stappenplan

Hoe stuc ik een wand of plafond?

Is stucen moeilijk? Ja, zelfs voor een klein muurtje moet je best wel handig zijn. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. En dat je goed gereedschap hebt.

Kies je materialen

Welke gips en voorstrijk zijn geschikt voor jouw klus? Dat is afhankelijk van hoe handig je bent en de grootte van je klus. Bekijk hieronder het overzicht.

De kleine stucklus: bekijk voor je begint de video

De grote stucklus: bekijk voor je begint de video

Hoe stuc ik een wand of plafond?
stap 1

Voorbereiding

Bepaal of de ondergrond geschikt is om te stucen en hoeveel materiaal je nodig hebt. Bepaal welk voorstrijkmiddel je nodig hebt en hoeveel. Maak de muur goed schoon en droog. En verwijder eventueel losse delen.

Tip!

Bescherm de vloer met een stucloper.

Hoe stuc ik een wand of plafond?
stap 2

Voorstrijken

Behandel de ondergrond voor met een voorstrijkmiddel. Dit zorgt ervoor dat het gips goed hecht. Breng de voorstrijk dun aan over de volledige ondergrond met een blokkwast of vachtroller.

Hoe stuc ik een wand of plafond?
stap 3

Gips aanmaken

Vul een kuip met schoon water. Op de verpakking staat hoeveel water je nodig hebt. Strooi het gips rustig in het water en wacht 5 minuten. Zo kan het gips water opnemen. Mix daarna zorgvuldig tot het gips smeuïg en klontvrij is.

Tip!

Mixen doe je met een geschikte boormachine en met een spiraalgarde. Zorg dat je de juiste garde gebruikt. Wil je meerdere zakken tegelijk aanmaken? Huur dan een krachtige mixer.

Hoe stuc ik een wand of plafond?
stap 4

Gips aanbrengen

Breng het gips aan met een pleisterspaan direct na het mixen. Rechtshandig? Begin dan links bovenaan. Smeer van onder naar boven en verdeel de gips gelijkmatig.

Tip!

De gips hoeft er nu nog niet strak op te zitten. Gladmaken komt later. Houd het tempo er dan ook goed in, zodat de gips makkelijk te verwerken blijft.

Hoe stuc ik een wand of plafond?
stap 5

Uitvlakken met de rei

Is het hele oppervlak vol gezet? Vlak de muur dan direct uit met een rei. Zorg ervoor dat je er niet te veel gips afschraapt. Vul oneffenheden op met gips en haal de rei er nog een keer overheen. Wellicht zie je hierna nog oneffenheden. Dit is niet erg. Deze worden later weer gecorrigeerd.

Tip!

Maak in de tussentijd het gereedschap dat je niet meer nodig hebt, schoon.

Hoe stuc ik een wand of plafond?
stap 6

Vlak maken

Check of de ondergrond hard genoeg is om verder te gaan. Voel daarvoor met je vingertoppen aan het gips of er nog beweging in zit. Zo ja: wacht dan voordat je verder gaat. Maak de muur vlak met een spackmes.

Hoe stuc ik een wand of plafond?
stap 7

Glad maken

Doop het schuurbord in een emmer met water en schuur de muur. Wrijf daarvoor met draaiende bewegingen over het gips en hou het schuurbord goed nat. Wacht tot het gips mat is opgedroogd. Maak de muur glad met een spackmes of pleisterspaan.

Voor een super glad resultaat maak je de muur nogmaals nat met een blokkwast. Let op: niet nogmaals schuren! Daarna maak je het weer glad met een spackmes of pleisterspaan. Dit kan je herhalen totdat de muur spiegelglad is.

Benodigdheden

Materialen (3)
 • Gips
 • Voorstrijk
 • Stucloper
Gereedschappen (9)
 • Blokkwast of vachtroller
 • Bouwemmer met maatverdeling
 • Hoge kuip (35 liter)
 • Boormachine met spiraalgarde
 • Rei
 • Schuurbord
 • Troffel
 • Pleisterspaan (230x180 mm)
 • Spackmes (400 mm)
Dit stappenplan komt voor in