stappenplan

Hoe verwijder ik behang?

Heb je nieuw behang gekocht voor op je muren? Verwijder dan eerst het oude behang voor een strak resultaat. In het KARWEI stappenplan zie je hoe je deze klus op twee manieren kan aanpakken: met een stoommachine en met afweekmiddel. Zelf behang verwijderen is nog nooit zo makkelijk geweest.

Tip!

Is de wand van gipsplaten? Dan raden we stomen af, omdat gipsplaten veel vocht opnemen.

stroom uitschakelen
stap 1

Schakel de stroom uit

Schakel de stroom uit voordat je aan de klus begint en controleer met een spanningzoeker of je de juiste groepen hebt uitgeschakeld. Verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten en lichtschakelaars. Bedek de vloer met stevig afdekfolie.

Tip!

Denk aan je veiligheid. Gebruik een trap die hoog genoeg is, die voorzien is van antislip-treden en die een beugel heeft van minimaal 60 cm hoog. Trek ook stevige schoenen aan.

gaatjes behang prikroller
stap 2

Gebruik een prikroller

Maak kleine gaatjes in het oude behang met de prikroller. Zo kan de hete stoom beter in het behang doordringen.

Tip!

Een prikroller kun je eenvoudig huren bij KARWEI.

stap 3

Stoom het behang af

Gebruik een stoomapparaat voor grote oppervlakten en bij goed vastzittend behang. Sluit het stoomapparaat via een kabelhaspel aan op een stopcontact waar nog spanning op staat. Vul het stoomapparaat met water en wacht tot dit op temperatuur is. Houd de afstomer 30 seconden tegen het behang aan en steek het behang voorzichtig los met een plamuurmes. Werk van boven naar beneden.

Tip!

De ketel staat onder druk en levert hete stoom. Draai dus nooit zomaar de dop open.

Tip!

Als je het stoomapparaat aansluit op een kabelhaspel, rol deze dan helemaal uit. Anders kan het snoer van de haspel oververhit raken.

Tip!

Bij KARWEI kun je voor deze klus een stoommachine huren.

stap 4

Gebruik afweekmiddel

Verdun het afweekmiddel met water, zoals staat aangegeven op de verpakking. Breng het afweekmiddel ruim aan op het behang met behulp van een blokkwast. Verwijder alle achtergebleven behangresten met behulp van afweekmiddel, een natte spons en een plamuurmes. Verwijder lastige resten weg met grof schuurpapier.

Tip!

Voor kleinere oppervlakte kun je ook direct afweekmiddel gebruiken om het behang te verwijderen. Doorloop wel eerst de stappen 1 en 2 voordat je gaat afweken.

Benodigdheden

Materialen (2)
  • Behangafweekmiddel
  • Muurvuller en/of gipsplaat nadenvuller
Gereedschappen (8)
  • Blokkwast(en)
  • Plamuurmes
  • Harde borstel
  • Behangafstomer (huren)
  • Prikrol
  • Staalborstel
  • Schroevendraaier voor stopcontact
  • Kabelhaspel
Dit stappenplan komt voor in