stappenplan

Hoe plaats ik een vlizotrap?

Gebruik je de zolder of vliering als bergruimte dan is een inklapbare zoldertrap een uitkomst. Achter het zolderluik monteer je een stevige en veilige trap die je moeiteloos naar beneden trekt.

Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Tip!

Koop liever te ruim in dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 1

Het stappenplan gaat uit van een houten trap die met een raveelbak van 120x60 cm en een luik geleverd wordt. Controleer eerst hoe de balken lopen (richting, onderlinge afstand) zodat de raveelbak er goed tussen past. Zaag in het plafond een werkgat van 30x30 cm zodat je goed kunt inspecteren hoe de balken lopen.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 2

Zaag met een decoupeerzaag vlak langs de balken een gat in het plafond van 120x60 cm.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 3

Teken dit gat af op de onderzijde van de zoldervloer en boor in de vier hoekpunten een gat door de vloer heen. Boor ook in het midden van dit afgetekende vlak een gat. Zaag van daaruit met een decoupeerzaag eerst een klein mangat uit en klim daardoor de zolder op.

Tip!

Denk aan je veiligheid: gebruik geen keukentrap maar een goede ladder en zet deze stabiel neer.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 4

Teken het trapgat op de zoldervloer af, uitgaande van de boorgaten in de vier hoekpunten. Zaag het trapgat in de zoldervloer uit. Controleer steeds of je nog vlak langs de balken zaagt. Breng aan de scharnierzijde van het luik een raveelbalk aan, met behulp van hoekijzers.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 5

Laat de raveelbak in het gat tussen de balken zakken tot de bovenzijde samenvalt met de zoldervloer. Maak de bak tijdelijk vast met een paar spijkers. Sla deze niet helemaal in het hout zodat je ze later weer makkelijk kunt verwijderen. Schroef de raveelbalk aan de balken vast met schroeven van 8 cm lang.

Tip!

Boor de schroefgaten voor (4 mm) en ruim ze met een verzinkboor. Zo vallen de schroeven netjes in het hout.

Tip!

Als de raveelbalk aan de onderzijde niet samenvalt met het plafond, kun je hem verlengen door er latten tegenaan te schroeven.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 6

Zaag de vier afwerklijsten in verstek en werk daarmee de aansluiting tussen de raveelbak en het plafond netjes af. Breng montagekit aan op de afwerklijsten en timmer ze met enkele spijkertjes (verloren kop) vast in de onderkant van de raveelbak.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 7

Schroef op de zoldervloer de balkjes rond het trapgat: twee aan weerszijden en twee aan de korte zijde van het gat tegenover de plek waar de trap straks uitkomt.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 8

Maak een balustrade rond het trapgat door de multiplexpanelen aan deze balkjes vast te schroeven. Voorzie deze balustrade van afwerklatten die je in verstek zaagt.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 9

Bevestig de blokkeerstang van de trap aan de raveelbak met behulp van de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. De plaats voor de blokkeerstang is afhankelijk van de hoogte van de trap.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 10

Bevestig het sluitmechanisme aan de raveelbak en het luik.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 11

Zo maak je de trap op de juiste lengte: klap het onderste trapdeel weg. Meet aan de voor- en achterkant de afstand tussen de vloer en het middelste trapdeel. Teken deze maten op het onderste trapdeel. Zaag de trap af.

Hoe plaats ik een vlizotrap?
stap 12

Zet het luik, de raveelbak en het traphek in de grondverf. Lak het geheel af in de gewenste kleur. Breng minimaal twee lagen aan. Tussendoor het oppervlak licht opschuren. Je trap is nu klaar.

Meer klusadvies

Klusadvies - plafonds - Hoe breng ik gipsplaten aan op mijn plafond? - Thumbnail
Hoe breng ik gipsplaten aan op mijn plafond? stappenplan
Klusadvies - plafonds - Hoe plaats ik een lichtkoepel? - Thumbnail
Hoe plaats ik een lichtkoepel? stappenplan
Klusadvies - plafonds - Hoe breng ik een raveling of raveel aan? - Thumbnail
Hoe breng ik een raveling of raveel aan? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in