inspiratie

Water besparen in de keuken

Met onze droger wordende lentes en zomers kampen we tegenwoordig steeds vroeger in het jaar met een watertekort. Momenteel merken we er naast de nieuwsberichten zelf nog heel weinig van, maar als het zo doorgaat zal dat niet lang meer duren voordat ook wij de gevolgen zullen merken. Iedereen kan relatief makkelijk zijn steentje bij dragen aan het oplossen van dit probleem door simpelweg minder water te gebruiken. Maar hoe bespaar je water zonder er comfort voor in te leveren? Karwei Wooninspiratie heeft wat tips en tricks uiteengezet hoe jij makkelijk water bespaart, met in deze blogpost de focus op hoe je het beste water bespaart in de keuken! Ondanks dat we het meeste water kunnen besparen in onze badkamer, valt er in de keuken ook nog heel veel te winnen.

Tips om water te besparen in de keuken

Hoe bespaar je nou water in de keuken? De truuk is om bewust om te gaan met je waterverbruik. Dit kun je doen door de kraan alleen te gebruiken wanneer je hem echt nodig hebt en zo min mogelijk water ongebruikt het putje in te laten spoelen. Hier zijn wat tips om bewuster om te gaan met het watergebruik in de keuken:

1. Vang ongebruikt water op

Soms moet je even wachten voordat de kraan op gewenste temperatuur is. Bij het wachten tot het water is opgewarmd of juist is afgekoeld gaat veel water verloren. Vang dit water op doormiddel van een karaf en zet het in de koelkast. Dit water gebruik je later gemakkelijk weer voor het koken of voor een ijskoud glas drinkwater!

2. Neem een kleinere spoelbak

Grote spoelbakken zijn natuurlijk heel handig voor de handafwas, echter is het ook een grote verspiller. Een spoelbak kan namelijk al gauw acht liter water bevatten. Door een kleinere spoelbak te gebruiken, bespaar je heel simpel veel water. Gehecht aan je grote spoelbak? Leg dan een groot voorwerp in de bak voor je hem vol laat lopen. Hierdoor is het volume van de spoelbak minder groot en bespaar je gemakkelijk een aantal liters!

3. Schaf een vaatwasser aan

Met de handafwas verbruik je verrassend veel water. Zo verbruik je met één afwas gemiddeld tussen de 10 en 15 liter. Een moderne vaatwasser verbruikt echter zo rond de 12 liter per beurt. Daarbij hebben de meeste vaatwassers ook een eco-stand waarop ze soms nog maar 9 liter verbruiken. Mocht je nou een vaatwasser hebben, probeer hem dan alleen te gebruiken wanneer hij echt helemaal vol zit. Het streven is maximaal één wasbeurt per twee dagen.

4. Neem een waterbesparende kraan

Vervang je kraan door een waterbesparende keukenkraan zoals de keukenkraan van Grohe. Kranen zoals deze maken gebruik van AirPower technologie waarbij er lucht aan het water toegevoegd wordt. Hierdoor blijft de druk hoog maar verbruikt de kraan minder water dan andere keukenkranen!

Meer klusadvies

Duurzame Klussen en Verschillende Soorten Isolatie In Huis
Verschillende soorten isolatie in huis keuzehulp
Klusadvies - energie besparen - Wat is een perlator? - Thumbnail
Wat is een perlator? stappenplan
Klusadvies - Water besparen - Water besparen in de badkamer - Thumbnail
Water besparen in de badkamer inspiratie
Deze inspiratie komt voor in