stappenplan

Hoe sluit ik een stopcontact en lichtschakelaar en dimmer aan?

Wil je een stopcontact of een inbouw schakelaar plaatsen? Karwei heeft een stappenplan waar je alles leest over het aansluiten van een stopcontact (in-/opbouw), schakelaar (in-/opbouw), een hotelschakeling en andere elektrische schakelingen zoals een dimmer. En welke bedrading je hierbij moet gebruiken.

Tip!

Schakel altijd de stroom uit in de meterkast voordat je gaat werken aan elektra. Controleer met een spanningzoeker of er inderdaad geen stroom meer staat op de bedrading. Zo ben je er zeker van dat je veilig aan de slag.

Opbouwstopcontacten en -schakelaars

opbouwstopcontact muurplaat vastzetten
stap 1

Monteer de muurplaat

Verwijder de behuizing en demonteer de muurplaat. Hou de muurplaat tegen de muur waar het opbouwstopcontact gaat komen en teken de schroefgaten af. Boor gaten, breng pluggen aan en schroef de muurplaat op de muur vast. Stel de muurplaat recht voordat je de schroeven definitief vastdraait.

opbouwschakelaar installatiedraden
stap 2

Strip de stroomdraden

Strip de uiteindes (ongeveer 0,5 cm) van de installatiedraden met een striptang. Steek de draden in de daarvoor bestemde openingen van het stopcontact of de schakelaar en controleer of ze goed vastgeklemd zitten.

Tip!

De openingen zijn vaak dubbel uitgevoerd.

opbouwstopcontact installatiedraden schakelen
stap 3

Schakel de draden op een stopcontact

Maak op een stopcontact een schakeling met de volgende draden:
- bruin (fasedraad: stroomaanvoer)
- blauw (0 draad: stroomafvoer)
- geel/groen (aardedraad: alleen als het stopcontact voorzien is van een randaarde)

Tip!

Het maakt het niet uit op welke pool je de bruine en de blauwe draad bevestigt.

stroomdraden aansluiten schakelaar
stap 4

Sluit de draden aan op een schakelaar

Sluit op een schakelaar de volgende draden aan:
- bruin (fasedraad: stroomaanvoer)
- zwart (stroomdoorvoer vanaf de schakelaar naar het lichtpunt)

Steek de bruine draad in de opening met de markering 'P'. Als de schakelaar slechts één lamp bedient, steek je de zwarte draad in een van de tegenoverliggende openingen.

Tip!

Wil je met de schakelaar tegelijkertijd nog een tweede lamp bedienen, steek dan ook de zwarte draad die naar de tweede lamp loopt in de schakelaar.

Tip!

Er gaat geen blauwe draad naar de schakelaar. De blauwe draad (stroomafvoer) bevindt zich in het lichtpunt waarop de lamp is aangesloten.

monteren opbouwstopcontact schakelaar
stap 5

Monteer het stopcontact of schakelaar

Schroef het stopcontact of de schakelaar op de muurplaat en monteer de behuizing.

Inbouw stopcontacten en schakelaars

monteren inbouwstopcontact inbouwschakelaar
stap 6

Demonteer het inbouwstopcontact of schakelaar

Demonteer het stopcontact of de schakelaar. Schroef bij een stopcontact de dekplaat los, wip bij een inbouwlichtschakelaar de drukknop los met een schroevendraaier.

bevestig draden inbouwstopcontact
stap 7

Strip en plaats de stroomdraden

Strip de uiteindes (ongeveer 0,5 cm) van de installatiedraden met een striptang. Steek de draden in de daarvoor bestemde openingen van het stopcontact of de schakelaar en controleer of ze goed vastgeklemd zitten. En schakel de draden net zoals bij een opbouwstopcontact en -schakelaar.

bevestig draden inbouwstopcontact
stap 8

Plaats het stopcontact of lichtschakelaar

Draai de schroefjes van de muurdoos een paar slagen los. Haak het stopcontact of de lichtschakelaar over de schroefjes heen, stel hem recht en draai de muurdoos vast.

Tip!

Je kunt een muurdoos die iets te diep zit ophogen met opvulringen. Daardoor zijn soms de standaard bijgeleverde schroefjes net iets te kort, dus vervang deze met iets langere schroefjes die bij Karwei apart verkrijgbaar zijn.

schroef de muurplaat vast
stap 9

Plaats de muurplaat

Houd de muurplaat tegen het stopcontact of de schakelaar. Fixeer hem door de afdekplaat van het stopcontact vast te schroeven of door de drukknop van de lichtschakelaar op zijn plaats te klikken.

Hotelschakeling

hotelschakeling twee schakelaars
stap 10

Maak een hotelschakeling

Maak het met een hotelschakeling mogelijk om een lamp vanaf twee plaatsen aan en uit te schakelen. Plaats bijvoorbeeld een schakelaar in de gang en een op de overloop. Naar de schakelaars van een hotelschakeling lopen ieder 3 draden:
- schakelaar A: 1 bruine en 2 zwarte draden
- schakelaar B: 3 zwarte draden
Sluit de draden aan zoals op de afbeelding staan aangegeven.

Muurdimmer

stap 11

Plaats een dimmer

Sluit de dimmer op dezelfde manier aan als een inbouw- of opbouwschakelaar.

Tip!

Dimmers zijn verkrijgbaar als opbouw of inbouw, waarbij de elektrische schakeling hetzelfde is als een gewone lichtschakelaar.

Tip!

Houd er rekening mee dat je voor een halogeenlamp een andere dimmer nodig hebt, dan voor een gloeilamp. Op de verpakking staat alles helder uitgelegd.

ventilator plaatsen badkamer
stap 12

Installeer een ventilator in badkamer of toilet

Sluit de ventilator in het toilet of de badkamer aan op de zwarte draad die uit de lichtschakelaar komt, en die ook naar de lamp loopt. Bedien de ventilator straks via de lichtschakelaar. Controleer of er een centraaldoos in de buurt zit waarvan je een extra bruine draad kunt aftakken naar de ventilator toe. Een ventilator draait namelijk nog een tijdje nadat je de ruimte verlaten hebt en waarbij hij een extra stroomaanvoer nodig heeft, buiten de lichtschakelaar om.

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Hoe leg ik elektriciteit in de badkamer aan? - thumbnail
Hoe leg ik elektriciteit in de badkamer aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik een extra groep aan? - thumbnail
Hoe leg ik een extra groep aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik binnen elektra aan? - thumbnail
Hoe leg ik binnen elektra aan? stappenplan