stappenplan leert je alles over plafond verven.

stap 1

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hangen er spotjes aan je plafond? Schakel dan eerst de stroom uit en verwijder ze of plak ze af met schilderstape. Dek de vloer af met afdekfolie en zorg ervoor dat het midden van de ruimte vrij is om te lopen. Dat werkt makkelijk en veilig. Plak de randen van de muur af met schilderstape.

Tip!

Wil je het behang niet beschadigen? Gebruik dan speciale sensitive afplaktape

stap 2

Voorstrijk en vlekken

Er bestaan verschillende middelen die je kunt gebruiken om bijvoorbeeld vlekken op de muur te behandelen. Korrelige en poederende ondergronden kan je het beste behandelen met een fixeermiddel. We laten hier zien hoe je grote vlekken op het plafond verwijdert met extra voorstrijk voor vlekken.

Tip!

Is je plafond geschilderd met witkalk of veegvaste verf? Breng er dan een fixeermiddel op aan. Behandel vocht- en roetvlekken voor met een isolerende verf.

stap 3

Plafond verven

Zo, dan kunnen we nu gaan verven. Roer de verf goed door en giet het over in een verfbak. Deze verf is roze maar droogt wit op. Zo zie je makkelijk waar je al hebt geschilderd. Met een kleine kwast en blokkwast schilder je eerst de randen. Werk stapje voor stapje en gebruik voldoende verf. Anders krijg je eerder strepen of vlekken. Voor de grote vlakken gebruik je het handige rooster dat je in de verf emmer plaatst. Bevestig de telescoopsteel aan de roller. Rol hem over het rooster tot de verf regelmatig verdeeld is.

Schilder bij voorkeur bij daglicht. Bij kunstlicht zie je vergeten plekken sneller over het hoofd. Begin aan de smalle kant van een uiteinde van de ruimte. Schilder in denkbeeldige vlakken en laat deze elkaar iets overlappen. Rol telkens nog eens dwars over de opgezette baan om de verf goed te verdelen. Schilder het plafond in één keer: zo werk je nat-in-nat en voorkom je strepen.

Tip!

Breng bij een zuigende ondergrond eerst gewoon voorstrijkmiddel aan.

stap 4

Afwerking

Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is, dan gaat het makkelijker. De roller en kwasten kun je een week goed houden door ze in een gesloten plastic zak te bewaren. Zo, dat is weer een mooi en strak plafond!

Tip!

Laat de ruimte goed ventileren tijdens het drogen.

Benodigdheden

Materialen (10)
  • Reparatiemiddel voor gaatjes en/of scheuren
  • Vocht en roetvlekken isolerende verf
  • Fixeermiddel voor korrelige en of poederende ondergronden
  • Voorstrijk
  • Muurverf (latex)
  • Telescoopsteel voor verfroller
  • Verfrooster
  • Verfbak
  • Schilderstape
  • Afdekfolie
Gereedschappen (5)
Dit stappenplan komt voor in