stappenplan

Hoe schilder ik een plafond?

Het plafond schilderen is voor velen een uitdaging. Tot nu! Dag witte banen, hallo strak gewit plafond (en spierballen). Vanaf nu weet jij hoe je die witte banen voorkomt tijdens het verven van het plafond. Het witten van je plafond is nog nooit zo makkelijk gegaan. Alle tips en instructies vind je hieronder, zodat jij straks een egaal wit plafond hebt. Rollen maar!

Tip!

Koop liever te veel verf dan te weinig. Ongeopende verfpotten kun je bij Karwei retourneren op vertoon van je aankoopbon binnen 30 dagen. Let op: dit geldt niet voor speciaal gemengde verf.

stap 1

Bereid je verfklus goed voor

Dek de vloer af met afdekfolie en zorg ervoor dat het midden van de ruimte vrij is om te lopen. Werk oneffenheden in het plafond weg met muurvuller en laat deze goed drogen. Maak het plafond stof- en vetvrij en plak met schilderstape alle randen af.

Tip!

Hangen er spotjes aan je plafond? Schakel dan eerst de stroom uit en verwijder deze of plak ze af met schilderstape.

stap 2

Gebruik voorstrijkmiddel op de ondergrond

Bij een zuigende ondergrond heb je een voorstrijkmiddel nodig voor een goede hechting van de verf op het plafond. Verdeel het voorstrijkmiddel met een blokkwast of vachtroller goed over de ondergrond en laat de muur 24 uur drogen.

Tip!

Schilder bij voorkeur bij daglicht. Bij kunstlicht zie je snel vergeten plekken over het hoofd.

stap 3

Behandel grote vlekken met voorstrijkmiddel

Strijk grote vlekken op het plafond eerst voor met een speciaal vlekken-voorstrijkmiddel. Zo voorkomt je dat deze straks weer zichtbaar worden door de verf heen.

Tip!

Is je plafond geschilderd met witkalk of veegvaste verf? Breng er dan een fixeermiddel op aan. Behandel vocht- en roetvlekken voor met een isolerende verf.

stap 4

Bereken hoeveel verf je nodig hebt

Meet de breedte en hoogte van het plafond op. Vermenigvuldig deze maten met elkaar en je hebt de oppervlakte van het plafond. Vermenigvuldig het uiteindelijke oppervlak met twee, aangezien twee lagen wenselijk is voor een strak plafond. Deel vervolgens het totaal aantal vierkante meters door het aantal m²/l dat op de verfpot staat.

Tip!

Vraag aan een verfspecialist van Karwei hoeveel vierkante meter je kunt schilderen per liter met de verfsoort die je wilt gebruiken voor jouw verfklus.

stap 5

Breng de plafondverf aan

Roer de verf voor gebruik goed door met een roerhoutje of verfmixer. Giet de plafondverf over in een verfemmer en sluit de verfemmer weer met de deksel. Schilder eerst met de kwast langs de afgeplakte randen van het plafond. Gebruik voor de grote vlakken een vachtroller met telescoopsteel. Verdeel de oppervlakte in denkbeeldige vakken van ongeveer één vierkante meter. Werk per denkbeeldig vlak van boven naar beneden en van links naar rechts, en laat de vakken elkaar goed overlappen.

Tip!

Kleurverschil ontstaat als de verf plaatselijk nog nat is. Schilder deze delen niet opnieuw, maar wacht eerst tot de verf helemaal droog is.

stap 6

Verwijder de schilderstape

Verwijder de schilderstape als de verf nog nat is. Verwijder eventuele spetters met een natte doek.

stap 7

Bewaar de verfrollers, verfkwast en verfbak

Verpak de gebruikte rollers en kwasten apart van elkaar in aluminiumfolie of plastic zak. Zo kun je deze goed een week bewaren en opnieuw gebruiken voor de volgende laag die je op de muur gaat aanbrengen.

Tip!

Laat de ruimte goed ventileren tijdens het drogen van het plafond.

Benodigdheden

Materialen (10)

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
hoe-moet-je-kitten-Thumbnail
Hoe kit ik naden of kieren dicht? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in