keuzehulp

Welke lamp kies ik voor het verlichten van mijn huis?

Welke lamp heb ik nodig? Welke lamp moet ik kiezen? En welke is energiezuinig? We snappen dat je het licht even niet ziet door de ruime keuze uit soorten lichtbronnen van tegenwoordig. We gaan je helpen! Je huis en tuin gaan pas echt shinen, als jij de juiste lamp hebt gevonden. Goed licht in de hal, sfeervol op de slaapkamer en waterbestendig in de tuin. Welke lampenpit je ook zoekt - van ledlamp tot halogeen - wij verlichten je graag met alle voordelen en nadelen.

Halogeenlamp

Halogeenlampen zijn de verbeterde versie van de gloeilamp. Deze lamp heeft de goede eigenschappen van de gloeilamp en is daarnaast 20 procent energiezuiniger. Een halogeenlamp is gevuld met gas en een klein beetje halogeen. Halogeenlampen zijn ideaal voor in spots en op plekken waar veel licht nodig is.

Voordelen:
- Direct volledig lichtsterkte
- Langere levensduur dan gloeilamp: 2.000 branduren (2 tot 4 jaar)
- Sfeervoller licht dan wat een spaarlamp geeft
- Altijd te combineren met gloeilampdimmer

Nadelen:
- Energielabel D: minder zuinig dan spaar- en ledlampen
- Warm: een halogeenlamp wordt erg heet tijdens het branden
- Korte levensduur: gemiddeld gaat een halogeenlamp 2 jaar mee.

Bekijk alle halogeenlampen
Tip!

Eco-halogeenlampen zijn 20 procent zuiniger dan gewone halogeenlampen.

LED-lamp

Ledverlichting is niet weg te denken in huis en onze tuinen. Deze sfeervolle verlichting - LED staat voor light-emitting diode - is een soort chip, die licht geeft als er stroom doorheen gaat. Een ledlamp zet ruim 50 procent van de energie om in licht en geeft dezelfde warmwitte kleur licht als de gloeilamp, maar zijn veel zuiniger en gaan extra lang mee. Deze verlichtingssoort is wel wat duurder.

Voordelen:
- Energielabel A t/m G: ledlamp is tot wel 90 procent zuiniger dan een gloeilamp
- Langste levensduur van alle lampen: 50.000 branduren (ongeveer 50 jaar)
- Geeft direct volledig licht
- Geen warmteverlies: hierdoor kan je een ledlamp veilig aanraken
- Milieuvriendelijk: bevatten geen schadelijke stoffen en kunnen gerecycled worden
- Stevig en duurzaam: zijn zo goed als onbreekbaar, bestand tegen kou en zijn waterbestendig
- Verschillende kleuren: verkrijgbaar in warm en koud wit

Nadelen:
- Niet allemaal dimbaar
- Goedkopere ledlampen hebben soms onnatuurlijke kleuren. Koop altijd een ledlamp met minimaal CRI 80 (kleurweergave-index)

Bekijk alle LED-verlichting

Waarom voor LED-verlichting kiezen?

Door de hoge energiekosten wordt LED-verlichting met de dag populairder en is de investering op de lange termijn erg voordelig. Waarom je voor ledlampen moet kiezen? Hieronder zetten we ze voor je op een rij:

  • LED verlichting is goed voor je portemonnee. LED's gebruiken minder energie = lagere energiekosten. Dit scheelt €20,- per lamp per jaar*. Dat tikt snel aan voor bijvoorbeeld 20 lampen.
  • LED verlichting is goed voor het milieu. LED's gebruiken minder energie = minder CO2 uitstoot. Door oude lampen te vervangen bespaar je veel stroom. Voor een gemiddeld huishouden bespaar je rond de 90-109 kilo CO2 per jaar. Dit staat gelijk aan ruim vijf bomen.
  • De nieuwste ultra efficiënte Philips LED-lamp gaat zelfs 3,5 keer langer mee dan de gemiddelde LED-lamp, namelijk tot wel 50 jaar = 50.000 branduren in totaal*.
  • Maar LED-lampen zijn toch ongezellig? Absoluut niet! De moderne LED-lampen van nu geven net zo’n mooi, warm sfeerlicht als gloeilampen, vaak zelfs nog mooier.

*Ten opzichte van een traditionele gloeilamp van 806 lumen. Een traditionele gloeilamp van 60W verbruikt omstreeks €24,35 per lamp per jaar. LED lamp van 7W verbruikt omstreeks €2,84 stroomkosten per lamp per jaar. Gebaseerd op 1000 branduren per lamp per jaar en gemiddeld stroomkostentarief van €0,41/kwh (peildatum juli 2023, exclusief energieplafond).

*Levensduur van 50.000 uur is gebaseerd op gebruik van 3 uur per dag.

Ontdek welke lichtbron je moet kiezen

Om je een beeld te geven van welke soort lichtbron je nodig hebt in je keuken, tuin of een andere ruimte in je huis hebben we een overzicht voor je. Met per ruimte het aantal het wattage(vermogen) en aantal lumen (lichtopbrengst) van de lamp. Vervolgens kun jij kiezen voor een LED-lamp, halogeenlamp of spaarlamp voor de juiste lampen in je huis. Bekijk ook welke wattage je moet kiezen per lichtbron, zodat je huis goed verlicht is en je ook duurzaam bezig bent.

Meer klusadvies

Klusadvies - verlichting - Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? - thumbnail
Welk wattage lamp kies ik voor welke ruimte in mijn huis? keuzehulp
hanglamp-ophangen - thumbnail
Hoe hang ik een hanglamp op? stappenplan
Smart LED verlichting - bedieningsgemak
Smart LED verlichting keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Tips om energie te besparen in huis - Tumbnail
Stroom besparen met energiezuinig verlichten keuzehulp
Klusadvies - Stappenplan - Verlicht je huis met een lichtplan - Afb. 1
Hoe maak ik een lichtplan voor binnen? stappenplan
Deze keuzehulp komt voor in