stappenplan

Hoe plaats ik inbouwspots?

LED inbouwspots plaatsen: Doe het eenvoudig zelf. Wat je nodig hebt en hoe je LED inbouwspots installeert leer je met de klusinstructie van KARWEI.

stap 1

Voorbereiding

Schakel voordat je aan deze klus begint de stroom uit.

Op de verpakking staan de afmetingen van de inbouwspots. De onderlinge afstand tussen de spots is een kwestie van smaak. Wij houden hier 20 cm vanaf de muur aan en tussen de spots 35 cm. Zet een beschermbril op en boor de gaten in met een passende gatenzaag. Doe dit drie millimeter breder dan de aangegeven zaagmaat op de verpakking, zodat de spot straks precies in het gat past.

Tip!

Het aantal spots dat op één transformator aangesloten kan worden, is beperkt. Meestal zijn dat er drie, de juiste informatie vind je op de verpakking.

stap 2

Spots plaatsen

Sluit de blauwe en bruine draden aan op de spot. Kijk op de meegeleverde instructie voor het aansluitschema. Knijp de veren naar de binnenkant in en plaats de LED inbouwspot in het gat.

Tip!

Je kunt bij een gipsplaten plafond ook een decoupeerzaag gebruiken voor het maken van het gat. Gebruik van een passer om een cirkel op het plafond tekenen.

Tip!

Om de draden van het ene gat naar het andere te trekken kan je een stuk ijzerdraad of installatiedraad gebruiken.

stap 3

Dimmers aansluiten

Plaats je de dimmer. Controleer goed of de stroom uit staat door middel van de spanningszoeker. Sluit de draden aan volgens de aanwijzing op de verpakking.

Bij KARWEI vind je universele dimmers die vele type lichtbronnen kunnen dimmen.
Let er bij de aanschaf van je lichtbron goed op of deze dimbaar is.

Tip!

Lampen met een trafo (bijvoorbeeld bij sommige halogeen lampen) hebben een aparte type dimmer nodig.

Benodigdheden

Materialen (3)
  • 3x spots
  • Stroomkabel 2 aderig
  • Ijzerdraad of installatiedraad
Gereedschappen (7)
Dit stappenplan komt voor in