stappenplan

Hoe bekleed ik mijn trap met laminaat?

Je wilt de trap bekleden met laminaat. Maar hoe ga je te werk? Lees in het stappenplan van Karwei hoe je eenvoudig een trap renoveert met laminaat, welke materialen en gereedschappen je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden.

stap 1

Verwijder lijmresten en vul beschadigingen op

Verwijder oude lijmresten met een krabber of afbijtmiddel en vul beschadigingen op met plamuur. Als de plamuur droog is schuur je vervolgens iedere trede en stootrand, totdat deze helemaal glad zijn. Veeg de treden met een zachte veger schoon.

Opmeten en op maat zagen van de traptreden
stap 2

Rechte trapdeel op maat maken

Zet op elke traptrede een nummer om overzicht te bewaren als je alle vloerdelen in één keer zaagt. Neem per trede de maten op. Teken deze maten over op het trapdeel dat je wilt plaatsen en zaag de traptrede op maat. Zet aan de onderzijde van de overzettrede hetzelfde nummer, zodat je weet waar je deze op de trap moet plaatsen.

stap 3

Trapdeel opmeten met trapspin

Gebruik een trapspin voor de moeilijke treden waar de trap een bocht maakt. Leg de trapspin op de trede en schroef hem daarop vast met de bijgeleverde schroeven. Draai de pennen van de trapspin een slag los. De linker en rechter pennen zet je uit tegen het uiteinde links en rechts van de trede. De overige pennen zet je in elke hoek van de trede. Draai ze vervolgens weer vast.

Op maat zagen met trapspin
stap 4

Trapdeel op maat maken met trapspin

Schroef de trapspin los van de trap. Verwijder de afstandhouders en leg de trapspin tegen de rand van de laminaat overzettrede. Teken het eindpunt van de pennen af en verbind deze punten met behulp van een liniaal en potlood. Je hebt nu precies de omtrek van de nieuwe trede. Zaag alle treden - inclusief de antislip strips - op maat. Schuur de zaagsneden mooi glad.

Tip!

Gebruik je een decoupeerzaag? Hoe fijner de tanden van de zaag, hoe fijner de zaagsnede wordt. Van een duwzaagje wijzen de tanden omlaag, het hout splintert dan alleen aan de onderzijde.

Stootborden op maat zagen
stap 5

Stootborden op maat maken

Meet de stootborden op, teken ze af en zaag deze op maat. Controleer bij elke trede en stootbord of deze goed en zonder klemmen past. Bij het passen van het stootbord breng je tijdelijk twee stuks tape aan op de onderzijde die je iets laat uitsteken. Daarmee trek je het stootbord vervolgens weer makkelijk los om deze definitief vast te plakken.

Vastlijmen van stootborden en treden
stap 6

Trapdelen en stootborden vastkitten

Begin bij de bovenste trede en breng montagekit aan op de oude trede, ook op de neus. Zaag voor de bovenste trede een speciale afwerklijst op maat. Plak de afwerklijst op de neus op het stootbord van de bovenste trede. Werk nu stap voor stap de overige treden van de trap af naar beneden. Plaats de overzettrede met het corresponderende nummer op zijn plek en duw deze stevig vast. Lijm vervolgens de stootborden vast en snij de tape weg met een stanleymes.

Tip!

Laminaat en houten treden moeten 24 uur drogen voordat je er op kunt lopen.
Moet je de trap toch blijven gebruiken op de dag van de renovatie? Sla dan om en om treden over en plak deze de volgende dag vast.

Benodigdheden

Materialen (6)
  • Overzettreden (100x30 cm voor de rechte en 130x40 cm voor de draaiende treden)
  • Stootborden
  • Afwerklijsten
  • Schuurpapier
  • Montagekit
  • Tape
Gereedschappen (20)
Dit stappenplan komt voor in