inspiratie

Water besparen in de badkamer

Het klimaat in Nederland is de laatste aantal jaren steeds droger geworden. Vooral in de lentemaanden valt er tegenwoordig een stuk minder regen dan voorheen. Dit klinkt voor ons natuurlijk positief; lekker vaak barbecueën, naar het park of naar het strand, maar dit heeft ook grote gevolgen voor het Nederlandse waterschap. Elk jaar komen we iets dichterbij een serieus watertekort dat voor grote problemen kan zorgen en met dat in gedachten is het goed om nu al bezig te zijn met het besparen van water.

In het huis is de badkamer de plek waar het meeste water vloeit. Gemiddeld gezien doucht een mens dagelijks en daarnaast wordt er ook veel water gebruikt voor het doorspoelen van de wc en het spoelen van de wasbak. Vooral door gebruik te maken van de douche wordt er veel water verbruikt. Gemiddeld wordt er per dag, per persoon zo’n 44 liter water verbruikt bij het douchen en de beste manier om hierop te besparen is om simpelweg minder te douchen. Eén minuut minder douchen (met een normale douchekop), bespaart je al zo’n 11 liter water.

Tip!

Is de lengte van je douche je heilig en zoek je naar een andere oplossing, dan is de aanschaf van een waterbesparende douchekop of - set de perfecte oplossing voor jou.

Welke soorten waterbesparende douchekoppen zijn er?

Voor elk soort badkamer, is er een waterbesparende douchekoppen in verschillende soorten en maten:

Regendouche

Een regendouche is misschien niet de eerste soort douchekop die je koppelt aan duurzaamheid, want een normale regendouche verbruikt ongeveer 20 liter water per minuut. Echter heb je ook alternatieven; de waterbesparende regendouche van Grohe bijvoorbeeld. Deze douche verbruikt minder dan de helft van het water van dat een normale regendouche verbruikt, namelijk gemiddeld maar 9 liter per minuut. Comfort kan dus ook zeker duurzaam zijn!

Handdouche

Een waterbesparende handdouche is essentieel in elke badkamer. Bij een normale douche is de douchekop niet verstelbaar qua hoogte, terwijl dit bij de handdouche wel het geval is en is het daarnaast ook mogelijk om douchekop in de hand te nemen en je lichaam te kunnen spoelen. Dit kan ervoor zorgen dat je sowieso al minder water verbruikt dan bij een normale douche. Om nog meer water te besparen kies je voor een waterbesparende handdouche.

Doucheset

Is je oude douche aan vervanging toe? Koop dan gelijk een waterbesparende doucheset. Deze waterbesparende doucheset van Atlantic is tot 40% zuiniger dan een normale doucheset.

Waterbesparende kranen

Naast de juiste douchekop of -set is het ook mogelijk om water te besparen in de badkamer door middel van de juiste kraan:

Douchekranen

Douchekranen handhaven de gekozen watertemperatuur tijdens het douchen waardoor het niet nodig is om de temperatuur elke keer opnieuw in te stellen. Tegenwoordig zijn en ook douchekranen die water besparen en deze vind je ook in het assortiment van Karwei, namelijk deze kraan van Hansgrohe.

Wastafelkranen

De meeste waterbesparende wastafelkranen beschikken over perlators. Door slimme bijmenging van lucht komt er alsnog een straal met genoeg druk uit de kraan en bespaar je tegelijkertijd ook nog eens een aantal liters water. Deze wastafelkraan van Grohe verbruikt maar 5,7 liter per minuut waar een normale wastafelkraan rond de 9 liter per minuut verbruikt.

Bepaal zelf hoeveel water je bespaart in je badkamer

Met bovenstaande tips is het mogelijk om in de ruimte waar het meeste water wordt verbruikt toch te kunnen besparen. Uiteindelijk wil je natuurlijk een goede mix van een mooie, comfortabele badkamer die ook nog eens duurzaam is.

Meer klusadvies

Duurzame Klussen en Verschillende Soorten Isolatie In Huis
Verschillende soorten isolatie in huis keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Wat is een perlator? - Thumbnail
Wat is een perlator? stappenplan
Klusadvies - Duurzaam klussen - Water Besparen Keuken - Thumbnail
Water besparen in de keuken inspiratie
Deze inspiratie komt voor in