stappenplan

Hoe repareer ik een beschadigde binnenmuur?

Een muur repareren is een fluitje van een cent. Dus weg met die beschadigde binnenmuren in je huis, tijd voor een opknapbeurt! Scheuren in de muur repareren, beschadigde buitenhoeken herstellen, gaten en oude schroefgaten dichten, of het stucwerk bijwerken? Werd eens tijd! Een kleine inspanning met groots resultaat. Lees hieronder hoe je weer een strakke muur terugkrijgt.

Tip!

Wist je dat je ongebruikte materialen in de originele verpakking gewoon kunt retourneren bij Karwei met de aankoop bon binnen 30 dagen? Koop dus liever wat teveel dan te weinig in.

Repareer scheuren of gaten in een muur

oppervlakte afkrabben repareren
stap 1

Krab de reparatieplek schoon

Steek bladderende verf, of loslatende kalk, in en om de scheur weg met een plamuurmes. Krab smalle scheuren V-vormig uit met een verfkrabber. Er is namelijk ruimte benodigd voor het vulmiddel. Zo hecht het vulmiddel uiteindelijk beter aan de oppervlakte. Ontvet het oppervlak rondom de scheur met ontvetter.

Tip!

Gebruik voor het ontvetten het milieuvriendelijke en reukloze St. Marc (voor muren en houtwerk). Ammonia is slecht voor je gezondheid en voor het milieu.

aanmaken vulmiddel gaten
stap 2

Maak het vulmiddel

Maak met water het vulmiddel in poedervorm aan, bekijk de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Roer het vulmiddel met een plamuurmes tot een gladde stevige pasta.

Tip!

Karwei heeft ook kant-en-klare tubes met vulmiddel te koop.

scheur natmaken vulmiddel
stap 3

Maak de scheur nat

Maak met een plantenspuit de scheur nat, zodat de oppervlakte minder 'zuigt'.

scheur vullen plamuurmes
stap 4

Vul de scheur met vulmiddel

Vul de scheur met vulmiddel op een plamuurmes. Trek het plamuurmes stevig langs de oppervlakte totdat de hele scheur opgevuld is. Verwijder overtollig plamuur direct na afloop. Vulmiddel krimpt tijdens het drogen. Vul de scheur in 2 à 3 keer op met tussendoor laten drogen voor een strak eindresultaat.

Tip!

Vul diepe schroefgaten op met propjes krantenpapier, ingesmeerd met dik aangemaakte stuuk. Duw de doordrenkte prop in het gat en duw het stevig aan tot het gat nog slechts 0,5 cm diep is. Na een uur kun je het afwerken met vulmiddel.

gladschuren reparatie muur vulmiddel
stap 5

Schuur de scheur glad

Als het plamuur volledig is uitgehard, schuur je met schuurpapier de reparatie glad tot je de overgang niet meer voelt. Vul de laatste oneffenheden met een laatste dun laagje vulmiddel. Laat dit laagje uitharden en schuur de scheur nogmaals goed na.

Repareer een beschadigde hoek op de muur

mal staalspijkers hoek
stap 6

Maak een mal op de hoek

Spijker een plankje op de muur tegen de beschadigde hoek met behulp van staalspijkers. Maak vulmiddel aan zoals op de verpakking staat aangegeven. Druk het vulmiddel stevig tegen het plankje aan op de beschadigde plek aan en laat dit goed uitharden. Bevestig het plankje aan de andere van de plek op de andere muur en vul de kier vanaf de andere kant.

Tip!

Vet het plankje van tevoren in met wat olie, zodat het vulmiddel er niet aan vast hecht. Zo trek je niet alles weer los uit de scheur bij het verwijderen van het plankje.

kitspuit kieren vullen
stap 7

Vul kieren met acrylaatkit

Vul aansluitingen tussen de muur en houtwerk met elastische acrylaatkit. Gebruik hierbij een kitpistool. Strijk de naad na het kitten glad met een nat gemaakte vinger. Neem het gerepareerde vlak af met een vochtige doek.

Meer klusadvies

Klusadvies - wanden - Hoe maak ik een wand van gipsblokken? Thumbnail
Hoe maak ik een wand van gipsblokken? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe maak ik een gipsplaten scheidingswand? Thumbnail
Hoe maak ik een gipsplaten scheidingswand? stappenplan
Klusadvies - wanden - Hoe werk ik gipsplaten netjes af? Thumbnail
Hoe werk ik gipsplaten netjes af? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in