stappenplan

Hoe renoveer ik mijn trap met PVC vloerdelen?

De trap krijgt direct een nieuwe look als je deze met pvc gaat bekleden. Je staat versteld wat een toffe uitstraling de trap en de hal krijgen van deze traprenovatie. Wat een verschil! Het is even een klus, maar zelf de trap bekleden met pvc kan jij! Ga voor deze super make-over in huis en lees hieronder hoe je de klus aanpakt. Creëer je eigen strakke trap, tree voor tree!

Tip!

Draag bij deze klus werkhandschoenen en een mondkapje.

primer trap pvc-vloerdelen
stap 1

Maak de trapvloer goed schoon

Verwijder oude lijm en verfresten. Schuur de treden en stootranden helemaal glad. Maak ingesleten treden vlak met een 2-componenten opvulmiddel. Smeer voor een goede hechting van het pvc de trap in met een primer. Gebruik een brede kwast voor de grote stukken en een smalle kwast voor de hoeken. Werk zo trede voor trede af naar beneden.

stap 2

Maak mallen met modeltape

Plak de modeltape in meerdere lagen langs de randen van de traptrede. Snijd langs de randen van de modeltape overtollige stukjes weg. Trek de mal voorzichtig van de trap los. Leg een strook pvc op een schone ondergrond en plak daar de mal op.

Tip!

Als de mal groter is dan 1 strook pvc, leg dan twee stroken pvc tegen elkaar en plak daar de mal op.

pvc insnijden op maat
stap 3

Snij de pvc vloerdelen op maat

Snij met een hobbymes de contouren van de mal uit in het pvc. Snij de vloerdelen alleen maar in en breek eenvoudig de overtollige delen af. Trek de modeltape van de vloerdelen.

Tip!

Gebruik een metalen lat om langs te snijden tijdens het insnijden.

stap 4

Plak de vloerdelen op de trap

Verwijder de folie onderop de vloerdelen. Plak de uitgesneden vloerdelen op de bijbehorende traptrede.

Tip!

Plakt een pvc vloerdeel niet meer goed? Verwarm hem kort met een föhn. Plak de strook opnieuw en druk deze stevig aan.

stap 5

Maak de trapprofielen

Werk de traptreden af met een beschermend trapprofiel. Meet per trede de lengte op. Zaag het profiel af met een ijzerzaag en schroef hem op de voorkant van de trede. Snij een stuk pvc in de lengte en hoogte van het profiel en plak deze tegen het profiel aan.

Tip!

Zorg ervoor dat de schroeven van het profiel goed diep zitten, zodat ze niet uitsteken in de strook pvc die je over het profiel plakt.

stap 6

Breng stootborden aan

Meet de lengte en hoogte op van de verschillende stootborden. Snij de pvc-vloerdelen op maat af. Plak ze goed vast met de speciale lijm.

Tip!

Je kunt ervoor kiezen om de stootborden dezelfde kleur van de pvc-vloerdelen te geven of kies juist voor witte stootborden. Bepaal eerst wat je mooi vindt, voordat je ze definitief vastlijmt aan de trap.

Meer klusadvies

Klusadvies - hout - Hoe repareer ik een krakende trap? - thumbnail
Hoe repareer ik een krakende trap? stappenplan
Klusadvies - hout - Hoe bekleed ik mijn trap met laminaat? - thumbnail
Hoe bekleed ik mijn trap met laminaat? stappenplan
Klusadvies - plafonds - Hoe plaats ik een vlizotrap? - Thumbnail
Hoe plaats ik een vlizotrap? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in