keuzehulp

Welke kabel heb ik buiten nodig?

Stroomkabels voor buiten zijn echt anders dan kabels voor binnen. Zo zijn er buitenkabels voor gebruik boven de grond en grondkabels voor onder de grond. Met deze kabels - beschermd tegen vocht, vorst en beestjes – creëer je de mooiste buitenverlichting in je tuin. Ontdek wat je allemaal nodig hebt aan elektra in je tuin voor een buitenlamp, een stopcontact in het veranda of een lampje in het fietsenhok. We hebben alle stroomkabels voor buiten op een rij gezet, speciaal voor jou!

Tip!

Een buitenkabel is voorzien van een weersbestendige mantel en daardoor geschikt om buiten te gebruiken. Buitenkabels mag je alleen bovengronds gebruiken. Gebruik een grondkabel als de kabel wel onder grond geplaatst wordt. Deze zijn namelijk voorzien van extra veiligheden.

Bovengrondse buitenkabel XMVK

Een buitenkabel is ideaal voor het plaatsen van buitenverlichting of buitenstopcontact aan een buitenmuur. Een buitenkabel mag alleen bovengronds gebruikt worden.
- Verkrijgbaar in verschillende lengtes
- Verkrijgbaar met verschillend aantal aders:
- 3: standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten
- 4 / 5: voor meer ingewikkelde aansluitingen
- Let op dit is exclusief de aardedraad en dus niet geschikt voor gebruik in de grond
- Maximale belasting van 4600 Watt

Ondergrondse grondkabel

Een grondkabel heeft een stalen mantel ter bescherming en is dus wel geschikt voor ondergronds gebruik. Je kan deze kabels herkennen aan het type aanduiding die eindigt op -as. Heeft de kabel dit type aanduiding niet? Dan is deze niet geschikt als grondkabel. Ondanks de stalen bescherming dienen deze kabels op minimaal 50 cm diepte gelegd te worden. Hierdoor is de kans op beschadiging door scherp gereedschap het kleinst.
- Verkrijgbaar in verschillende lengtes
- Verkrijgbaar met verschillend aantal aders
- Grondkabel 2 aderig: standaard aansluiting voor schakelaars of stopcontacten
- Grondkabel 3 aderig: voor meer ingewikkelde aansluitingen
- Maximale belasting van 4600 Watt

Tip!

Grondkabels zijn ook per meter verkrijgbaar bij Karwei.

Ondergrondse kabeldoos

Gebruik een waterdichte gietmof om grondkabels ondergronds met elkaar te verbinden, voor extra lengte te creëren of om een vertakking te maken. Vul de gietmof, nadat de grondkabels met elkaar zijn verbonden in de mof, met kunsthars zodat er een waterdichte verbinding ontstaat. Benieuwd hoe je de gekozen buiten- of grondkabel kan aanleggen? Bekijk ons klusadvies voor het aanleggen van buiten elektra.

Tip!

Gebruik buitenshuis alleen speciale spatwaterdichte buitenstopcontacten en schakelaars. Deze materialen herken je aan het IP44 icoon op de verpakking.

Meer klusadvies

Klusadvies - elektra - Hoe leg ik elektriciteit in de badkamer aan? - thumbnail
Hoe leg ik elektriciteit in de badkamer aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe leg ik een extra groep aan? - thumbnail
Hoe leg ik een extra groep aan? stappenplan
Klusadvies - elektra - Hoe sluit ik mijn televisie aan? - thumbnail
Hoe sluit ik mijn televisie aan? stappenplan