stappenplan

Hoe stuc ik een wand of plafond?

Zelf een muur stucen? Jij kan dit! Als je goed voorbereid van start gaat weet jij prima hoe je een wand in bijvoorbeeld de badkamer moet stucen. Ga je de uitdaging aan? We helpen je hierbij en zetten alle stappen op een rij met daarbij de materialen, gereedschappen en technieken. Lees hieronder alles wat je moet weten om zelf te stucen. Wax in, wax out! Maar dan anders.

Tip!

Afhankelijk van hoe handig je bent en de grootte van je klus kies je welk gips en voorstrijkmiddel geschikt is voor jouw klus. Karwei adviseert je graag bij je keuze.

stap 1

Start met een goede voorbereiding

Bepaal of de ondergrond van de muur geschikt is om te stucen en meet de oppervlakte op, zodat je weet hoeveel materiaal je nodig hebt. Maak de muur goed schoon en droog, vooral als je in de badkamer gaat stucen, en verwijder eventueel losse delen. Plak alle randen af en leg voldoende stucloper op de grond.

stap 2

Gebruik een voorstrijkmiddel

Behandel de ondergrond voor met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat het gips goed hecht. Doe de voorstrijk in een ruime emmer en breng deze dun aan over de volledige ondergrond met een blokkwast of vachtroller. Laat het voorstrijkmiddel vervolgens 2 uur drogen.

stap 3

Maak het gips met water

Vul een kuip met een hoeveelheid schoon water, wat staat aangegeven op de verpakking. Strooi het gips rustig in het water en wacht minimaal 5 minuten, totdat het water is opgenomen door het gips. Mix zorgvuldig alles met een spiraalgarde en een geschikte boormachine tot het gips smeuïg en klontvrij is.

Tip!

Huur een mortelmixer bij Karwei! En vraag om een krachtigere mortelmixer als je meerdere gipszakken tegelijk wilt aanmaken.

stap 4

Breng het gips aan op de muur

Breng het gips direct na het mixen aan met een pleisterspaan. Begin links bovenaan als je rechtshandig bent en werk vervolgens naar de rechterzijde toe. Smeer van onder naar boven en verdeel het gips gelijkmatig over de wand.

Tip!

Houd de tijd in de gaten, want voor een oppervlakte van 5 m2 is gips na 20 minuten te hard om te verwerken. Het gips strijk je later pas helemaal glad, maar zorg er wel voor dat je een snel tempo hebt bij het aanbrengen. Zo kan je het gips nog makkelijk bewerken.

stap 5

Vlak het gips goed uit

Wanneer je de hele oppervlakte heb voorzien van gips, maak de muur direct vlak met een rei-lat. Met de rei-lat haal je te veel aangebracht gips weg. Zorg ervoor dat je hierbij niet te veel gips afschraapt van de wand. Vul oneffenheden op met gips en haal de rei er nog een keer overheen. Wellicht zie je hierna nog oneffenheden, die worden later nog gecorrigeerd. Laat het gips 30 tot 40 minuten opstijven.

Tip!

Maak in de tussentijd het gereedschap, dat je niet meer nodig hebt, schoon met water.

stap 6

Maak de stucwand vlak

Maak de wand vlak met een spackmes, als deze goed droog is. Houd het spackmes in een hoek van 45 graden ten opzichte van het oppervlak en trek het gips glad. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle gaatjes en oneffenheden dichtmaakt. Wacht vervolgens 20 minuten voordat je verder gaat met het stucwerk schuren.

stap 7

Start met gladmaken

Doop het schuurbord in een emmer met water en schuur de muur. Om het stucwerk te schuren wrijf je met het schuurbord in een draaiende bewegingen over het gips. Houd hierbij het schuurbord goed nat. Wacht tot het gips mat is opgedroogd. Maak de muur glad met een spackmes of pleisterspaan.

Tip!

Voor een super glad resultaat maak je de muur nogmaals nat met een blokkwast. Let op: niet nogmaals schuren! Daarna maak je het weer glad met een spackmes of pleisterspaan. Dit kan je herhalen totdat de muur spiegelglad is.

Meer klusadvies

Muur verven - thumbnail
Hoe schilder ik een muur? stappenplan
Binnen schilderen. Wat moet je weten?
Binnen schilderen. Wat moet je weten? keuzehulp
muur-glad-maken-Thumbnail
Hoe maak ik een muur of plafond glad? stappenplan
Dit stappenplan komt voor in