Betonnen vloer van gewapend beton

Doe het zelf

Betonnen vloer van gewapend beton

26 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

In deze klusinstructie leer je hoe je een vloer van gewapend beton maakt. Voor een lichte constructie is een vloer van gewapend beton voldoende. Voor een zwaardere constructie moet je een fundering maken.

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (9)

  • Betontriplex (lxbxd 250x125x1.8 cm)  • Tuinpalen (diameter 6 cm)


  • Overigen  • Gereedschappen (13)


Bekijk voor je begint de overzichtstekening

stap

We nemen in deze klusinstructie een vloer met een oppervlakte van 4 m2 en een dikte van 10 cm. Zet met behulp van vier tuinpalen de hoekpunten van de betonnen vloer uit. Houd tussen de palen een afstand aan van 210 cm.

stap

Schep de tuinaarde weg, tot op een diepte van 15 cm. Vul de uitgegraven plek met een 10 cm dikke laag metselzand. Deze moet 5 cm onder het maaiveld uitkomen. Stamp het zand aan en strijk het glad met behulp van de reilat.

stap
Graaf tussen de hoekpalen een smalle sleuf van 20 cm diep.
stap

Maak de bekisting. Steek hiervoor de stroken betontriplex in molenwiekverband in de uitgegraven sleuven. Laat ze 5 cm boven het maaiveld uitsteken. Controleer of alle hoeken haaks zijn en de stroken goed recht staan. Vul de sleuven op met metselzand en druk dit stevig aan.

stap
Verwijder de 'oude' hoekpalen. Sla rond de bekisting voor je betonnen vloer tuinpalen in de grond, op 10 cm vanaf de hoekpunten. Sla de palen ruim 50 cm diep de grond in en schroef de bekisting eraan vast.
stap

Plaats ook halverwege de bekistingstroken een paal en schroef de bekisting hier weer aan vast. Zaag alle palen af zodat ze tijdens het afreien niet in de weg zitten.

tip! tip!
Omdat beton snel uithardt, kun je deze klus het beste met zijn tweeën uitvoeren.
stap
Leg plastic folie over de bodem.
stap
Voor een betonnen vloer van gewapend beton leg je om de 15 cm een wapeningsstaaf. Leg ze op een stuk stoeptegel zodat ze een paar centimeter los van de bodem liggen.
tip! tip!
Brand de bouwstaalstaven 'aan', door ze alvast met een stoffer met een beetje verdund beton in te smeren. Het beton hecht hierdoor beter aan het staal.
stap

Reken voor een betonnen vloer van 1 m2 en 1 cm dik, 21 kg betonmortel. In dit voorbeeld (4 m2, 10 cm dik) is dat dus 840 kg. Maak de betonmortel aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Stort de aangemaakte betonmortel voor je betonnen vloer op het folie. Prik met een stok veelvuldig in het beton, zodat opgesloten luchtbellen kunnen ontsnappen.

tip! tip!
Beton aanmaken is zwaar werk. Huur een betonmolen bij KARWEI.
stap
Rei het beton in een zig-zag beweging af, met behulp van de reilat.
stap
Vul de hoeken goed op met behulp van de troffel. Egaliseer je betonnen vloer van gewapend beton met een metalen spaan.
stap
Besprenkel de betonnen vloer met water en dek hem af met plastic folie. Laat het gewapend beton minstens 4 dagen uitharden. Verwijder daarna de bekisting.
tip! tip!
Uitharden van beton is een chemische reactie. Het water bindt zich aan de mortel. Als het water in de bodem zakt of verdampt, droogt het mengsel uit en wordt het niet hard. Stort beton nooit direct op het zand en bescherm het tegen uitdroging.