Doe het zelf

Trap renoveren met Flexxstairs

23 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Is je trap toe aan een nieuwe look? Met Flexxstairs renoveer je 'm zelf, snel en eenvoudig met zelfklevende Flexxfloors-stick vloerdelen. Je hoeft er geen ervaren klusser voor te zijn: met dit stappenplan kun je het zelf!

 

Deze klusinstructie gaat uit van een trap met 15 treden, die niet langer zijn dan 119 cm. Bekijk de folder trapbekleding van Flexxstairs in PDF.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (5)


  • Gereedschappen (9)


Bekijk voor je begint de overzichtstekening

Flexxstairs overzichtstekening
tip! tip!

Met Flexxfloors kun je de vloer van de hal mooi laten doorlopen op de trap. Je kunt het snel en eenvoudig zelf doen. Bekijk de diverse motieven en decors van Flexxfloors.

stap 1

Voorbereiding

Flexxstairs fig 1

Verwijder eventuele oude vloerbedekking en lijmresten. Maak de traptreden schoon en glad met behulp van verfkrabber, schuurpapier en schoonmaakmiddel.

tip! tip!

Werk van boven naar beneden. Zo houd je het werk schoon.

stap 2
Flexxstairs fig 2

Maak de primer aan volgens het recept op de verpakking. Smeer de traptreden in met behulp van de brede kwast. Voor de hoeken gebruik je de smalle kwast.

stap 3

Op maat maken

Flexxstairs fig 3

Maak eerst alle trapprofielen op maat. Meet hiervoor de neuslengte van de traptrede op. Om een mooie zaaghoek te krijgen gebruik je de zwaaihaak. Bekijk evt. ook de klus Meten van hoeken. Zaag de profielen af met de ijzerzaag.

tip! tip!

Geef elke trede een nummer. Noteer het nummer ook op de trapprofielen.

stap 4
Flexxstairs fig. 4
Plak stroken modeltape langs de randen van de traptrede. Snijd alle overtollige stukjes weg, zodat je precies een mal van de trede krijgt. Maak voor de stevigheid een paar dwarsverbanden.
stap
Flexxstairs fig. 5

Verwijder van een paar Flexxfloors vloerdelen het schutvel aan de achterzijde. Plak ze, zonder druk uit te oefenen, boven elkaar op een schone ondergrond. De kleefkracht van de vloerdelen gaat hierbij niet verloren. De lijm hardt langzaam uit. Pas na enkele dagen wordt de optimale kleefkracht bereikt.

stap
Flexxstairs fig. 6

Trek de mal van modeltape los en plak deze ‘spanningsvrij’ op de vloerdelen.

stap
Flexxstairs fig. 7

Snijd met het hobbymes de mal uit. Je hoeft de vloerdelen alleen maar in te snijden. Daarna kun je de overtollige delen simpelweg afbreken .

stap 8

Monteren

Flexxstairs fig. 8

Plak de uitgesneden vloerdelen op de bijbehorende traptrede vast. Goed aanduwen.

stap 9
Flexxstairs 9

Schroef nu het bijbehorende trapprofiel op de neus van de trede.

stap 10
Flexxstairs fig. 10

Meet de trapprofielen op en snijd stroken op maat uit een vloerdeel. Deze stroken gebruik je als bedekking voor de trapprofielen. Plak ze vast.

tip! tip!

Zorg ervoor dat de patronen of ‘nerf’ van de profielbedekking parallel loopt met patronen en ‘nerf ’ van de treden.

stap 11
Flexxstairs fig 11

Meet de lengte en hoogte van het bestaande stootbord van de treden op. Snij ze uit de rol Flexxstairs stootborden en plak ze vast.

tip! tip!

Je kunt ook stootborden van Flexxfloors vloerdelen maken. Stootborden , treden en profielen krijgen dan dezelfde kleur en motief .Gebruik bij het aanbrengen wel extra montagelijm om te voorkomen dat de stootborden losraken.