stappenplan

Hoe breng ik vliesbehang aan?

KARWEI heeft een grote collectie behang, waaronder vliesbehang met een patroon. In deze klusvideo laten we zien hoe je behang met een patroon moet aanbrengen. Houd rekening met snijverlies bij het kopen van het benodigde aantal rollen.

stap 1

Voorbereiding

In deze video laten we zien hoe je een vliesbehang met patroon aanbrengt. Veilig behangen begint met een stevige huishoudtrap. Klik het plateau goed vast.

Een vlakke wand geeft het beste resultaat. Repareer scheuren en beschadigingen met muurvuller. Na het drogen schuur je het goed glad, want ook na het behangen blijven oneffenheden vaak zichtbaar. TIP: Vul de naden tussen de gipsplaten met nadenvuller.

stap 2

Voorstrijkmiddel

Zijn je muren net gestuct? Met voorstrijkmiddel voorkom je dat de behanglijm direct in de muur wordt gezogen en de banen niet goed plakken. Verdeel het voorstrijkmiddel goed over de wand met een roller en laat het een nachtje drogen.

stap 3

Rollen berekenen met patroon

De hoogte van het patroon staat aangegeven op de verpakking. Let ook op dat je rollen met hetzelfde batchnummer koopt, dit voorkomt kleurverschillen. Het is mooi als het patroon goed over de muur verdeeld wordt.

Tip!

Deel de hoogte van de muur door de hoogte van het patroon. Rond dit getal naar boven af en vermenigvuldig het met de hoogte van het patroon. Tel hier dan nog een keer de hoogte van het patroon bij op. Dat is de lengte per baan.

stap 4

Patroon matchen

Leg de eerste baan uit en kijk waar het patroon aansluit op de 2e baan. Meet vervolgens je banen uit en knip of snij ze op maat.

stap 5

Loodlijn

Zet met hulp van een lange waterpas een loodrechte potloodlijn op de muur. Daar komt de eerste baan tegenaan.

stap 6

Behanglijm

Bij vliesbehang smeer je de muur per baan in met lijm. We gebruiken hier speciale kant en klare vliesbehang lijm. Smeer iets breder dan de breedte van de rol. TIP: Werk bij een muur met een raam altijd van het raam af. Begin bij de lichte kant van de muur: zo vallen de behangnaden het minst op.

stap 7

Behangen

Werk van boven naar beneden. Hou zo’n vijf centimeter overlap aan de bovenzijde. Plaats de baan recht langs je getekende loodlijn en veeg de baan aan met een behangborstel. Druk aan met een behangspatel. En snij het af met behulp van een behangliniaal.

Het is erg belangrijk dat de eerste baan loodrecht hangt, want de rest van de banen sluit je hierop aan. Hangt-ie recht? Dan kun je verder met de volgende baan, waarvan je het patroon exact aan laat sluiten. Druk de naden met behulp van wat extra lijm aan met een nadenroller.

stap 8

Uitdagingen en obstakels

Moet je behangen rondom een raam? Plak de baan er dan eerst in zijn geheel overheen en snijd hem daarna stukje voor stukje langs het kozijn af. Probeer dus niet in één keer de hele baan op maat te snijden.

Heb je een grote luchtbel achter het behang? Prik hem dan lek met een speld of de punt van een schaar en veeg de lucht weg.

stap 9

Afwerking

Heb je alle muren behangen? Laat het behang dan drogen. TIP: Versnel het drogen niet door de verwarming hoger te zetten of de ramen open te zetten.

Tip!

Zit er een stopcontact of lichtschakelaar op de muur? Schakel de elektra uit en verwijder de afdekplaat en behang er overheen. Snij vervolgens het behang weg en plaatst de afdekplaat er weer overheen.

Dit stappenplan komt voor in