stappenplan

Hoe repareer ik de houtrot van mijn kozijn of deur?

Houtrot is een aantasting van het hout door vocht en schimmels. Het is te herkennen aan een verkleuring van het hout (donkerder gekleurd) en loslatende verf. Daarnaast verliest het hout door de houtrot ook zijn kracht. Houtrot treed vaak op bij buiten kozijnen en deuren en kan zonder reparatie veel schade aanrichten.

Je wilt de houtrot in het kozijn of deur repareren. Maar hoe pak je zoiets aan? In het Karwei stappenplan leer je hoe je houtrot effectief en eenvoudig kunt verwijderen. Lees alles over houtrot repareren en het houtwerk vullen.

Tip!

Houtrotvuller heeft een lange droogtijd. Repareer het kozijn of de deur op een droge dag.

houtrot verwijderen kozijn
stap 1

Verwijder de houtrot

Krab de rotte plek en het hout er omheen ruim weg met een (verf)krabber. Zorg ervoor dat al het rotte hout verwijderd is, om zo het verrottingsproces van binnenuit te stoppen.

houtrot stopmiddel insmeren
stap 2

Gebruik houtrotstopmiddel

Maak de kale houtplek goed schoon. Smeer het kale hout in met houtrotstopmiddel. Laat dit goed drogen.

Tip!

Het houtrotstopmiddel is zeer schadelijk, dus houd dit buiten bereik van kinderen.

houtrotvulmiddel gladstrijken aanbrengen
stap 3

Meng de componenten van het houtrotvulmiddel

Volg de gebruiksaanwijzing van het houtrotvulmiddel en meng de componenten met elkaar. Breng de pasta aan met een smal plamuurmes in het houten gat en vul deze op. Strijk met een breed plamuurmes het houtrotvulmiddel glad op het gevulde gat. Verwijder overtollig vulmiddel direct.

Tip!

Zit de houtrot-beschadiging op een hoek? Timmer dan een mal van twee plankjes op de desbetreffende hoek aan het kozijn. Breng het vulmiddel strak tegen de plankjes aan. Verwijder de plankjes als het vulmiddel goed is uitgehard.

houtrotvulmiddel schuren lakken
stap 4

Drogen, schuren en lakken

Laat het houtrotvulmiddel goed drogen voor minimaal 12 uur. Vul kleine oneffenheden op met plamuur. Laat dit alles goed drogen en schuur het oppervlak glad. Zet de gerepareerde plek op het kozijn in de grondverf en schuur het hele kozijn licht op. Lak vervolgens het totale kozijn af.

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Verf verwijderen - Thumbnail
Hoe verwijder ik oude verf van hout? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe plamuur ik hout? - thumbnail
Hoe plamuur ik hout? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in