![Philips LED spot GU10 35W 3 stuks niet dimbaar](/FE/f667ad2/images/common/product-image-placeholder.avif)
![Philips LED spot GU10 35W 3 stuks niet dimbaar ecoCheque](/FE/f667ad2/images/common/empty.gif)
Wat is kleurtemperatuur? Misschien heb je deze term al een keer voorbij zien komen. Alle lichtbronnen, je weet wel de peertjes die je in een lamp draait, hebben een kleurtemperatuur. Dat is de warmte van het licht, oftewel de kleur van het licht. Licht kan warm of juist koud lijken. We drukken kleurtemperatuur uit in Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin hoe kouder(witter) het licht is en hoe lager hoe warmer(geler) het licht is. Hoe je de juiste kleurtemperatuur moet kiezen voor je verlichting leggen we hieronder uit.
Standaard verlichting zijn lampen met wit licht. De lichtkleur van een lamp – de kleurtemperatuur - vertelt je dus hoe warm of koud de tint van het witte licht is. De lichtkleur is erg bepalend voor de uitstraling van de lamp en daar moet je echt rekening mee houden als je een lichtbron koopt. Hoe meer K, hoe feller de lamp!
Wanneer je een leuke lamp ziet, moet je ook direct nadenken over welke kleurtemperatuur lichtbron er het beste bij past. De lichtkleur heeft ontzettend veel effect op de ruimte én zeker ook op mensen. Warm licht creëert direct een warme en huiselijke sfeer in je woonkamer, en koel licht activeert juist je productiviteit in de werkkamer. Bepaal welke sfeer, oftewel welke kleurtemperatuur, jij wilt hebben per ruimte of in verschillende hoekjes in huis. Houd daarbij rekening met de functie van de ruimte. Wordt er gewerkt, gegeten, gerelaxt of is het een multifunctionele plek in huis.
Wil je verlichting met een warm witte kleur om je huis gezelliger te maken, of zoek je meer een lamp met een koel witte kleur om je scherp te houden tijdens het werken? Hieronder vind je een overzicht van de verschillende kleurtemperaturen van warm naar koud:
Een extra warm witte kleurtemperatuur maakt die warme sfeer in de ruimte. De woonkamer en slaapkamer zijn dit soort plekken. Ook ideaal voor restaurants en andere omgevingen waar je een ontspannen sfeer wilt hebben. Als voorbeeld: kaarslicht is 1500K en een gloeilamp 2600K.
Een warm witte kleurtemperatuur is geschikt voor ruimtes en winkels, waarbij alles goed belicht wordt voor een aangename uitstraling. Zoals in de keuken of een wachtkamer. Om je een idee te geven: een halogeenlamp heeft een kleurtemperatuur tussen 2700k en 3000K.
Deze koel witte kleurtemperatuur zorgt voor volle focus en een hogere productiviteit. Het heldere licht stimuleert de productiviteit en is ideaal voor een omgeving waar gewerkt wordt, zoals op kantoor of op je werkkamer thuis. Van alle lichtkleuren is dit de meest gebruikte kleurtemperatuur voor lichtbronnen.
De kleurtemperatuur daglicht wit is zo goed als gelijk aan natuurlijk daglicht en wordt gebruikt in ruimtes waar gedetailleerde werkzaamheden worden uitgevoerd, zoals operatiekamers en laboratoria. Deze lichtkleur verhoogt de concentratie en zorgt voor zoveel mogelijk helder zicht. Een tl-buis heeft een kleurtemperatuur tussen 4500K en 6500K.
LED verlichting heeft geen specifieke kleurtemperatuur en is verkrijgbaar van warm tot koud. Vind een kleurtemperatuur van minder dan 2000K tot meer dan 6000K. Alles is mogelijk qua kleurtemperatuur met LED lichtbronnen. Ben je op zoek naar een alternatief voor een gloeilamp, kies dan voor LED verlichting met een kleurtemperatuur rond 2700K.
Tegenwoordig kun je ook eenvoudig spelen met verschillende kleurtemperaturen in huis door dimbare verlichting. Zoals met dimbare LED-lichbronnen en dimbare halogeenlampen, waarmee je in een handomdraai een ruimte multifunctioneel kunt te maken door de juiste lichtkleur.