inspiratie

Zelf een dimmer installeren

Wil je zelf een dimmer installeren? Bekijk dit stappenplan en zie hoe je een dimmer kunt vervangen. Het inbouwen van een dimmer of een dimmer verwijderen is niet moeilijk, je moet alleen weten hoe je dit het beste kunt doen. Een dimmer is ideaal om de lichtsterkte traploos te regelen. Verander met een draai aan de dimmer de verlichting naar jouw wensen. Wist je dat een dimmer minder stroom verbruikt naargelang je deze op een zwakkere lichtsterkte afstelt. Tijd om je dimmer te monteren!

Start met een dimmer kiezen

We hebben een groot aanbod van dimmers, dus er zit altijd wel de juiste voor jou tussen. Er zijn dimmers voor gewone gloeilampen, maar ook speciale dimmers voor halogeen- en tl-lampen. Voor lampen met een snoer kun je snoerdimmers kiezen. Naast het soort lichtbron zijn er ook verschillende manieren om een dimmer te monteren:

  • Enkel- of dubbelpolige schakelaar vervangen: het meest eenvoudige is van een bestaande verlichtingskring (die door één schakelaar wordt bediend) de schakelaar te vervangen door een dimmer. Controleer eerst of het om een enkelpolige (2 aansluitpunten) of een dubbelpolige (4 aansluitpunten) schakelaar gaat. Dan heb je ook een dimmer met 2 of 4 aansluitingen nodig.
  • Wisselschakelaars vervangen: van een verlichtingskring die je met twee wisselschakelaars bedient (ook wel hotelschakeling genoemd), moet je de schakelaars vervangen door een toetsdimmer. Die heeft net als de wisselschakelaars 3 aansluitpunten.
  • Snoerschakelaar vervangen: als je op een schemerlamp of een leeslamp een dimmer wilt zetten gebruik je een snoerdimmer. Je kunt de schakelaar ook laten zitten en de snoerdimmer tussen de lamp en de schakelaar monteren.
  • Stekkerdimmer installeren: dit is de makkelijkste dimmer van allemaal. Gewoon in het stopcontact steken en klaar ben je. Een stekkerdimmer kun je voor elk stopcontact in huis gebruiken en de aangesloten gloei- en halogeenlampen eenvoudig dimmen.
stap 1

Schakel de stroom uit

Zet altijd de stroom uit in de meterkast, voordat je aan de slag gaat met elektriciteit. Controleer voor alle veiligheid met een spanningzoeker of de stroom zeker uitstaat. Gebruik de spanningszoeker om de contacten van de schakelaar na te kijken. Als de stroomkring is uitgeschakeld mag het lampje in de spanningzoeker niet branden.

stap 2

Verwijder het afdekraam van de schakelaar

Haal de bedieningsknop en de afdekkap van de schakelaar. Bij moderne schakelaars wordt de afdekkap vastgehouden door het binnenwerk. Bij oudere schakelaars wordt de kap met schroefjes vastgezet.

stap 3

Ga de dimmer monteren

Enkel of dubbelpolig
- Draai de bevestigingsschroeven van de schakelaar los en haal de schakelaar van de muur af.
- Maak de aansluitdraden van de schakelaar los door de schroefjes waarmee ze zijn vastgeklemd los te draaien.
- Sluit nu de draden aan op de dimmer. De bruine draad, ook wel fasedraad genoemd, moet aangesloten worden het L-teken van de dimmer. De zwarte draad, ook wel schakeldraad genoemd, moet aangesloten worden op het sinus teken (golfje) met pijltje. Schroef de draden vast met een schroevendraaier.
- Monteer de dimmer (klikken of schroeven) in de inbouwdoos van de schakelaar.
- Zet de bedieningsknop op de dimmer en klik dan de afdekplaat terug vast.
- Een opbouwdimmer installeer je net als een opbouwschakelaar. Schroef de basisplaat van de dimmer tegen de muur. En klik de rest van de onderdelen daar één voor één op vast.

Wisselschakeling
- Sluit de fasedraad (bruin of zwart) aan op de juiste klem (rode klem met P of L erop).
- Sluit de schakeldraad die van de andere schakelaar komt aan en ook de schakeldraad waarmee je de dimmer met de lamp verbindt.
- Plaats de dimmer in de inbouwdoos waar eerst de schakelaar in zat en zet hem vast met schroeven of een kliksysteem.
- Zet de bedieningsknop op de dimmer en klik dan de afdekplaat terug vast.

Tip!

Maak de draden los van de schakelaar en haal ze naar je toe. Controleer of de draden niet te lang of te kort zijn voor de dimmer. Zijn de draden te lang? Knip ze dan iets af met een zijkniptang. Controleer op de verpakking van de dimmer welke lengte je nodig hebt.

Verschillende kleuren van de bedrading

De verschillende kleuren van de stroomdraden die in je muur zitten kunnen verwarrend zijn. Welke kleur is nu wat? Bekijk het volgende overzicht, zodat je vanaf nu goed weet welke stroomdraad welke kleur heeft:
- Blauw: de nuldraad – de stroomafvoer. Niet aan de dimmer aansluiten.
- Bruin: de fasedraad – de stroomtoevoer. Deze moet je aan de dimmer aansluiten.
- Zwart: de schakeldraad – de stroomdoorvoer. Deze moet je aan de dimmer aansluiten.
- Geel/groen: de aardedraad. Niet aan de dimmer aansluiten.

Misschien zitten er nog oude stroomdraden in de muur. Dit zijn de oude kleuren:
- Rood: de nuldraad – de stroomafvoer. Niet aan de dimmer aansluiten.
- Grijs: de aardedraad. Niet aan de dimmer aansluiten.
- Groen: de fasedraad – de stroomtoevoer. Deze moet je aan de dimmer aansluiten.

Benodigdheden

Materialen (1)

Een lichtschakelaar door een dimmer vervangen

Vervang je een bestaande lichtschakelaar door een dimmer, controleer dan of het een opbouw- of een inbouwschakelaar is. Want je moet dan ook een opbouw- of een inbouwdimmer kopen.

Vermogen per dimmer

Kijk op de verpakking wat het minimale en maximale vermogen is van de dimmer (uitgedrukt in watt). Die moeten namelijk wel matchen met de lamp(en) waarvan je de lichtsterkte wil regelen. Belast je een dimmer te laag, dan krijg je een brommend geluid. En bij een te hoge belasting slaat de zekering door. Bekijk dit dus goed vooraf!

Meer klusadvies

Smart LED verlichting - bedieningsgemak
Smart LED verlichting keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Tumbnail
Stroom besparen met energiezuinig verlichten keuzehulp
inbouwspots-plaatsen - thumbnail
Hoe plaats ik inbouwspots? stappenplan
Klusadvies - Stappenplan - Verlicht je huis met een lichtplan - Afb. 1
Hoe maak ik een lichtplan voor binnen? stappenplan
Deze inspiratie komt voor in