stappenplan

Hoe verwijder ik oude verf van hout?

Als je alle verf volledig van het hout gaat verwijderen – kaal maken – is goed én scherp gereedschap een must! Zo krijg je het beste eindresultaat. Want door alle laklagen die in de jaren zijn aangebracht verdwijnen die sierlijke houtlijnen, en die komen nu mooi tevoorschijn. Het is bijna een soort van restaureren! Lees hieronder hoe je verf op hout het beste kunt verwijderen.

Tip!

Haal al het hang- en sluitwerk van de deur of kozijn af, voordat je de oude verf gaat verwijderen.

stap 1

Gebruik een heteluchtpistool en verfkrabber

Zet een veiligheidsbril op en doe beschermende handschoenen aan. Gebruik een speciale verfföhn, ook wel een heteluchtpistool genoemd, en een verfkrabber voor het verwijderen van de oude verflagen. Werk in de lengterichting van het hout. Verhit de oude verflaag over een lengte van 10 cm totdat er blazen ontstaan. Krab de nog warme verflaag direct weg.

Tip!

Verhit niet te lang op één plek, want de verf mag niet gaan branden. Zorg ervoor dat je verfkrabber goed scherp is, dat werkt een stuk makkelijker.

stap 2

Schuur de afgekrabde gedeelten

Schuur de gedeelten waar de oude verf is verwijderd goed op met een schuurmachine. Gebruik op de moeilijk bereikbare plekken een kurkblokje omwikkeld met schuurpapier.

Tip!

Bij het verhitten van oude verf komen schadelijke stoffen vrij, dus lucht de ruimte goed door.

stap 3

Gebruik afbijtmiddel

Behandel lastige hoekjes en randen, die je moeilijk kan afbranden, met afbijtmiddel. Draag ook hier beschermende handschoenen en een veiligheidsbril. Breng de afbijt-verf in een dikke laag aan. Wacht totdat de verf begint los te komen (losse vellen of kleine kristallen op de toplaag). Gebruik een verfkrabber of staalborstel om de verflaag te verwijderen.

Tip!

Een blik afbijtmiddel kan onder druk staan. Prik voor het openen eerst een klein gaatje in de deksel met een priem. Na gebruik kun je het gaatje dichten met een schroef.

stap 4

Schuur en reinig het houtwerk

Schuur de totale deur of kozijn. Maak het hout schoon met een natte doek en laat het goed drogen. Werk de deur of kozijn af door deze te schilderen.

Tip!

Komt de toplaag niet in één keer helemaal los? Herhaal dan de behandeling net zolang tot je alle verf hebt verwijderd.

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe plamuur ik hout? - thumbnail
Hoe plamuur ik hout? stappenplan
Klusadvies - verf - Hoe repareer ik de houtrot van mijn kozijn of deur? - thumbnail
Hoe repareer ik de houtrot van mijn kozijn of deur? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in