Gelhaard

Doe het zelf

Gelhaard

65 stemmen

Moeilijkheidsgraad: Moeilijk

Voor een gelhaard heb je geen rookkanaal nodig. Je plaatst een gelreservoir (niet bij KARWEI te koop) in een bak van gasbeton. Om deze bak maak je een schouw van hout of gasbetonblokken. Plaats je de haard haaks op de muur, dan krijg je een opening naar beide kanten!

Voor deze klus heb je nodig:

  • Materialen (21)


  • Gereedschappen (5)


Bekijk voor je begint de overzichtstekening

tip! tip!
De afstand van de vuurbasis tot de bovenkant van de bak moet minimaal 45 cm zijn. De bovenkant moet bedekt zijn met een metalen plaat
stap
Maak de ondergrond van de gelhaard stof- en vetvrij en bepaal lengte en breedte. Voor deze klusinstructie hebben we een standaard maat genomen van 180 cm lang en 30 cm breed. Lijm de gasbetonblokken met de betonlijm tot een hoogte van 80 cm. Probeer de blokken zoveel mogelijk te laten verspringen. Schroef de blokken af en toe aan elkaar met de houtschroeven van 6x100 mm. Volg voor het verlijmen verder de instructies op de verpakking.
tip! tip!
Lijm de blokken ook tegen de muur vast.
stap

Zaag uit de gasbetonblokken (60x20x5 cm) vier stukken van 60x10x5 cm voor het bouwen van de gelhaard. Lijm deze stukken zoals op de afbeeling bij
stap 3.

stap
Zaag de overgebleven gasbetonblokken van 60x20x10 in stukken van 30cm lang en lijm deze zoals op de afbeelding bij stap 4.
stap
Maak van de vuren balken een raamwerk boven op de gasbetonblokken-constructie. Schroef deze vast met de houtschroeven (6x100 mm). Verstevig het raamwerk aan de binnenzijde met hoeksteunen. Maak een zelfde raamwerk maar plaats deze tegen het plafond loodrecht boven de gasbetonblokken-constructie. Vraag bij KARWEI naar de juiste bevestigingspluggen voor in het plafond.
stap
Verbind met de overige balken het raamwerk aan het plafond met die op de gasbetonblokken-constructie. Gebruik weer hoeksteunen om de constructie steviger te maken. Bevestig de balken aan de muurzijde met bevestigingspluggen in de muur.
stap
Bekleed met de gipsplaten de gehele schouw aan de buitenkant. Schroef deze vast met de gipsplaatschroeven. Je gelhaard begint al vorm te krijgen.
stap
Bekleed ook de binnenwanden van de gelhaard. Tegen de bovenzijde van de gelhaard komt niet alleen een gipsplaat, maar ook de metalen plaat.
stap

Breng op de te stucen oppervlakten voorstrijkmiddel aan. Naden tussen de gipsplaten vul je op met plamuur of speciaal stucband. Breng voor het stucen de hoeksperen aan.

stap
Je kunt nu de gelhaard stuken. Volg hiervoor de aanwijzingen op de verpakking op.
stap
Behandel de gelhaard met voorstrijkmiddel en verf het geheel met muurverf in de juiste kleur.
stap
Plaats het  metalen gelreservoir in de bak van gasbeton. Vul de ruimte rondom het gelreservoir  tot de rand met decoratieve kiezelstenen.