stappenplan

Hoe verf ik de trap?

De trap verven is een klus die aandacht vraagt. Zo geniet je straks nog jaren van je strak gelakte trap. Hoe je het beste je trap kunt schilderen laten we je zien in deze video met daarbij alle benodigdheden en stappen. Ga goed voorbereid van start en ontdek hoe leuk en makkelijk de trap verven is.

Trap ontvetten voor verven
stap 1

Ontvet de oppervlakte

Meng de ontvetter met (lauw)warm water in een emmer en breng dit mengsel met een spons op de trap. Ontvet de trap goed en maak deze vervolgens droog met een doek.

Verfresten verwijderen trap verven
stap 2

Verwijder oude verf

Verwijder oude verfresten met een verfkrabber. Gebruik eventueel een verfbrander voor hardnekkige resten. Schuur de plekken waar verf zat licht op met schuurpapier (korrel 80).

Trap schuren voor verven
stap 3

Schuur de trap

Schuur met de hand, een schuurblokje of een handschuurmachine de hele trap op, met de richting van de houtnerf mee. Borstel de trap stofvrij en neem met een vochtige doek nogmaals de trap af.

Tip!

Gebruik schuurpapier met korrel 120.

Afplakken trap verven
stap 4

Plak de trap af

Plak alles rondom de trap af met afplaktape. Heb je een open trap? Leg dan folie of zeil onder de trap.

stap 5

Maak de trap mooi strak

Haal alle oneffenheden weg en vul gaatjes of beschadiging op de trap. Vul deze met houtvulmiddel en schuur deze plekken licht op als het vulmiddel droog is. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier (korrel 320). Veeg de trap na met een stoffer, voordat je gaat verven.

stap 6

Zet de trap in de grondverf

Schenk de grondverf in een verfbakje en zet met een roller de trap in de grondverf. Gebruik voor de hoekjes een kwast. Begin het schilderen altijd van boven naar beneden.

Wanneer de grondverf goed droog is, schuur de trap op met fijn schuurpapier (korrel 320) en neem deze af met een vochtige doek.

Tip!

Ga je je trap in een donkere kleur verven, kies dan grijze grondverf. Krijgt je trap een lichte kleur, gebruik dan witte grondverf.

Kitten naden voor trap verven
stap 7

Werk naden weg op de trap

Werk eventuele kieren en naden weg met acrylaatkit. Plaats acrylaatkit in een kitpistool en smeer kieren en naden dicht. Druk met een vochtige vinger de kit aan en strijk deze glad. Veeg tenslotte met een vochtige doek de overtollige kit weg.

stap 8

Verf de trap

Vul een verfbakje met de lakverf en start bovenaan de trap met verven. Schilder eerst met een kwast alle hoekjes en randjes. Schilder vervolgens de rest van de trap met een roller.

stap 9

Verf de trap twee keer

Schuur na 24 uur de trap licht op met fijn schuurpapier (korrel 320) en maak de oppervlakte stofvrij met een vochtige doek. Verf de trap voor de tweede keer.

Tip!

Wacht een week voordat je de trap met schoenen oploopt. Loop tot die tijd met sokken op de trap.

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Hoe bevestig ik een trapleuning? - Thumbnail
Hoe bevestig ik een trapleuning? stappenplan
Klusadvies - hout - Hoe bekleed ik mijn trap met laminaat? - thumbnail
Hoe bekleed ik mijn trap met laminaat? stappenplan
Klusadvies - hout - Hoe repareer ik een krakende trap? - thumbnail
Hoe repareer ik een krakende trap? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in