stappenplan

Wat is een perlator?

In de huidige duurzaamheidstrend is het besparen van water een belangrijk thema. Met de droge lentes en zomers van de afgelopen jaren lopen we tegenwoordig elk jaar tegen een watertekort aan en daar kunnen we zelf genoeg aan doen. Eén van de oplossingen is de aanschaf van een perlator. Maar wat is dit product eigenlijk?

Een perlator, ook wel straalregelaar, is het onderdeel dat aan het uiteinde van de kraan geschroefd zit. De perlator zorgt er voor dat er lucht wordt toegevoegd aan het water dat uit de kraan komt en door het toevoegen van lucht komt er minder water uit de kraan zonder dat de kracht afneemt. Hierdoor bespaar je water zonder dat de straalkracht verloren gaat.

Hoe installeer je een straalregelaar?

Wil jij een straalregelaar op je kraan installeren? Of wil je deze alleen vervangen? Allereerst is het handig om te weten wat voor soort perlator je nodig hebt. Je hebt namelijk straalregelaars met een inwendig en met een uitwendig schroefdraad. Als de kraan nog niet over een perlator beschikt dan kan je zien (of voelen) aan de kop van de kraan wat voor soort perlator er op past. Zit het schroefdraad aan de buitenkant? Dan heb je een perlator nodig met een inwendig schroefdraad en vice-versa. Mocht de kraan al beschikken over een perlator, volg dan onderstaand stappenplan:

stap 1

Pak met je vingers de straalregelaar goed vast en houd indien nodig met je andere hand de bovenkant van de kraan beet. Vervolgens draai je rustig met de klok mee de perlator uit de kraan. Mocht dit niet lukken, gebruik dan een tang. Om beschadiging aan de perlator te voorkomen wordt aanbevolen om een theedoek te gebruiken tussen de tang en de perlator.

stap 2

Nadat je de perlator van de kraan hebt afgedraaid kan je met een liniaal de diameter van het van de perlator opmeten. Dit is ook een belangrijk moment om te checken of de straalregelaar een inwendige of uitwendige schroefdraad heeft.

stap 3

Met de gemeten diameter ga je naar een van onze bouwmarkten of naar ons online assortiment en kies je een passende perlator uit. Bijvoorbeeld deze waterbesparende perlator van Tiger Eco.

stap 4

De nieuwe perlator draai je in tegengestelde richting op de kraan. Het is belangrijk dat je ook het zwarte rubber vervangt zodat de kraan niet gaat lekken. Deze zit inbegrepen bij de nieuwe perlator.

Meer klusadvies

Duurzame Klussen en Verschillende Soorten Isolatie In Huis
Verschillende soorten isolatie in huis keuzehulp
Klusadvies - Water besparen - Water besparen in de badkamer - Thumbnail
Water besparen in de badkamer inspiratie
Klusadvies - Duurzaam klussen - Water Besparen Keuken - Thumbnail
Water besparen in de keuken inspiratie
Dit stappenplan komt voor in