stappenplan

Hoe bekleed ik mijn trap met laminaat?

We laten je in deze klusvideo zien hoe je een trap renoveert met laminaat.

stap 1

Voorbereiding

Verwijder eventuele oude lijmresten met een krabber of afbijtmiddel en vul beschadigingen op met plamuur dat je goed laat drogen. Schuur nu iedere trede en stootrand totdat deze helemaal glad zijn.

stap 2

Rechte trapdeel op maat maken

Een handigheidje is om op elke traptrede een nummer te zetten om overzicht te bewaren als je alle vloerdelen in één keer zaagt. Neem per trede de maten op. Teken die maten over op het trapdeel dat je wilt plaatsen en zaag met rustige bewegingen af.

stap 3

Trapdeel op maat maken met trapspin

Voor moeilijke treden, bijvoorbeeld waar de trap een bocht maakt, is een trapspin handig. Het ziet er ingewikkeld uit maar als je de gebruiksaanwijzing volgt, is montage en gebruik van een trapspin eigenlijk heel eenvoudig. Leg de trapspin op de trede en schroef hem daarop vast met de bijgeleverde schroeven. Draai de pennen van de trapspin een slag los. De linker en rechter pennen zet je uit tegen het uiteinde links en rechts van de trede. De overige pennen zet je in elke hoek van de trede. Draai ze weer vast. Schroef de trapspin los van de trap. Verwijder de afstandhouders en leg de trapspin tegen de rand van de hout overzettrede. Teken het eindpunt van de pennen af en verbind deze punten met behulp van een liniaal en potlood. Je hebt nu precies de omtrek van de trede waarop je het nieuwe deel gaat plaatsen.

Zaag alle treden - inclusief de antislipstrips - netjes op maat. Gebruik je een decoupeerzaag? Hoe fijner de tanden van de zaag, hoe fijner de zaagsnede wordt. Van een duwzaagje wijzen de tanden omlaag, het hout splintert dan alleen aan de onderzijde. schuur de zaagsneden glad.

stap 4

Stootborden op maat maken

Meet nu de stootborden op teken ze af en zaag ze op maat. Controleer bij elke tree en stootbord of deze goed en zonder klemmen past. Bij het passen van het stootbord kun je tijdelijk twee stuks tape aanbrengen op de onderzijde die je iets laat uitsteken. Daarmee trek je het stootbord weer makkelijk los.

stap 5

Trapdelen en stootborden vastkitten

Nu gaan we de trapdelen vastmaken met montagekit. Begin bij de bovenste trede, zodat je straks niet meer over pas ingelijmde treden hoeft te lopen. Breng montagekit aan op de oude trede, ook op de neus. Leg de overzettrede met het corresponderende nummer op zijn plek en duw ‘m stevig vast. Plak de stootborden vast met montagekit en snij de stukken tape weg. Voor de bovenste trede zaag je een speciale afwerklijst op maat. Plak de afwerklijst samen met de eerste trede vast zodat je niet meer de trap op hoeft te lopen. Werk zo stap voor stap de overige treden van de trap af. Lastige obstakels pak je zo aan. Laminaat en houten treden moeten 24 uur drogen.

Moet je de trap blijven gebruiken? Sla dan om en om treden over en plak die de volgende dag vast.

Zo, deze trap ziet er weer uit als nieuw!

Benodigdheden

Materialen (6)
  • Overzettreden (100x30 cm voor de rechte en 130x40 cm voor de draaiende treden)
  • Stootborden
  • Afwerklijsten
  • Schuurpapier
  • Montagekit
  • Tape
Gereedschappen (20)
Dit stappenplan komt voor in