stappenplan

Hoe plaats ik inbouwspots?

Je wilt dimbare led spots inbouwen in het plafond. Maar hoe moet je inbouwspots plaatsen? Ledverlichting geeft warmlicht van hoge kwaliteit en is daarnaast zeer duurzaam, dus Karwei snapt jouw keuze absoluut. In dit stappenplan laten we je zien hoe je eenvoudig meerdere spots inbouwt in het plafond en waar je rekening mee moet houden bij het plaatsen van deze led inbouwspots.

Tip!

Inbouwspots zijn in een set van drie stuks verkrijgbaar en op de verpakking staan de afmetingen van de spots. De onderlinge afstand tussen de spots kan je helemaal zelf bepalen. In dit stappenplan houden we een afstand van 20 cm vanaf de muur aan en tussen de spots 35 cm.

Tip!

Check met een leidingzoeker of er leidingen liggen boven het plafond waar je de spots wilt gaan plaatsen, voordat je start met boren.

stap 1

Boor de gaten

Schakel de stroom uit voordat je begint met deze klus. Teken de gaten van de drie spots af op het plafond: afstand van 20 cm vanaf de muur en tussen de spots 35 cm. Zet een beschermbril op en boor de gaten eerst voor met een boormachine. Boor vervolgens de gaten met de gatenzaag en doe dit drie millimeter breder dan de aangegeven zaagmaat op de verpakking. Zo past de spot straks perfect in het gat.

Tip!

Je kunt bij een gipsplaten plafond ook een decoupeerzaag gebruiken voor het maken van het gat. Gebruik van een passer om een cirkel op het plafond tekenen.

stap 2

Sluit de spots aan

Zorg ervoor dat er uit elk gat een stroomdraad komt om de spots op aan te sluiten. Gebruik een stuk ijzerdraad om de draden van het ene gat naar het andere gat te trekken. Sluit de blauwe en bruine draden aan op de inbouwspot. Kijk op de meegeleverde instructie voor het aansluitschema. Knijp de veren op de spot naar de binnenkant in en plaats de led inbouwspot in elk gat.

Tip!

Houd er rekening mee dat het aantal spots, dat op één transformator aangesloten kan worden, beperkt is. Meestal zijn dat er drie, maar bekijk voor de zekerheid de informatie op de verpakking.

stap 3

Plaats de dimmer

Controleer met een spanningszoeker of de stroom uit staat. Bekijk de aanwijzing op de verpakking hoe je de draden moet aansluiten. Schakel als laatste de stroom weer in.

Tip!

Let erop bij de aanschaf van je lichtbron of deze dimbaar is. Karwei heeft universele dimmers die vele type lichtbronnen kunnen dimmen.

Meer klusadvies

Klusadvies - verlichting - Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? - thumbnail
Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? keuzehulp
Klusadvies - verlichting - Welk lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? - Thumbnail
Welke lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis? keuzehulp
Klusadvies - verlichting - Hoe hang ik een hanglamp op? - Thumbnail
Hoe hang ik een hanglamp op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in