inspiratie

Hoe kan ik mijn kwasten schoonmaken en bewaren?

Goede kwasten zijn onmisbaar bij elke verfklus. Wil jij je verfkwasten voor meer dan één klus gebruiken? Dan is het belangrijk om je kwasten goed schoon te maken en op de juiste manier je kwasten te bewaren. Ook tijdens een verfklus is dit erg belangrijk. Hoe je jouw kwasten het beste kunt schoonmaken en bewaren ligt aan het type verf dat je gebruikt. Karwei legt je er in dit artikel alles over uit!

Voordelen van het schoonmaken en bewaren van kwasten

Wil je niet elke keer een nieuwe kwast moeten pakken voor jouw verfklus? Dan is het belangrijk dat je jouw kwasten op de juiste manier schoonmaakt en bewaart. Kwasten kunnen dan voor een lange tijd meegaan en mooie resultaten leveren. Doe je dit niet, dan gaat de verf op de kwasten indrogen en kun je de kwasten op een later moment niet moeiteloos weer gebruiken.

Bewaren van kwasten tijdens een verfklus

Zit je nog middenin een verfklus en wil je de kwasten één of twee nachtjes bewaren, voordat je weer verder gaat? Dan hoef je de kwasten niet volledig schoon te maken. Wel is het belangrijk dat je zorgvuldig omgaat met het bewaren van de kwasten. Dit doe je zo:

  1. Schraap zoveel mogelijk verf van de kwast af. Dit doe je door de kwast langs de rand van het verfblik te halen. Hoe minder verf er op je kwast zit, hoe minder er ook kan indrogen.
  2. Wikkel de haren van de kwast in aluminiumfolie of vershoudfolie en plak dit met een stukje tape vast aan het handvat van de kwast. Stop de kwast daarna in een plastic zakje en maak deze goed dicht. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk lucht bij de haren van de kwast komt.
  3. Leg de ingepakte kwast op een koele plek. Nu krijgt de verf de minste kans om in te drogen en pak je de kwast er morgen of overmorgen zo weer bij.

Bewaren van kwasten na een verfklus

Ben je klaar met jouw project en ga je voorlopig niet verder met verven, maar wil je de kwasten wel bewaren? Dan kan je de kwasten op een droge plek bewaren. Maak dan wel de kwasten eerst grondig schoon, voordat je ze bewaart.

Hoe je de kwasten schoonmaakt, hangt af van de verf die je gebruikt hebt. Olieverf kwasten schoonmaken werkt anders dan een acryl kwast schoonmaken.

Schoonmaken kwasten per soort verf

Er zijn verschillende manieren om je kwasten schoon te maken, afhankelijk van het soort verf wat je hebt gebruikt. We hebben de meest voorkomende soorten verf hieronder voor je op een rijtje gezet.

Waterbasis

Kwasten waar verf op waterbasis is gebruikt zijn schoon te maken met een kwastreiniger voor acryl. Ook is het mogelijk om de kwasten schoon te maken in een potje met warm water. Laat de kwasten dan twee uur lang weken en droog ze daarna af met een schone doek. Bewaar de kwasten daarna op een droge plek.

Terpentinebasis of olie

Heb je verf op terpentinebasis gebruikt of ben je aan de slag gegaan met olie(verf)? Dan is water niet voldoende om de kwasten schoon te maken. Deze kwasten schoonmaken doe je met terpentine of kwastreiniger.

Voor het schoonmaken met terpentine, schenk je een beetje terpentine in een glazen potje en druk je de kwast even goed tegen de zijkanten. Daarna laat je de kwast een paar uur weken. Daarna droog je de kwast af met een schone doek en bewaar je deze op een droge plek.

Voor het schoonmaken met speciale kwastreiniger, kies je de reiniger die geschikt is voor het type verf dat je gebruikt hebt. Schraap altijd eerst zoveel mogelijk verf van de kwast af, zodat je zo min mogelijk schoon hoeft te maken. Volg verder de instructies van je gekozen kwastreiniger.

Harde verfkwasten schoonmaken

Hebben jouw kwasten na een verfklus iets te lang gelegen, maar wil je ze toch graag nogmaals gebruiken? Opgedroogde kwasten schoonmaken is mogelijk met speciale kwastontharder. Laat je kwasten hierin weken en spoel deze vervolgens af.

Verfresten Inleveren

Ga je aan de slag met het schoonmaken en bewaren van kwasten? Let er dan op dat je dit zo milieubewust mogelijk doet. In verf zitten allerlei schadelijke stoffen, waardoor je dit niet zomaar door de gootsteen mag spoelen. Dit geldt ook voor doeken die je gebruikt om je kwasten mee schoon te maken. Zowel (chemische) schoonmaakmiddelen als verfresten voer je daarom af naar een depot voor klein chemisch afval. Zo ga je zorgvuldig en milieuvriendelijk om met alle gebruikte spullen.

Meer klusadvies

Welke soorten verf zijn er?
Welke soorten verf zijn er? inspiratie
Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
Klusadvies - verf - Hoe schilder ik mijn buitenmuur? - thumbnail
Hoe schilder ik mijn buitenmuur? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in