stappenplan

Verlicht je huis met een lichtplan

De keuze is reuze als het gaat om leuke verlichting voor jouw huis. Maar hoe gebruik je verlichting om in iedere hoek de perfecte sfeer te creëren? Met een lichtplan kies je zorgvuldig de juiste verlichting voor jouw interieur.

Sorry, watt zeg je?

Lampen in huis hebben vaak verschillende functies. Wanneer voldoet sfeerverlichting en wanneer heb je functioneel licht nodig? Het is daarbij goed om te bedenken welk type lichtbron en hoeveel watt je ruimte nodig heeft. Een lichtplan is hierbij een handig hulpmiddel.

Zo maak je een lichtplan

Begin eerst met de basisverlichting – hiermee verlicht je je huis wanneer het schemerig wordt. Denk bijvoorbeeld aan staande lampen, plafondlampen en dimbare spots. Wanneer de basis op orde is, ga je verder met functionele verlichting. Deze heb je waarschijnlijk nodig boven je aanrecht, in de badkamer, maar ook in de studeerkamer. Gebruik hierbij felle halogeen- of ledlampen. Tot slot kun je sfeerverlichting aanbrengen. Dit doe je om je huis gezelliger te maken. Denk hierbij aan kaarsen, dimbare wandlampen en gele of beige lichtbronnen met een lage wattage.

Lampen van glas passen helemaal bij de trends van dit jaar. Laat de ruimte bepalen welk type lichtbron je kiest. Met het slimme schakelmateriaal van KlikAanKlikUit bedien je de verlichting in huis met je telefoon of tablet.

Handige tip!

Wil je een hanglamp boven de eettafel? Plaats de lampen op ongeveer 60 centimeter boven de tafel, dan kijk je niet in het licht. Met een dimmer kun je de felheid van de verlichting eenvoudig aanpassen.

Globelampen aan een pendel zijn mooi in hun eenvoud én eenvoudig om zelf te maken. Deze felle lampen kun je boven een aanrecht plaatsen als functionele verlichting.

In een studeerkamer is een bureaulamp onmisbaar. Met een goed verlichte werkplek raken je ogen minder vermoeid.

Meer klusadvies

Klusadvies - verlichting - Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? - thumbnail
Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? keuzehulp
Klusadvies - verlichting - Welk lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? - Thumbnail
Welke lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? keuzehulp
Smart LED verlichting - bedieningsgemak
Smart LED verlichting keuzehulp
Dit stappenplan komt voor in