stappenplan

Hoe leg ik binnen elektra aan?

Als je een extra kamer op zolder wil bouwen of een andere ingrijpende verbouwing wil uitvoeren, dan moet je meestal ook elektriciteit aanleggen. Deze beschrijving legt uit hoe je daarbij te werk gaat.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 1

Tegenwoordig moeten de elektriciteitsleidingen per vertrek ontspringen vanuit één centraal punt: een centraaldoos. Heeft de kamer nog geen centraaldoos? Leg deze dan als eerste aan. Schroef een centraaldoos tegen de middelste plafondbalk en leg de aanvoerleiding vanuit de groepenkast aan.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 2

Voordat je begint met elektriciteit aanleggen, maak je eerst een ontwerp op papier. Waar komen stopcontacten en schakelaars? Hoe lopen de elektriciteitsleidingen? Geef met kleuren aan welke draden door welke leidingen moeten lopen:

Stopcontact: bruin (stroomaanvoer- of fasedraad), blauw (stroomafvoer- of 0-draad) en eventueel geelgroen (aardedraad)

Schakelaar: bruin (stroomaanvoer) en zwart (stroomdoorvoer naar de lamp)

Controleer de tekening goed. Later is het ondoenlijk om nog een extra draad door een elektriciteitsleiding te trekken.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 3

Elektra aanleggen? Schakel dan eerst de bewuste stroomgroep uit en controleer met een spanningszoeker of de spanning er inderdaad af is.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 4

Leg het eerste deel van de elektriciteitsleiding aan vanaf de centraaldoos naar de muren. Gebruik een sok voor het verlengen van rechte stukken buis en bochtstukken (900) voor het maken van bochten.

Tip!

Als het plafond open ligt, kun je elektra aanleggen van onderaf langs de balken en regels. Wil je het bestaande plafond sparen, dan kun je elektriciteit aanleggen van bovenaf. Haal in de bovenliggende kamer een paar vloerplanken weg en leg de elektriciteitsleidingen over het plafond.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 5

Teken de positie van de elektriciteitsleidingen, de stopcontacten en de schakelaars op de muur af. Laat leidingen vertikaal lopen, loodrecht op de stopcontacten of lichtschakelaars. Zo weet je ook later nog waar ze zitten. Moet een leiding toch een stuk horizontaal door de kamer lopen? Maak dan onder de vloer een dwarsverbinding. Boor gaten door de vloerbalken met behulp van een speedboor. Steek de elektriciteitsleiding daar doorheen en laat hem op de gewenste plek weer uit de vloer omhoog komen.

Tip!

Als je stopcontacten op 20 centimeter hoogte zet kun je ze niet kapot stoten tijdens het stofzuigen. Voor schakelaars is 1 à 1.20 meter een goede hoogte.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 6

Boor gaten in de muur voor de muurdozen. Daarin monteer je later de stopcontacten en schakelaars. Gebruik hiervoor een dozenboor en controleer of het gat diep genoeg is en de muurdoos niet uitsteekt. Bij een stenen muur gebruik je een dozenboor met widia-tanden. Gaat het om een holle wand, afgewerkt met gipsplaten, gebruik dan een dozenzaag met zaagtanden.

Tip!

De rand van de muurdoos moet gelijk vallen met de muur. Is het gat iets te diep uitgevallen? Schuif dan een stukje hardboard achter de muurdoos of hoog hem op met opvulringen (los verkrijgbaar).

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 7

Hak de sleuven voor de elektriciteitsleidingen. In plaats van een steenbeitel en hamer kun je ook een elektrische sleuvenfrees gebruiken. Deze slijpt 2 rechte sneden in de muur waarna je alleen nog maar het tussenstuk los hoeft te tikken met een beitel. Controleer of de sleuf overal diep genoeg is.

Tip!

Sluit een sleuvenfrees aan op een oude stofzuiger want er komt veel fijn stof vrij. Zet een veiligheidsbril en een mondkapje op.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 8

Zaag de elektriciteitsleidingen met een ijzerzaag op maat en plaats ze in de sleuf. Zet ze tijdelijk vast door op een paar plekken een stalen spijkertje schuin in de muur te slaan. Plaats de muurdozen en klem deze tijdelijk vast met behulp van stukjes hout.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 9

Schuif de trekveer door de leiding. Werk van boven naar beneden en begin bij de centraaldoos.

Tip!

Elektra aanleggen door flexibele elektriciteitsbuis is lastig, de trekveer blijft snel haken achter de ribbels van de buis. Gebruik daarom zoveel mogelijk gewone elektriciteitsbuis en bijbehorende bochtstukken, zeker als het om lange elektriciteitsleidingen gaat.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 10

Strip 10 centimeter blank van het uiteinde van een van de draden met een striptang. Steek dat uiteinde door het oog van de trekveer en buig het om. Strip ook het uiteinde van de andere draden. Buig deze op hun beurt om de draad die al aan de trekveer vast zit. Maak alle draden zo in één lijn achter elkaar vast, zodat er geen prop ontstaat die het trekken van de draden bemoeilijkt.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 11

Trek de draden met zijn tweeën: de een trekt voorzichtig aan de trekveer, de ander voert de draden de buis in.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 12

Gebruik zo min mogelijk bochten. Maakt de leiding toch meerdere bochten? Haal de verschillende onderdelen dan los en trek de draden na elkaar door de afzonderlijke delen heen. Schuif na afloop het geheel weer in elkaar.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 13

Laat de draden ruim uit de muurdoos en de centraaldoos steken en knip ze af.
Verwijder aan de uiteinden (in zowel de muurdoos als de centraaldoos) van iedere draad de isolatiemantel over een stuk van 1 cm. Dop de bruine en blauwe draden in de muurdoos af met een lasklem voordat je de draden aan de andere kant van de buis verbindt met de bruine en blauwe draad van de centraaldoos.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 14

Vouw de draden op in de muurdozen en voorzie elke muurdoos van een stucdeksel. Vul de sleuf rond de leidingen en de ruimte rond de muurdozen op met dikke stucmortel of snelcement Na uitharden kun je de muur stuken.

Tip!

Maak de muurdozen weer vrij voordat de stucmortel volledig is uitgehard. Zo voorkom je dat de randen afbrokkelen.

Hoe leg ik binnen elektra aan?
stap 15

Monteer tot slot de stopcontacten en schakelaars. Meer informatie hierover vind je in de beschrijving 'Stopcontacten, schakelaars en dimmers aanleggen'. De klus 'elektriciteit aanleggen' is hiermee ten einde.

Benodigdheden

Materialen (12)
Gereedschappen (13)
Dit stappenplan komt voor in