- Rozenstraat 3
- 3772JH Amersfoort
- +31 01234567
- Meer over deze bouwmarkt
Vandaag open van {0} tot {1}
Vandaag gesloten
Een stopcontact in de badkamer is een blijmaker. Vooral dichtbij de wastafel heb je er ontzettend veel plezier van. Maar hoe plaats je dit veilig? Controleer of er een aardlekschakelaar aanwezig is in de meterkast, want dit is een must.
Voor elektriciteit in de badkamer gelden strenge veiligheidseisen, en gelukkig maar! Weet jij bijvoorbeeld waar je een trekschakelaar mag plaatsen en hoe het zit met al die badkamerzones? Wij hebben het voor je uitgezocht! Bekijk hieronder waar je op moet letten en welke materialen je nodig hebt.
De groepenkast in je huis moet beveiligd zijn met een aardlekschakelaar van 30 milliampère. Deze schakelt de stroom uit bij de minst of geringste stroomlek. Zit er geen aardlekschakelaar in de meterkast? Dan heeft Karwei een helder stappenplan voor je.
Schakel de bijbehorende groep uit en verwijder indien mogelijk tijdelijk de zekering. Zo voorkom je dat een huisgenoot per ongeluk de stroom weer inschakelt. Waarschuw jouw huisgenoten dan ook altijd wanneer je met elektra bezig bent.
Is jouw huis niet beveiligd met een aardlekschakelaar? Dan gelden voor de badkamer de volgende eisen:
In een huis met aardlekschakelaar worden in de badkamer 4 zones onderscheiden:
Daaraan zijn de volgende regels verbonden:
Badkamerverlichting heeft verschillende klasse-aanduidingen:
- Klasse I: geaard armatuur (230 V)
- Klasse II: dubbel geïsoleerd armatuur (230 V)
- Klasse III: extra lage veiligheidsspanning
- Verder geldt de volgende regel (net als wanneer er geen aardeschakelaar is): alle waterleidingen en metalen delen van de vloer (Lewisplaten), de badkuip, de douche en de cv moeten afzonderlijk geaard zijn met aarddraden
Een dubbelpolige schakelaar: lampen en stopcontacten in de badkamer worden vaak gekoppeld aan een dubbelpolige schakelaar. Op deze manier kan het hele elektracircuit tussen stopcontact en schakelaar volledig vrij van elektrische stroom worden gemaakt.!
Als je aan het klussen bent met elektrisch gereedschap, let dan op het volgende:
- Gebruik je elektrisch gereedschap? Rol de kabelhaspel dan helemaal uit. Een opgerold verlengsnoer kan zijn warmte niet kwijt en gaat na verloop van tijd smelten. Hierdoor ontstaan vonken, wat weer kan leiden tot brand.
- Sluit nooit te veel punten aan op dezelfde groep. Als de stop springt, valt alles namelijk tegelijk uit. Bovendien kan dit overbelasting en oververhitting veroorzaken. Sluit apparaten die veel stroom verbruiken, zoals een (vaat)wasmachine, droger of elektrische oven, daarom ieder op een aparte groep aan.
- Als je een elektrisch apparaat even niet nodig hebt, kun je het beste de stekker uit het stopcontact trekken.