stappenplan

Hoe bevestig ik een trapleuning?

Zorg ervoor dat je een goede trapleuning hebt die stevig aan de muur is bevestigd. Want voor zowel jong als oud moet traplopen veilig zijn. Karwei heeft twee soorten steunen voor je trapleuning: steunen die je met drie schroeven aan de muur zet en steunen die een centrale keilbout hebben, waarbij je per steun maar een gat in de muur hoeft te boren. Lees alles over een trapleuning bevestigen in dit Karwei stappenplan.

Tip!

Het is handig om deze klus met z’n tweeën uit te voeren. Zo kan de een de steunen op de juiste hoogte houden, terwijl de ander de contouren van de steunen aftekent.

trapleuning monteren
stap 1

Zet de eerste en laatste steun tijdelijk vast

Zet de eerste en de laatste steun voorlopig vast met een schroef aan de leuning, op 20 cm vanaf het uiteinde. Zorg dat deze netjes in één lijn liggen.

Tip!

Je moet bij de leuning kunnen zodra je op de eerste trede stapt.

hoogte bepalen trapleuning
stap 2

Teken de hoogte van de leuning af

Teken op de muur de hoogte van de leuning op een aantal plaatsen af. Hanteer een standaardhoogte van 80 tot 100 cm boven de traptreden.

aftekenen steungaten trapleuning
stap 3

Teken de steuncontouren af

Werk met zijn tweeën aan de klus. Teken de contouren van de steunen op de muur af, terwijl jouw klushulp de leuning op de afgetekende hoogte houdt.

steunen vastschroeven trapleuningen
stap 4

Zet de steunen voorlopig vast

Schroef beide steunen weer los. Houd deze op de afgetekende plek tegen de muur en markeer alleen het onderste schroefgat. Boor gaten in de muur (8 mm). Druk daar pluggen in en schroef de steunen voorlopig vast.

trapleuning bevestigen steunen
stap 5

Leg de trapleuning op beide steunen

Leg de leuning los op beide steunen. Draai de steunen zodanig dat de trapleuning mooi in de kommen van de steunen valt.

trapleuning bevestigingsmateriaal
stap 6

Schroef de steunen definitief vast

Teken de overige schroefgaten van beide steunen op de muur af. Haal de losse leuning weg. Draai de steun naar beneden, boor de gaten en schroef de twee steunen definitief vast aan de muur.

monteren leuning trap
stap 7

Bepaal de overige steunen

Leg de losse leuning in de twee uiterste muursteunen. Bepaal de positie van de overige steunen en teken de schroefgaten op de muur af. Houd een onderlinge afstand aan van circa 80 cm. Haal de leuning weg en boor de gaten. Zet deze overige steunen met pluggen en schroeven aan de muur. Schroef tot slot de trapleuning vast op de steunen.

Leuningsteunen met keilbout monteren

trapleuning met keilbout
stap 8

Teken de steuncontouren af

Teken eerst de contouren af op de muur van de twee uiterste steunen, zoals in de eerdere stappen staat beschreven. Geef in de afgetekende cirkels het middelpunt aan door twee diagonalen te tekenen.

aandraaien keilbout steeksleutel
stap 9

Boor de gaten voor de keilbouten

Boor op de afgetekende plekken de gaten in de muur. Start met een 8 mm boor en ruim dit gat vervolgens met een 12 mm boor. Steek de keilbouten in de gaten en draai deze met een steeksleutel aan tot de bouten stevig vast zitten.

keilbout trapleuning
stap 10

Draai de steunen op de keilbouten

Schroef de trapleuningsteunen op het draadeind van de keilbouten.

traprenovatie leuning
stap 11

Bepaal de overige steunen

Leg de losse leuning in de twee uiterste muursteunen. Bepaal de positie van de overige steunen en teken de schroefgaten op de muur af. Houd een onderlinge afstand aan van circa 80 cm. Haal de leuning weg en boor de gaten. Zet deze overige steunen met pluggen en schroeven aan de muur. Schroef tot slot de trapleuning vast op de steunen.

Meer klusadvies

Klusadvies - vloeren - Hoe renoveer ik mijn trap met PVC vloerdelen? - Thumbnail
Hoe renoveer ik mijn trap met PVC vloerdelen? stappenplan
Klusadvies - hout - Hoe repareer ik een krakende trap? - thumbnail
Hoe repareer ik een krakende trap? stappenplan
Klusadvies - plafonds - Hoe plaats ik een vlizotrap? - Thumbnail
Hoe plaats ik een vlizotrap? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in