Hoe sluit ik een stopcontact en lichtschakelaar en dimmer aan?

Deze klusinstructie gaat in op opbouwstopcontacten en -schakelaars, inbouwstopcontacten en -schakelaars, dimmers, hotelschakelingen en ventilatorschakelaars. Leer hier hoe je ze aansluit en welke bedrading je moet gebruiken.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Zorg dat je altijd de stroom uitschakelt in de meterkast voordat je aan de slag gaat met elektrische schakelingen.

Opbouwstopcontacten en -schakelaars

stap 1

Muurplaat monteren

Verwijder de behuizing en demonteer de muurplaat. Hou de muurplaat tegen de muur en teken de schroefgaten af. Boor gaten, breng pluggen aan en schroef de muurplaat op de muur vast. Stel de muurplaat recht voordat je de schroeven definitief vastdraait.

stap 2

Draden strippen en plaatsen

Strip het uiteinde (ongeveer 0,5 cm) van de installatiedraden met behulp van een striptang. Steek de draden in de daarvoor bestemde openingen van het stopcontact of de schakelaar en controleer of ze goed vastgeklemd zitten. (De openingen zijn vaak dubbel uitgevoerd).

stap 3

Draden schakelen

Maak op een stopcontact een schakeling met de volgende draden:

  • bruin (fasedraad: stroomaanvoer)
  • blauw (0 draad: stroomafvoer)
  • geel/groen (aardedraad: alleen als het stopcontact voorzien is van een randaarde).

Het maakt het niet uit op welke pool je de bruine en de blauwe draad bevestigt.

stap 4

Draden aansluiten

Sluit op een schakelaar de volgende draden aan:

  • bruin: stroomaanvoer
  • zwart: stroomdoorvoer vanaf de schakelaar naar het lichtpunt.

Steek de bruine draad in de opening met de markering 'P'.
Als de schakelaar slechts één lamp bedient, steek je de zwarte draad in een van de tegenoverliggende openingen.

Wil je met de schakelaar tegelijkertijd nog een tweede lamp bedienen, steek dan ook de zwarte draad die naar de tweede lamp loopt in de schakelaar.

Tip!

Er gaat geen blauwe draad naar de schakelaar. De blauwe draad (stroomafvoer) bevindt zich in het lichtpunt waarop de lamp is aangesloten.

stap 5

Stopcontact of schakelaar monteren

Schroef het stopcontact of de schakelaar op de muurplaat en monteer de behuizing. Deze elektrische schakeling is klaar!

Inbouw stopcontacten en schakelaars

stap 6

Stopcontact of schakelaar demonteren

Demonteer het stopcontact of de schakelaar. Bij een stopcontact schroef je daarvoor de dekplaat los, bij een inbouw lichtschakelaar wip je de drukknop los met behulp van een schroevendraaier.

stap 7

Draden bevestigen

De elektrische schakeling is hetzelfde als bij opbouw stopcontacten en schakelaars. Bevestig de draden zoals beschreven bij opbouw stopcontacten en schakelaars.

stap 8

Stopcontact of lichtschakelaar plaatsen

Draai de boutjes van de muurdoos een paar slagen los. Haak het stopcontact of de lichtschakelaar over de boutjes heen, stel hem recht en draai de boutjes van de muurdoos vast.

Tip!

Een muurdoos die iets te diep zit kun je ophogen met behulp van opvulringen. Soms zijn dan de standaard bijgeleverde boutjes net iets te kort. Je kunt ze vervangen door iets langere boutjes (apart verkrijgbaar).

stap 9

Muurplaat plaatsen

Houd de muurplaat tegen het stopcontact of de schakelaar. Fixeer hem door de afdekplaat van het stopcontact vast te schroeven of door de drukknop van de lichtschakelaar op zijn plaats te klikken.

Hotelschakeling

stap 10

Uitleg hotelschakeling

Een hotelschakeling is een bijzondere elektrische schakeling. Met de hotelschakeling is het mogelijk om een lamp vanaf twee plaatsen aan en uit te schakelen. Bijvoorbeeld met een schakelaar in de gang en een op de overloop. Naar de schakelaars van een hotelschakeling lopen 3 draden:

  • schakelaar A: 1 bruine en 2 zwarte draden
  • schakelaar B: 3 zwarte draden.

Sluit de draden aan zoals afgebeeld op de tekening hiernaast.

Muurdimmer

stap 11

Uitleg dimmers

Ook dimmers zijn verkrijgbaar als opbouw of inbouw. De elektrische schakeling is hetzelfde als een gewone lichtschakelaar. De dimmer sluit je dus op dezelfde manier aan als een inbouw- of opbouw schakelaar.

Tip!

Voor een halogeenlamp heb je een andere dimmer nodig dan voor een gloeilamp. Kijk op de verpakking voor meer informatie.

stap 12

Ventilator in badkamer of toilet

Een ventilator in het toilet of de badkamer wordt bediend via de lichtschakelaar. De stroomaanvoer loopt dus via de zwarte draad die uit de schakelaar komt en die ook naar de lamp loopt. Een ventilator draait nog een tijdje nadat je de ruimte verlaten hebt. Hij heeft dus een extra stroomaanvoer nodig, buiten de lichtschakelaar om.
Controleer dus eerst of er een centraaldoos in de buurt zit waarvan je een extra bruine draad kunt aftakken naar de ventilator toe.

Tip!

Met behulp van een knop kun je instellen hoe lang de ventilator blijft doordraaien, nadat de lichtschakelaar uitgezet is. Meestal is dat tussen de 3 en 20 minuten.