Doe het zelf

Trap renoveren met PVC vloerdelen

2 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

In deze video laten we stap voor stap zien hoe je een trap bekleedt met PVC vloerdelen.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (14)  • Gereedschappen (12)

Voorbereiding

Voor een strakke afwerking van de PVC delen, moet iedere trede en stootrand volkomen glad zijn, zonder kuiltjes of uitsteeksels. Verwijder daarom alle oude lijm en verfresten en schuur de treden en stootranden helemaal glad. Ingesleten treden maak je vlak met een 2-componenten opvulmiddel. Voor een goede hechting van het PVC moet je de trap eerst insmeren met een primer die je aanmaakt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik een brede kwast voor de grote stukken en een smalle kwast voor de hoeken. Werk zo tree voor tree van boven naar beneden en maak elke trede eerst helemaal af voor je aan de volgende trede begint.

tip! tip!

Wil je de trap blijven belopen? Werk dan om en om.

Modeltape

Dan gaan we nu per trede een mal maken om de PVC delen straks precies op maat af te kunnen snijden. Daarvoor gebruik je speciale ‘modeltape’. Plak de modeltape in meerdere lagen langs de randen van de traptrede. Snijd langs de randen van de modeltape overtollige stukjes weg zodat je precies een mal van de trede krijgt.

Trek de mal voorzichtig van de trap los. Leg een strook PVC op een schone ondergrond, bijvoorbeeld een stuk karton en plak daar de mal op. Als de mal groter is dan 1 strook PVC, leg je twee stroken PVC tegen elkaar en plak je daar de mal op.

PVC snijden

Snij nu met het hobbymes de contouren van de mal uit in het PVC. Je hoeft de vloerdelen alleen maar in te snijden. Daarna kun je de overtollige delen afbreken.

PVC plakken

Plak de uitgesneden vloerdelen op de bijbehorende traptrede. Plakt je PVC deel niet meer goed? Verwarm hem dan met een föhn en plak opnieuw. Stevig aanduwen en vast!

Afwerking met trapprofiel

De trede werk je af met een beschermend trapprofiel. Meet per trede de lengte op. Gebruik de zwaaihaak voor een mooie zaaghoek. Als je geen zwaaihaak hebt, kun je ook een mal maken van modeltape. Zaag 'm af met een ijzerzaag en schroef het profiel op de voorkant van de trede. Snij een stuk PVC in de lengte en hoogte van het profiel en tape deze tegen het profiel aan. Zorg ervoor dat de schroeven van het profiel niet uitsteken.

Stootbord

Tot slot gaan we de stootborden aanbrengen. Meet de lengte en hoogte op en snij de PVC delen op maat af. Als je de treden een extra massieve uitstraling wil geven, kun je vanaf ooghoogte, ongeveer trede 10, tot onderaan, de stootborden ook met PVC bekleden. Plak ze goed vast met de speciale lijm.

Zo, deze trap ziet er weer uit als nieuw!