stappenplan

Hoe hang ik roljaloezieën op?

KARWEI verkoopt kant-en-klare roljaloezieën in verschillende maten en dessins. KARWEI kluscoach Gerrie laat je in deze klusvideo zien hoe je een kant-en-klare roljaloezie met kettingmechanisme zelf op maat maakt en monteert.

stap 1

Voorbereiding

Bepaal als eerste hoe je de roljaloezie wilt bevestigen: binnenin het kozijn tussen de muren of óp het kozijn? We noemen dat 'in de dag' of 'op de dag'. In deze video gaan we voor een plaatsing “ in de dag”. Lees voor je begint de meegeleverde instructies. Meet de breedte in je kozijn op 3 verschillende plaatsen en gebruik de kleinst gemeten maat. Dit is je stofmaat. Meet vervolgens de hoogte tussen het kozijn en de vensterbank, dit is de hoogte van je roljaloezie.

Heb je een rolgordijn door KARWEI op maat laten maken? Sla dan de stappen van het inkorten over en ga gelijk door naar de stap Monteren.

stap 2

Cassette inkorten

Teken de breedte van de cassette af met een potlood en plak schildertape rondom om recht langs te zagen. De scherpe randen vijl je glad.

Tip!

Check van te voren eerst of er geen uitstekende delen zijn die het rollen van het gordijn kunnen belemmeren

stap 3

Stof inkorten

Rol de stof uit op een schone, vlakke ondergrond en zorg dat er geen vouwen in komen. Zet een streepje om de 10 centimeter en gebruik schilders tape om recht langs te knippen.

stap 4

Oprolbuis en onderroede Inkorten

Zaag de oprolbuis op maat met een ijzerzaag. Kort vervolgens de onderroede op dezelfde manier in. Schuif de achterste stofbaan met de verstevigde rand in de cassette. Doe dit ook met de oprolbuis en rol de stof netjes recht op. Dit voorkomt later dat de stof gaat rafelen.

Tip!

Zorg ervoor dat de beide stofdelen goed recht op elkaar liggen

stap 5

Kettingmechanisme bevestigen

Bepaal aan welke kant van de roljaloezie de ketting moet komen. klik het oprolmechanisme in de aluminium buis. Draai de buis zó, dat de stof aan de achterzijde van de cassette komt. En klik de stofrol er in.

Tip!

Een roljaloezie kan in tegenstelling tot een rolgordijn ook overdag naar beneden blijven. Hij bestaat namelijk uit twee stoflagen met horizontale transparante en niet-transparante banen. Je 'stelt' hiermee zelf de mate van lichtinval.

stap 6

Ophangsteunen bevestigen

Teken af waar de steunen moeten komen volgens de maatvoering op de verpakking. Hou een halve centimeter afstand van het raam. Dan klikt de cassette er straks gemakkelijk in. Bevestig de roljaloezie in de ophangsteunen. Klik de transparante stofgeleiders aan weerszijde in de roede en schuif de onderroede tussen de 2 stoflagen in.

stap 7

Ketting inkorten

Als laatste bevestig je de ketting in de kettinghouder. Zo, laat de zon maar komen!

Tip!

Een ketting maak je eenvoudig op maat met de bijgeleverde verbindingsclip. Maak de ketting niet te kort, je kunt hem later niet meer verlengen!

Benodigdheden

Meer klusadvies

Klusadvies - ramen - Hoe hang ik gordijnen op? - Thumbnail
Hoe hang ik gordijnen op? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? - Thumbnail
Hoe beplak ik mijn raam met raamfolie? stappenplan
Klusadvies - ramen - Hoe hang ik jaloezieën op? - Thumbnail
Hoe hang ik jaloezieën op? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in